Jom masuk dapur : Blackpaper Steak

tadaaa.....

aku macam nak update blog. tapi gambar semua dalam laptop kat rumah. so godek2 pc ada gambar aku tak up lagi :p

HP aku rosak ok...baru 4 bulan pakai...apala nasib aku dari last year rezeki smartphone memang tak sherashi...kronologi
bulan 6 2012 - beli hp samsung advance. ilang buln yg sama
bulan 6 2012 - beli hp Sony Xperia. akhirnya hilang buln 3 2013.9 bulan je pakai
bulan 4 2013 - beli hp baru n tak sempat nak review pon. baru 4 bulan pakai dah masuk kedai semula :(

***********************************

arini aku nak share resipi hehehe...ala bersepah resipi ni kat internet.. tapi style aku simple dimple punyaaaaaaaaaaaaa....

masa tu aku dalam kelas tetibe aku rasa nak makan steak. tapi home made punya. aku lagi suka buat sendiri sbb aku leh kontrol masin semua.kalo beli macam tak kene je. tapi kalau aku buat pun, yg senang2 je ekekeke

info resipi aku dapat dari blog Cahaya Cintaku...klik sini untuk resipi beliau... 
bahan-bahan aku beli kat Giant. semua ada...

ada 4 step je nak menyediakan steak ni..

1st

perap kan daging yang dipotong panjang2 dengan sos peppery. senang dan mudah...perap la dalam 1-2jam...pastu cucuk la daging tu supaya sos ni meresap dalam daging tu :)

selepas diperap, letakkan atas pan/magic pan...biarkan dia masak...tak lama setengah jam je dh siap!

2nd step

sementara tunggu daging tu, mari kita sediakan coslow dia plak

sayur kobis potong kecik2 + carrot + bawang potong kecik2 gak
masukkan mayonis dan juga taburkn blackpeper tu..
kacau dan sejukkan dalam peti ais

3rd step

aku beli tomato kecik + brokoli + bawang aku potong kecik2
pastu tabur kan blackpeper lagi...
panaskan pan...letak sikit minyak...taburkan sayur tu...
biarkan ada sikit minyak n tabur blackpeper lagi...
ala2 grilled vege kat nandos tau :)

last step

daging dah siap, masa untuk letakkan gravy dia....

beli dalam peket je n tambah 250ml air...panaskan dalam periuk dan kacau sampai la sebati tak de ketul2... :)

semua dah ready, mari satukan dalam pinggan

tadaaaa......dah siap....up kan sikit air masak letak kiwi + pengat pisang....terangkat ok...aku masak ni masa bulan puasa aritu....berbuka western gitu hehehe

so kalo step mudah ni memang aku suka buat....kalau renyah n leceh, kirim salam le hehehe

selamat mencuba!




Comments

  1. Uiiii sedapnya.....ley cube tp sy nk tukar ayam sbb muza suka ayam lg...,hehehe

    ReplyDelete
  2. nakkkkkk..pengat pisang tu yg terliur benornya..heheh

    *hantu pisang berckp*

    ReplyDelete
  3. muza,
    sila try muza...rasa x mengecewakan :P

    cool,
    sedap kan pengat pisang....lg layan kalo x manis sgt...perghhh terbaekk hehe

    ReplyDelete
  4. aku pun suka resepi yg simple2 je....janji sedap!!

    tak kuasa nak renyah2 bagai...dasar pemalas sgt kita ni kan...hahaha...

    ReplyDelete
  5. wahid,
    yap....senang, mudah, simple, cepat leh makan hehee

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz