Cuti-Cuti Malaysia 2014 : Ipoh Perak # 1

salammmmmmmmmmm....................

lama tak hupdate blog...bz ber workshop la konon...bila usha balik, tak semua session aku kene join...so dah free ni aci tak update blog kejap hehehe

aku kan sekarang ni macam amukan tak dapat travel...so masuk je gaji, aku pon start pujuk kks ...jom la jom la...dalam semenanjung pon xpe... nak jalan sangat dah niiiiiiiiiiiiii

sebab aku yang nak berjalan, aku la kene decide nak ke mana kan.....

1st aku plan nak g utara... kuala perlis - penang...xpon alor setar - penang...usha AA flite ke Alor setar x sampai rm70 return....eh nakkkk....nak explore Alor Setar pon xpe

tapiiiiiiiiii.....yuskoniciwa cakap Alor Setar manjang hujan...kawan aku cakap -- nak jalan cmne...hujan syok tido je...

patah la hati aku nak ke utara :(

dah patah hati, aku usha blog DJ..nak cari idea short trip sila tgk blog dia....hehe....dalam banyak2 tu, aku x habis explore Ipoh kan...memang nak pergi tapi tak pergi2 lagi...

thanks DJ sebab rajin wat short trip...so leh la dapatkan idea nak kemana :D

so terus confirmkan nak ke IPOH.... as x dpt follow n miza pon sama....so aku n pui je.... ON IPOH PERAK!!

Sebab apa la sangat ada kat Ipoh kan, aku warp up 3 entry je k... + extra information n budget hehe

selamat membaca :D

********************************
Jumaat, 5.12.2014

aku kuar umah pukul 9..9.45am dah smpai KL Sentral. breakfast kat KFC dulu then ready nak naik ETS pukul 11am.

tiket pui settlekan...aku cakap ambik rege yang murah sikit hehe... so ktrng beli tiket Silver Class - RM25/way/pax...

masuk train, tepat kul 11am, train gerak meninggalkan KL...


 nak komen pe pasal ETS??

selesa--ontime--laju--sekejap dah sampai ipoh hehehe

sepanjang jalan ktrang borak sikit2...pastu zzz...pastu tau2 dah nak sampai.....

sampai je stesyen keretapi Ipoh, aku terus call akak sewa kereta -- kak Aza...kat ipoh ni kalau tak de kereta memang susah nak bergerak melainkan ko nak jalan2 sekitar oldtown tu boleh la...kalau nak explore tempat lain kene ada kereta...


kami ambik viva comel je...rm100/day....deposit rm50 + rm10 upah hantar kereta...dia duduk jauh kat tambun....so ada la charge... :)

1st g isi perut dulu...kak Aza bawa kami makan kat Ipoh Hainan Chicken Rice...

 kedai ni ada dua cawangan...yang lagi satu tak pasti kat mana...tapi kami makan ni kat greentown...

aku order roaster chicken + teh o ais limau.....


jujur ikut tekak aku, nasi ayam ni biasa-biasa je...sebab pe? aku pernah makan lagi sedap dari ni...rasanya food court Sogo lagi win...sorry ipoh hainan chicken rice, x kene la selera kami....walaupun rasa x bape umphhh tetap kami makan licin sebab lapoooooooooo hehehe

settle makan, ktrng berpisah dengan kak Aza...bermula la perjalanan kami di Ipoh Perak....trip 3H2M ni, memang bergantung harap dengan WAZE saje....hohoho

pas makan, isi minyak kete dulu....aku letak rm40 je... on WAZE jom kt ke Taman Rekreasi Gunung Lang...

lokasi dia tak jauh sangat...ikut je jalan ke Kuala Kangsar....pastu dah sampai....nama jalan je tu hehe....

masuk je dah jumpa kaunter tiket nak beli tiket boat...murah je RM3/pax... aku siap beli makanan utk bagi ikan makan rm1 ....

naik je boat terus gerak...abg boat tunggu kami naik..elok ktrang naik dia pon jalan.....


betol ke lawa??

seyes lawa pemandangan kat sini...mendamaikan....rasa sejuk je....bak kata DJ -- ala2 halong bay vietnam...kalo sape suka tembak2 pakai kamera tu confirm pic deme cun....ktrang pakai kamera hp je, xde la cun mana hehehe




sampai je jeti seberang tu, ktrang bagi ikan makan sambil snap sekeping dua gambar....




terus ktrang patah balik bila nampak boat dr jeti dah gerak ke jety kami...malas nak lama2...sebab makin petang makin ramai orang datang


elok turun ke jeti memula tadi, terus rasa nak pitam sebab penuh umaatt...wawawa...rezeki kami la terawal sikit...kalo tak sakit hati je ramai2 nak naik boat tu kan....

dari situ, ktrang terus ke pekan Ipoh balik...tengok2 HP pui bateri dah mula nazak....jom la kita singgah masjid...solat jamak siap2 sambil tu leh tumpang charge hp hehe....

ktrang singgah solat kat masjid jamek india muslim.....settle solat terus ke stesyen keretapi balik sebab nak redah Ipoh Heritage Trail.....

masjid India muslim tu dah masuk 1 dari Ipoh Heritage Trail ni....dah balik baru tahu...kalau tahu memang aku snap pic sekeping ekekeke

kat Ipoh kan kene parking pakai kupon...tapi sebab xde kupon, ktrang suka parking kat org jaga tu...rm1 sekali parking...ok la kan dari menggagau nak cari kupon tu....

kalau tengok Ipoh Heritage Trail ni, kene ambik masa 2 jam nak complete kan jalan2 semua tu.....tapi kami x sempat pon.....hahaha

cilok -- Ipoh Eco

1st...stesyen keretapi Ipoh.....




Keunikan stesyen ni sebab bangunan tu yang lawa...ala2 taj mahal kan....memang unik pun...lagi2 toilet dia pon pintu style lama...memang kene jaga ni...bukan senang nak ada bangunan macam ni :)

dari stesyen keretapi, kami berjalan tepi tu je....

2nd -- Thailand-burma death railway




Tugu ni memperingati mereka yang terkorban dalam pembinaan thailand - burma railway....so tak de apa pon kat sini melainkan tugu tu hehe....

pusing sikit dah nampak

3rd -- Town Hall Ipoh


Bangunan lama ni yang lawa sebenarnya....suka la pic ni.... love sangat Perak ekekekeke

dah lintas jalan, ktrang ke ...

4th -- Court House




dan ktrang terpaksa hentikan trail ktrang sebab hujan dah turun....frust je kan...baru nak syok2 menikmati bangunan lawa2 kat Ipoh ni.....

dari sini terus ambik kereta kat Stesyen Keretapi tadi....alang2 dah petang, suruh pui on WAZE nak cari makan.....malas dah balik bilik pastu nak kuar balik......

kali ni ktrang try Mee Daud Mat Jasak....dah sampai Ipoh kene try mee kicap kan....ok moh la kita cari....

Waze memudahkan kami cari cuma hujan selebat2 alam xleh kuar kete plak.....ada la 20minit lepak dalam kete...ujan reda sikit terus lari masuk kedai....order 3 jenis...sebab nak rasa semua....


 dah berniaga sejak 1972....

Apa yang boleh aku komen, kedai ni memang sedap dia nye mee kicap...mee rebus not bad...up dengan yong tou foo pon leh tahan....akak tu suruh try yong tou foo....layan la makan sambil hujan....up teh tarik n kopi furhhhh.......



korang kene try kalau dah turun Ipoh....mee kicap dia paling win!!

perut dah kenyang jom la kita g check in hotel.... aku usha2 hotel kat Agoda....aku pilih Ecotel Hotel....sebab dia paling murah.... +- tax rupanya sama je dengan rege hotel tu....menyampah!! hahaha

cilok dari google

tapi yang kelakar, masa nk beli dia ada pilihan window n no window....nampak x penting kan tapi sebenarnya penting gak window ni kat Ipoh ekeke...elok ktrang check in, bilik ktrng ke bawah tanah....aku dah pelik...

"pui...xpenah kt duduk bawah tanah kan"

masuk je bilik, baru terdatang idea.... dah aku tak nak window kan...so ko duduk situ diam2 hehehe....kalau nak window, ko kene tambah rm6...dapat bilik atas....arghh x payah!

tapi....aku rekemen sangat hotel ni...walaupun status budget, tapi bersih.kemas.selesa.bilik besar.... bilik twin bed ni aku dpat rm98/nite dan semestinya tak de breakfast la ye....

paling aku tacing, siap2 dia letakkan arah kiblat.... Allah.....bagusnya hotel ada kesedaran macam ni.... :(





so kalau korang suka termenung diluar jendela, jangan lupa ambik bilik ada window ye hahahha....

settle mandi-solat, aku merebahkan diri....letih rasanya badan...jangan tak percaya pukul 10pm aku dah zzzzz.......kuikuikuikui

tamat day 1 di Ipoh........

# semua info aku share last entry ye....

Comments

  1. Hamboi akhirnya berjayaaa jugak ko pi travel on weekend yer...hehe yezza ipoh best!tanah tumpah tmpt lahir aku...hehe alaa mi kicap tu xmkn pun aritu...nk kna try nnti ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy...berjaya....ipoh je paling kene dengan situasi hujan skang ni hehe

      org ipoh la ni eh....sila cuba mee kicap

      Delete
  2. sesuai sgt refer blog si DJ tu..tahun 2014...11 buat negeri di Msia sudah beliau tawan :-)

    ada tak no caontack kak Aza tu ..yo lah mana tahu thn depan nk buat trip Visit Msia :-)

    Guna Waze ok tak..sbb JM pernah guna...tapi direction dari Waze tu selalu tersasar..asyik salah jln je huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ memang terbaeekkk :)

      ada2...ni no nye... 012-5251334

      so far smua sampai kecuali pasar karat (entry x up lg) jangan cari pasar karat kene cari nama jalan pasar tu baru sampai....kalo x mengarut la dia bawa....

      lokasi lain2 xde masalah :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz