Cuti-cuti Malaysia : Ipoh, Perak # 3-Final & Info-budget

Last day kami @ Ipoh Perak.....

arini ktrang kuar lewat sikit....pukul 10 baru gerak nak ke satu lagi tempat tarikan pelancong -- pasar karat....

ada panggil pasar karat...ada kata memory lane...ada kata loking...loken....macam2 nama ye...tapi kalau cari guna waze sila jejak nama jalan ni...jangan taip memory lane....bebetol memory lane dia bawa sampai ke jusco heheheh

lokasi pasar karat ni kat jalan horley...taip ni kat waze senang je jumpa...so moh la kt ke sana....


dari jalan depan sampai hujung, macam2 barang terpakai yang diorang jual....seronok gak tengok....










 kalau korang suka barang2 antik, pasar karat Ipoh ni kene datang tengok...macam2 ada....kami tak beli apa2 pun..tak de yang berkenan :D

dari situ, terus ktrang gerak ke Jalan Yang Kalsum...nak layan nasi vanggey a.k.a nasi ganja....

sekali lagi rekemen dari akak kete sewa, pakcik limau bali dan org sekitar Ipoh, nak makan nasi vanggey/nasi ganja ni kene g kedai 1st branch dia...cawangan dia kat greentown tu tak kawww rasanya macam 1st branch ni....

tapi kedai ni memang ramai orang....korang kene cari Restoran Yong Suan...kedai ni tukang buat air cina, jual nasi mamak....lokasi kedai ni dekat dengan balai polis :)

 nak beratur sikit punya ramai oii....aku g cari meja, pui beratur ambik nasi....

time aku masuk tu, pekerja tu carikan meja utk aku..dapat la kami makan berdua dengan kapel ni....pastu diorang siap2 ambikkan order utk aku...so tak payah dah nak queue panjang2 ni....order saje nak apa....

kepadatan manusia...time lunch full house!

 
 amoi buat air :)

ada gak jual roti bakar...saje ktrang tapau nak makan dalam train....

nasi sampai terus la kami layan......



kalau tanya tekak aku ni, nasi ganja ni memang terbaeekkkk....seyes sedap...tak de la heavy sangat sampai rasa nak pening2 lalat...rasa pon lite-lite je.....

ishhhh kalah restoran kudu bin abdul kat jalan TAR ni ehehehhe

nasi ganja ni adik beradik nasi kandar je...tapi kalau tanya nasi kandar mana yang WOW, confirm aku cakap Line Clear Penang....tapi kalau nk ilang rindu, g kudu bin abdul pon ok.... :)

aku siap tapau bawa balik KL...tapi rasa dia xde la sama macam ko makan kat kedai....lenkali xpayah tapau....sbb x sedap bila makan kat umah hehehe

lepas lunch, terus ktrang gerak ke pangkal jalan....tapi sempat gak nak cari Art Street....mana yang sempat la kan....kat Ipoh ada 7...tapi kami sempat jumpa 2 je...



lagi 5 x sempat nak jejak sebab akak kete sewa nak datang dah.....aku sampai kat stesyen keretapi pukul 1pm...dia sampai pukul 2pm...rugi je melepak situ...kalau tau leh la jejak lagi 5 tu hehehe

lepas pulang kunci kete dan duit deposit return balik, terus ktrang masuk dalam...gilir2 solat dah dengar announcement untuk penumpang2 ETS.....

dan ktrang pulang ke KL dengan train ETS pukul 3pm.....

puas hati sangat trip ni....walaupun singkat 3H 2M tapi rasa banyak juga tempat leh explore...sape kata Ipoh tak ada pape...ada macam2 tau...part makan semua best!!

So.... overall trip ni....

1. Hotel
i. Hotel Ecotel - RM95/nite
ii. Hotel Eastana - RM85/nite

2. Transport
i. Sewa kereta VIVA - rm100 + deposit rm50
Minyak kereta rm40 - 3hari
Kak Aza - 012-5251334
ii. Train ETS
Silver Class - RM25/way RM50/pax/return

3. Jalan-jalan Cari Makan @ Ipoh
i. Ipoh Hainan Chicken Rice, Greentown
ii. Mee Daud Mat Jasak
iii. Breakfast @ Medan Selera Mat Jasak
iv. Gerai Nasi Goreng Udang
v. Nasi Lemak Ayam Kampung
vi. Nasi Ganja a.k.a Nasi Vanggey, Restoran Yong Suan, jalan Yang Kalsum

4. Tempat menarik
i. Taman rekreasi Gunung Lang (rm3/pax)
ii. Gua Tempurung, Gopeng (Tour 2- RM9/pax)
iii. Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta, Kampar (FOC)
iv. The Last Dredge - closed renovation
v. Kellie's Castle - (rm5/pax)
vi. Gerbang Malam - ala2 uptown - buka malam
vii. Pasar Karat/Loking/Loken/Memory Lane - Ahad sahaja

5. Ole-ole
i. Limau bali tambun
ii. 3 in 1 ipoh white coffee
iii. Kacang menglembu
iv. Fridge Magnet - Gua tempurung & kellie's castle

TOTAL belanja hangus = RM370/pax... :)

kalau trip ni g ramai2, maybe cost rendah sikit sebab sharing kan....bila g berdua tinggi la sikit hampir rm400 :p

Tamat cuti-cuti malaysia 2014 kami...rasanya tahun ni aku banyak jalan2 Malaysia berbanding luar.....tak pe la...tu je rezeki aku tahun ni :)

Trip Ipoh, Perak trip terakhir aku untuk 2014..... (^_^)

- End-

trip cuti-cuti Malaysia 2014
- Kuching, Sarawak
- Kota Kinabalu, Sabah
- JB, Johor
- Melaka,A Famosa

Comments

  1. hai, 1st time comment :-)

    saya pun baru balik dari Ipoh jugak last 2 weeks, gigih kami cari 7 street art dalam panas2 tu..

    Nasi ganja tu memang terbaik, ayam dia mmg tiptop

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam tu apa la dia letak kan dzuchan...sbb sedap... :)

      hai...rasa macam ada nmpak kat list blog kawan2...

      salam kenal

      Delete
  2. terliur lahaii tengok nasi tuu. hahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. inani kene g cari tau....sebab sedap mmg patut terliurrrr
      hehehe

      salam kenal

      Delete
  3. Arghhh aku lapar nasi ganjaaa

    ReplyDelete
  4. time saya pergi makan nasi ganja ni, ramai gak org tapi xperlu beratur.. aduh terliur ni tgk..rasa nk pegi mkan lagi..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz