testing

Monday, March 7, 2011

Day 1:dari Kuala Lumpur ke Aonang beach

Day 1: 21hb February 2011 - Isnin

Kami berkumpul di KL Sentral @ 10.30am.perjalanan ke LCCT mengambil masa 1jam.sampai sana terus check-in beg dan masuk balai berlepas :)

penerbangan ke KRabi hanya mengambil masa 1jam 15 minit :)




sampai je sana, beratur lama kat imegresen...akhirnya ktrang antara orang terakhir kuar dari situ huhuhuhu....
ambik beg dan ktrang berjalan menuju ke tempat jual tiket bas/van/kete untuk ke Aonang Beach.150baht (rm15) per pax kalo naik bas.satu kete 600baht(rm60).so better la kami pilih kete.senang dan sama je harganya...
dari Krabi airport ke Aonang Beach hanya 45 minit :)
masa nak bayar kete ni ktrang dh cakap nak ke Aonang Centre.sampai je Aonang Centre bermula la pencarian hotel paling budget muahahha

kuar masuk hotel nak kan harga yang paling rendah.hotel budget kat sana 1000baht (rm100)/night untuk 2 org.ktrang kalo bleh nak stay 4 org satu bilik.muahaha...semua x kasi masuk 4 org.yela rugi la diorang kan huhuhu
sampai la kat satu hotel ni.Saiba Mansion.hotel dia mahal tp dia kata dia ada kawan yang hotel murah.Aonang Friendly Bungalows.time ni aku terfikir macam banglo kat Bandung.satu rumah ada banyak bilik.rupanya banglo=chalet kalo kat Aonang ni :)


tunggu tuan punya banglo dtg ambik.nama nya sulaiman.dia bawa ktrang ke banglo dia.semua bilik dia tunjuk.so ktrang decide nak duduk bilik berharga 1000baht(rm100) tapi kene extra bed 400baht (rm40)...sulaiman setuju n total harga bilik ktrang 1400baht (rm140)= rm35/pax...
settle hal tempt tido, ktrang kawtim pasal sewa moto plak....kat luar memang melambak2...diorang offer 200baht(rm20)/day...tp disebabkan ktrang dah guna chalet dia, dok merayu2 nak 150baht(rm15) je....sulaiman naik pening melayan...hahha...lagi2 ktrang ni kejap nak ambik moto, kejap x nak ekeke...kata putus di capai..ambik dua moto total 300baht(rm30)...legggaaaa..... :)
sulaiman blah, ktrang terus solat,ada yg mandi dan siap2 keluar...pastu menghirup keindahan Aonang Beach dengan menaiki moto....kat sana hanya driver je yg kene pakai helmet.orang belakang x perlu.malah lesen pon dia tak tanya ada ke tak ekekeke

singgah di Sabai Mansion semula.kat sini ada gak pakej ke pulau2...banyak aktviti yg boleh buat.tp disebabkn ktrang hanya ada 3hari, maka pakej Phi Phi Island yang aku rasa terbaekk....sepanjang area Aonang Centre ni, banyak travel agency menyediakan pakej island hoping ni.cuma Sabai Mansion offer 900baht(rm90)/pax ke Phi Phi Island...yang lain 1000baht(rm100)/pax...jimat lg! :p


pastu ktrang ke Aonang Beach..nak tengok laut..woow cantik!dan meneruskan perjalanan.pasal nak ke Krabi Town, tapi ktrang x jumpa plak muahaha...so jalan2 tanpa tujuan...



balik ke Aonang Centre, terus dinner kat Adam Bungalows...tu cadangan mamat kat Sabai Mansion tu.Adam tu muslim katanya :)

order fruit shake - coconut,mango,pineapple,banana..mmg terbaekk banana shake dia..betol kata2 penulis blog yg pernah sampai Krabi....cakapla nak shake apa..semua adaaaaaaa.....harga?hanya 25baht(rm2.50) je....murah kan? shake=ice blended

banana terbaek..coconut ok..nenas biasa ekeke

menu ktrang pilih macam2..masakan ok cuma tomyam tu la dah mcm makan kat Malaysia je.geram sbb tak dapt tomyam kong ke kang ke entah...mencik!

nestle kuarkan air mineral...tp hanya di thailand je ye :)


pas makan, saje tanya harga kat Adam Bungalow....satu malam 600 baht (rm60) utk pilih kipas, 1000baht (rm100) utk air cond.tapi dia kata kat Krabi weather cold.so tak payah risau kalau ambik bilik kipas.ktrang ni bila dengar murah memang macm terkujat.terus nak yang murah je muahaha....lgpon lokasi adam bungalows ni senang untuk berjalan kaki.chalet sulaiman mmg kene ada moto.kalo tak payah sebab dia ke dalam sikit.

pekerja Adam bawa ktrang melawat bilik....ok sangat.sama besar macam kat chalet sulaiman tu...tapi yang ni murah n pakai kipas.setelah berbincang ktrang nak bilik tu.bilik kipas+extra bed=700baht(rm70)...dibahagi 4 orang = rm17.50...murah kan???ehhehe.tp untuk malam kedua la kan.malam pertama stay kat chalet sulaiman.rugi je rasa kene bayar rm35/pax...kalo lepak kat Adam rm35 utk 2malam tau :p

selepas settle semua ktrang jalan2 kat area Aonang Centre tu.malam2 happening sikit.ada orang meniaga macam kat uptown tu.nak murah kene la tawar menawar.keringkan hati sikit.akhirnya pasti berjaya.macam kami muahaha......





badan dah letih, mata dah ngantuk kul 11pm kami pulang ke pangkal jalan.esok dah ada plan menanti....selamat malam Krabi :)

sawadekapppp...kap kun kap.... :)

p/s:seronok rupanya kalo kite redah je.pasni nak travel mana2 kite wat ala2 backpaker je..sempoi :)

10 comments:

  1. tbaek3...nti aye wat link je ke blog kamu,,,hehehe...kenanganmu kenanganku...lakiku bkn lakimu...

    ReplyDelete
  2. cik as,
    kenangan manis kau dan aku
    tetap bersama....
    hahahahah

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum dek..
    nombor kontek adam bungalow tu ada tak? :)

    ReplyDelete
  4. alona,

    waalaikumsalam kak

    sorry dear xde dah no tu. try google ada x

    ReplyDelete
  5. Salam mazura

    Sy g 2011 mmg ok ...bebaloi dgn harga dia

    ReplyDelete
  6. Salam mazura

    Sy g 2011 mmg ok ...bebaloi dgn harga dia

    ReplyDelete
  7. Salam mazura

    Sy g 2011 mmg ok ...bebaloi dgn harga dia

    ReplyDelete
  8. Salam hi sis..mmg nak p krabi bulan depan..nak tanya adam bungalow bg ye masuk 4 orang dlm satu bilik? Sebab tgk kebanyakkn kat agodA& booking.com max 2 org je boleh masuk...kalau kat adm bungalow bole masuk 4 org satu bilik mmg jimat... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam awak...

      sana byk sgt budget hotel...semalam leh dapat dalam rm100 tapi kebanyakan nya mmg kasi 1 bilik 2 org je...

      kene rajin turun naik sikit cari bilik yg 1 malam leh sumbat 4 org....kami ni kuat sembang...biar bersempit 1 bilik jnji leh sembang sama2 :D

      Delete