Merentas Pulau Jawa 2014 : Bandung!

selamat pagiiiiii !!!

macam tak percaya plak aku update blog secara laju....arini dah bandung esok jakarta...kalo dah sampai jakarta pastu dah balik KL...then tamat hehehe

sebelum aku sambung lagi, aku nak ucap terima kasih la byk2 kat DJ....sebab sudi kirimkan FM Mt Bromo kat aku....asalnya aku komen je...idak la ambik serius pasal ole2 tu...sekali tup tup dapat :)

kebetulan aku tak beli pape pon kat Surabaya...so ada la kenang2an...

thanks DJ



ok jom sambung :)

hari ni hari ke 5 di bumi Indonesia....

sepatutnya ktrang tiba di stesyen keretapi jam 7am...tapi sebab train delay sampai train Bandung jam 9am...

aku dh blur2 memikirkan mcm mana la pak supir ni sbb janji kat hostel.... aku booking dengan Hayukka Bandoeng....aku usha blog DJ...hehe...so nak deal dengan diorang leh PM FB atau pun Whatssap....aku wasap je senang....

ktrang janji ambik kat hostel jam 9am...tapi aku 9am baru tiba di stesyen keretapi... elok ktrang keluar ada sorang mamat pegang signage Ms Emy....dari Hayukka Bandoeng....ok cun...dia tunggu kat train...so jimat la duit teksi kan hehehe

terus suruh dia bawa ke hostel. ktrang stay kat Hunny Hostel... berdekatan dengan stesyen keretapi. sebabnya nanti senang nak gerak esok ke jakarta :)


sampai hostel terus check in. hostel ni pon best... selesa..bersih... rp100k/pax...tapi toilet kat luar...kat bawah ada 2 shower...setiap level ada 1 shower n toilet :)

breakfast ada disediakan roti + jem + susu coklat....susu cair kita putih je kan...deme siap ada perisa coklat....ktrang pe lagi siap beli bawa balik hehehe


 

pastu terus ktrang mandi....siap2 nak jalan....sempat gak makan roti n sambal ikan bilis + air masak.... total masa diambil 1jam hehehe

1st lokasi.... Tangkuban Perahu.....

ikutkan aku, dah pergi malas nk g lagi...kalau boleh nak g kawah putih. tapi memikirkan tak cukup masa, so tak pe la....janji sampai.... +- sejam gak nak ke tangkuban perahu....pak supir apatah nama nya kelakar gak...ada je ceta nak dibuat lawak...paling tak leh blah....

miza -- aduhh...macet nye.....
dia -- oh...korang panggil macet ye...ktrang panggil jem

muahahahaha....sengal!

dia pon cakp mcm style kita....dah biasa bw org kita kan....lepas je jalan2 dia tny-- seronok? hahahaha....mana de deme ckp seronok :p

sampai Tangkuban Perahu, bayaran entrance sorang rp75k + kenderaan rp15k...ktrang di ingatkan x beli kat situ sebab harganya mahal....

ktrang just ambik gambar je kat Tangkuban Perahu.......kat bahagian atas tu...kalau dulu, aku turun sampai ke Kawah Domas tu....kalo turun gak, confirm kawan2 aku akan kata -- trip ko lain dari yang lain la....ekekeke










dan tak lupa beli jagung bakar pedas! sedappppp

 rp10k/seketul

ktrang terus gerak ke Pasar baru.....

trip kali ni memang touch n go....janji sampai je...banyak gak tempat ktrang tak jejak kat Bandung.....ktrng kene rushing ke Pasar Baru, kang takut tak sempat nak menyopping.... 


sampai Pasar Baru, ada staff Hayyuka Bandoeng bawa ktrang shopping. dia ikut je...dan lom pape dah tersinggah kat kedai border lace....beli la 1 meter utk ibu je :)

dan ktrang teruskn shopping kat Pasar baru tu....kain baju - telekung - baju budak - blouse - roti keju - kerepek pisang salai n cheese - tshirt bandung - FM...yg x beli baju renang muslimah.....sedih gak tapi tak pe la...lenkali datang eceh....

nah cuci mata tgk baju ktrang hehehee






Pasar baru tutup jam 5 untuk kain baju....yg jual makanan sampai pukul 7pm...settle membeli terus ktrang kuar dari Pasar baru....


aku sempat la singgah kedai2 yang jual lace meletop2 ni...konon2 nak beli la..harga leh tahan murah...semeter kurang rm100. lawa2 ok....berkenan sangat tapi tu la...ada je tukang reject huhuhu. kerana lace ni pon nak cari gaduh so aku tak beli pon....merajuk! ekekekke

nah cuci mata je ye :)



 suka betoi color ni....

pastu ktrang singgah Toko Tiga....as penggila levis...miza pon...tapi as kata kain nye x sedap...beza sgt dengan kat malaysia....ntah aku tak reti sbb x guna...maklum la saiz tak de wakakakkaa.....

dah tak de apa nak membeli, ktrang gerak terus ke tempat makan. baru terasa perut kosong muahahahahhaa

suruh pak supir bawa je la kemana saja. janji dapat makan....so dia bawa ktrang ke Kedai Belacan.....

 kat sini ada live band...kebetulan ktrang nak makan diorang suruh request lagu....ok la...sandiwara cinta 1.....siap MC tu naik atas kasi mic kat aku suruh nyanyi.....wakakaka. bagi pada org yg betol mmg aku menyanyi sama....enjoy giler....

"jujurla sayang aku tak mengapa.....biar semua jelas tak berbeda...
jika nanti aku yang harus pergi....ku terima walau sakit hati...."


pastu deme nak nyanyi dangdut.....aku jerit la 'kopi dangdut'.....susah gak nk nyanyi sbb x familiar rap lagu tu...last diorang nyanyi gak.....dan lagu terakhir, feveret song aku.... papinka - masih aku mencintainya.....hehe

 hidangan @ kedai belacan....not bad

 serius enjoy gile malam tu...rasa seronok sangat..... :)

lepas makan, ktrang terus gerak balik ke hostel...tapi tak letih sngat sebab dapat shopping hahahahaa

sampai hostel settlekan bayaran kat pak supir terus ktrang naik bilik....byk giler barang hasil tuaian tadi.....miza as usual nak meniaga, lagi banyak dia borong....

mandi - solat....relax2 belek hp dan ktrang terus zzzzz.......

.........bersambung..............

Comments

  1. wah sedapnya kedai belacan tuuu....saya suka betul ayam masak belacan dia...pedas tapi mengancam! hamboi sopping sakan kat pasar baru...tp mmg lace dia lawo2...menggila jadinya!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan DJ...lawa2 la...berkenan...ni dah balik rasa nyesal plak x beli :(

      Delete
  2. Ha'a la..mmg rajin update...x byk hari habus lah entry tranjawa ni nih hiks..DJ mmg pemurah..JM pun dapat sebijik FM Bromo tu..kiut sgt..Alahh..Emy pun pemurah dan baik jugak sbb JM pun dpt byk keping FM dari Emy hikss wlupun kenal di alam maya je

    Woww...kiranya sehari je di Bandung pastu esok dh nk ke Jakarta ek?..JM yg baca pun terasa penat heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye JM.....

      so kalau JM nak wat trip ni, berakhir kat bandung je....so tak de la terkejar2 kan....kat bandung x dpt pon g teansjava,angklung, rumah kain, kwah putih....

      kene repeat lain tahun :D

      Delete
  3. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)... Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    Call : +6282214441280
    WhatsApp : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)



    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...


    Kami pun menyediakan paket transport dan hotel

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Wassalam, Terimakasih...

    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Terima kasih...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz