Kalau kita sakit salah ke ambik MC

Bismillahirrahmannirrahim.....
*saje aku letak bismillah supaya aku tak mengamuk dengan kata2 kesat plak kat sini :D

Perasan tak cuaca sekarang bila panas, panas betol...sampai tak tertahan plak rasanya.so dengan cuaca mcm ni bila keluar je g tgh hari masuk keje balik kepala aku mula la sakit mcm nak pecah....

tapi selagi leh tahan aku tahan la...sbb aku tau aku ni besar...pastu kuat...so setakat pening manja tu pedehal la sgt.balik keje mandi basuh kepala then tido esok confirmm baik....

TAPI.....ahad lepas sakit kepala aku dah x leh tahan..sakit sangat2!...so dlm kul 10pm aku dah pengsan....badan seram sejuk je...bangun pagi nak solat subuh badan aku still melayang...nak g toilet kene pegang dinding....

aku cuba positif...pikir keje banyak...ada 1 meeting kene attend...ada benda kene submit...senang ceta keje banyak...tapi dah kul 8am still kepala berat aku terus CONFIRM nak MC!*walaupun aku dah msg ila n nas aku mc :p

dengan kepala yang berat n sakit macam nak pecah, aku sambung tido...memang xleh nak duduk pon....kul 10.30am bangun mandi n minum nescafe n roti sambung tido sampai kul 3pm...memang flat la!

lebih kurang kul 4pm aku gerak g klinik...dekat dengan rumah aku rodger g sentul raya...pernah nampak klinik KITA...so singgah..kasi IC tunggu kejap dah masuk jumpa doktor....



apa lagi kene ceramah ok....sakit betol telinga...aku rasa mcm xleh trema...tapi kene la trema sbb ada gak salah aku...nak tulis balik dialog dah x ingat...tapi inti pati dia terpahat kat otak ni...sampai terpikir2 lagi ni...



1. kalo bekerja, kene datang klinik pagi.selepas zuhur tak bleh dapat mc tp leh kasi statement je menyatakan aku terima rawatan di klinik tu
->sumpah aku tak tahu yang datang petang x bleh.kalo tahu pagi2 aku datang.tapi nak dtg mcm mana...duduk pon xmampu...nak gerak kene pegang dinding....huhu...ok aku salah

2. setakat pening kepala n cirit birit, doktor x accept untuk kasi mc...
->kalo sakit kepala sampai nak pecah kepala, mcm mana aku nak g keje.aku g keje naik bas.keje 10pg-7ptg yang xde relax2...keje tahap MAXSIMUM...ok aku salah sbb pening kepala pon nak g klinik...pasni ko telan je panadol..dah jalan pon x leh baru g klinik..ok aku salah

3. kalau sakit sgt kenapa tak datang weekend.kata dah start sakit last week
->seperti aku nyatakn diatas, aku kuat..kalo pening manja aku leh tahan aku tahan...tapi kalo dah tak tahan aku baru g klinik...fyi, aku takut ubat n doktor....kalo tahu ahad semalam dengan sakit kepala tu aku drive g klinik...ok aku salah lagi

4. doc susah nak keluarkan mc terutama hari ISNIN...
->entah la...xperasan hari apa..dan tak terpikir ari isnin HARAM ambik MC :( * nangis

entah la...terkesima aku dalam kete...salah aku ke datang klinik ni atau mungkin dia ingat aku memang sesaje nak MC...tapi jujur aku cakap aku bukan jenis sikit2 nak mc...hidung srok srek srok srek pon aku datang keje...muka lebam tak cukup tido sbb demam manja pon aku keje....aku tercirit birit macam nak terbarai perut pon aku datang keje....

sejak aku join company baru oktober 2010 sampai arini ni la 1st time aku mc....
keje kat Adni dulu 4tahun lebih, x sampai 10 hari aku MC dalam masa 4tahn tu..byk pon sbb aku suspect denggi.so doktor kasi MC seminggu kene datang hospital ari2....

kebetulan tadi mai call....tanya la bzy ke...aku ckp aku mc...terus dia teruja..
"macam x percaya emy mc arini...salute la..."

ceh!rosak kpi aku katakan tidak pada MC 2012 ni....sbb company husband mai kalo staff x MC dapat rm1000...buta2 je dapat duit kan??? :D

tak pela...aku redha je la...lepas ni memang tak la aku MC kalo pening kepala + cirit birit....aku dah demam teruk baru la aku MC...

thanks doktor kasi ceramah yang buat saya down n serba salah sampai skang ni..... :(






# mak aku mcm kesian kat aku...tak pasal2 kene ceramah plak....sbb dia tau aku susah nak sakit..byk kali dia ckp "sia2 g klinik kene marah plak.kalo tau xpayah pergi...." tp kalo x dpt MC pon aku redha....cuti aku ada banyak lg.esok apply je la EL huhuhuhuhu



Comments

  1. ko ckp ngan doctor...baik xyah bukak clinic..tmpat aku ok je..nak MC amek je..siap kta bape u nak? hahahhaha

    ReplyDelete
  2. agaknya doc tu jumpa byk kes org nak menipu kot utk dpt mc. tp klu cirit birit mmg konpem dpt mc la.. tak penah lg jumpa doc yg tak bg mc sbb cirit birit. tp sakit kepala tu mmg bergantung jugak budi bicara doc. sian emy...

    ReplyDelete
  3. sy suspek klinik kita mmg mcm tu lah, saya pernah kene mcm ni gak kat klinik kita desa pandan. dah sakit kepala xde sapa nak drive pi klinik, tggu sakit reda tghr br pg. xpsal kene ceramah

    ReplyDelete
  4. sakit hati kan?kt dh la tgh x sihat pastu kene ceramah huhuhu...tp pasni mmg x g la...serik..

    hai june!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Saya juga baru terkena kat klinik kita desa pandan. So bad. Dokter x friendly lansung

    ReplyDelete
  7. Klinik kita memang payah bg mc. Doktornya ade beberapa org.. bergilir.. ade time memang kena doc yg xbest.. tapi ade sorg doktor haji ni.. saya suka cara dia treat pesakit.. dia locum isnin petang..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz