KKS ke Kuala Selangor Part 1

disebabkan Kuala Selangor tengah fresh lagi, aku update ni dulu :p

# FYI, Kuala Selangor tu area kampung aku :D

sekarang ni kan glemer Medan Ikan Bakar Pantai Jeram...ramai le orang menyebut2 ke'best' nye.dan mak pui telah tergoda untuk ke sana....

dari kampung aku ke Jeram tu ada la dalam 1/2 jam.....

aku elok je kasi idea comel...pe kata kt stay 1 malam kat sana...xde la rushing nak balik KL...pui kata ok... :D cari transport plak..sape nak bawa kete...kete aku dah jadi kete family...so kalo kete aku xde kang patah plak kaki manusia dalam rumah ni hahahahaha *gelak setan

so miza kata ok la dia bawa kete dia...yeayyy dapt jalan2 naik lancer :p + minyak + tol ceponcer ekekeke

dan kebetula As pon ada kat KL, maka jadi la trip KKS ke Kuala Selangor hehehe

ok jom...

selasa 13 November 2011

miza ambik aku kat rumah pukul 11.30am..pickup mak pui kat train pastu ambik as kat keramat.terus lunch makan ikan bakar kat keramat AU2...settle lunch ok jom kita gerak :D

elok sampai simpang puncak alam, miza kata dia teringin nak tengok kampus baru uitm dihatiku....ok la jom singgah jap...round cuci mata..

besar sangat kampus baru uitm...memang kalau la tak ada transport dan kene berjalan kaki dari postguard ke kolej kediaman, CONFIRM aku kurus tanpa perlu berdiet.serius jauh gila ok :p



kami meneruskan perjalanan ke Kuala Selangor....masuk highway LATAR dan bayar rm2.kalau naik dari KL RM6..sebab dari puncak alam, so bayar 1 tol sahaja.


perjalanan dari KL ke Kuala Selangor (KS) lebih kurang 1 jam 15 minit.tapi sebab kami singgah Puncak Alam lewat sikit la sampai tempat dituju..

dah sampai KS ke mana kami nak pergi?

kalau tanya tarikan apa ada kat KS, tak banyak sebenarnya. KS merupakan pekan lama dan mati. dulu lagi teruk dari sekarang. KS sekarang dah hidup la kiranya berbanding zaman aku sekolah dulu...

kalau dah ke pekan KS, ada 3 tempat yang boleh kita pergi...

pertama..... Taman Alam


jangan di tanya apa yang ada sebab kami menapak halfway je ekekekeke

tapi...dulu2 masa aku datang ada bangau, burung2, dan macam2 hidupan kita boleh tengok..ada la dalam tu ada jambatan...bawah dia ada ikan....macam2 la...tapi masa kami pergi naik takut dan seram sebab tak ada orang pon yang berjalan masuk.semua half way dan patah balik....

kalau nak jadikan Taman Alam ni satu tarikan, sila la perbaiki kemudahan.dah macam tempat kene tinggal je aku tengok.tapi dekat pintu masuk tu, ada  la tengah contructions.tak tahu nak bina apa..

bayaran masuk....ada di tulis rm4 untuk dewasa.tapi kami tak bayar..terus jalan dan patah balik...

kedua...... Bukit Melawati



kami ke Bukit Melawati...untuk makluman, weekend dan public holidays kereta tak dibenarkan naik ke atas. tapi hari biasa tak de masalah...

kalau tak boleh bawa kereta nak naik apa?

ada disediakan perkhidmatan trem untuk naik ke atas. tapi dulu kan boleh je naik ke atas berjalan kaki.sekarang??semputttttt......hehhehe

harga combo... trem + taman ikan air tawar = rm 5...kami bayar je la...dan merasa la naik trem tengok sekitar Bukit Melawati



sampai ke puncak patutnya turun dan lihat sekitar...boleh ambik gambar kat meriam...masuk muzium kan..tapi kami malas nak turun..tanpa ap2 sebab...yang pasti malas ekekeke

turun semula dan di bawa ke taman ikan air tawar. sebab dah bayar, kami turun je situ...tengok je la apa yang ada...

ketiga.... Taman Ikan Air Tawar


kalau rajin baca, silakan ....
kalau nak tengok kolam, silakan juga...

dengar je trem datang, terus kami bekejar naik....

dan...itu sahaja sightseeing kami di pekan KS...nak ke jeti pon boleh tapi tak ada apa yang menarik...

bangga dapat sorang seketul FM... :p

nak baca lebih, klik SINI

so next...jom kita minum petang.... (^_^)

next entry!

Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz