testing

Friday, August 2, 2013

Persiapan Raya Saya!

 stop entry buka puasa.... ada lagi tempat nk share tp macam bosan asyik la pic makanan hehehee

aku rasa tahun ni aku beraya penuh dengan kesederhanaan....chewahh.... :p

macam tahun lepas, sederhana gak...tu sebab kene renew roadtax kereta....baca SINI....tapi tahun ni renew roadtax tu leh postponed next gaji...so lega sikit :)

quote ayat tahun lepas :p

"tahun depan aku akan pastikan aku x semiskin tahun ni ekeke...tp sebenarnya bagus gak tak berduit ni...selera otomatik mati...ibarat xde nafsu nak beli baju cantik2...hehhe "

hahahaha...xde maknanye...sama je miskin gak :) so persiapan raya aku.....

1) Duit Raya 
semalam dah dapat tukar note rm5, rm10 n rm1...tahun ni bajet rm450.jadi la eh.sepupu 25org, anakbuah sepupu 2 org..belah selangor je ni...kalau nak balik johor, kene tambah lagi :) kalau ada extra leh hulur mak sedara...tiap2 tahun mak sedara aku perli bila la nk rasa duit raya dari aku...tak kuasa nak layan sebab diorang lagi byk duit ekekeke

portion mak n adik2 aku lain plak...adoiii

2) Baju raya...
Jujur cakap memang tak de budget untuk beli tahun ni. sebab buln 4 aritu adik aku baru kawen, so kami dah berhabis beli kain buat baju semua.tak kan nak beli lagi. keputusan di capai, ulang tayang je la :)

ada 3 baju baru....baju na nikah, resepsi dan majlis bertandang.... :)

tapi...alang aku bising...tak kan pakai baju lama pagi raya?aku cakap tak de bajet la...tup tup..dia datang rumah kasi aku duit suruh beli baju raya...tak terkata ok...adik aku dapat...mak aku pon sama....ini namanya rezeki....ekeke

aku nak beli baju 3 rm100...so banyk sikit baju raya aku...dah alang aku kata cari yg cantik n mahal sikit...pulak....

terus aku g beli baju raya...melayang rm125 hhohohoho...

3) Tudung raya...
aku dah rembat awal2....kan aidijuma sale....6 tudung 2tone, 2 tudung 3tone = rm 61...pakai je la tudung2 tu untuk semua baju :p


4) Kuih raya
aku order dua jenis...choc chip & tart nenas....masing2 rm28 + rm25 = rm53

5) Service kete
yang ni aku skip. sebab aku lom sampai masa nak service lagi. aku pon malas la nak tadah kete kat service centre.time2 macam ni CONFIRM berderet kereta nak service :p

6) Mercun & Bunga Api...
Tahun ni business aku biasa2 je. so tak tahu la byk mana aku leh dapat free...nama nak kuar duit beli memang tak la...tunggu je la tokei bagi barang byk mana tu je la aku bawa balik kampung :)

tu je la persiapan raya aku....langsir tak tukar...adik2 aku plak rajin buat kuih raya tahun ni...atas meja yang dah siap ada 3 jenis...ahad ni nak buat almond london plak. syukur adik2 dah reti masuk dapur kah kah kah

bulan puasa ni aku sekali dua je masak..tu pon time wekend.kebetulan yg kecik cuti sem sampai buln 9.so dia la masak sahur. kagum aku.buka puasa pon dia uruskan...aku balik keje lembik tahap dewa...tidoo...nak buka bangun makan....kalau rajin basuh pinggan...kalo tak letak je nanti dia settle ekeke

aku bagi la duit sikit sebab dia rajin kan...pastu sape gosok baju keje aku kasi sepasang rm10...berebut la masing2 hahaha...tapi pagi tadi aku bg rm2 je sebab aku dah xde duit...10 pasang baju + tudung = rm100...bankrap woooo

Insya Allah tahun ni kami nak merasa beraya kat Johor. kesian family sana...susah kot nak balik beraya sana.. entah la eh feel raya tu ada kat selangor je. walaupun umah selangor tu sempit.kalo ramai balik sampai xde ruang nak tido, tetap rasa best....tapi best2 pon aku x leh stay lebih dari 4 hari sebab aku tepu....astro xde, internet pon xde kuikuikui

so....dah kira2...duit kat tangan ada rm300 je untuk belnja sampai next gaji....apakah makna raya bagi saya????

maknanya saya kene start puasa ganti secepat mungkin wakakakakakaka

persiapan raya korang??? sederhana atau lebih sikit? :)

4 comments:

  1. Rakan sakanlah tahun nih heee smua dah ready..

    JM?..baju raya masih kat kedai hehehe

    ReplyDelete
  2. JM,

    xpe shopping last minit lg rare...hehe...tp rasa nak g cari sandal..senang kuar masuk umah org pakai sandal je :)

    ReplyDelete
  3. woi, tak baik buli adik2 ko....ekekek...

    ReplyDelete