testing

Tuesday, March 17, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Makanan tempatan Fresh Seafood Inya Lake, Yangon

salam....

lega minggu ni cuti sekolah....jalan pon cool je...kuar umah kul 8 relax lagi 8.30 dah sampai....kalau hari biasa, hrapan le hehe

Sambung lagi kisah Myanmar....

sepanjang ktrang datang Yangon ni, memang ktrang gerak sendiri...sehingga la 3rd day kat Yangon, kawan pui - Ms Lele nak bawa ktrang g makan makanan tempatan kat area Inya Lake....aku tak terpikir nak ajak dia bawa ktrang jalan-jalan area Kandawgyi Park....

sape Ms Lele?

Pui keje dengan company oil and gas...so client deme ada kat Myanmar....skang ni tgh run project Myanmar....merasa la Ms Lele entertain kami.....petang tu je dia free dan jom la bawa kami kuar naik kete :D

dia tny nak western, korea atau local food?? laju je aku jawab local food :D datang myanmar nak makan menu korea tak kene langsung....eh sana pon ada ayam penyettttttttttttt hehehehe

kalau nak rasa makanan tempatan, moh kita ke Inya Lake....

Inya Lake ni kira port anak muda melepak....rasanya diorang suka lepak relax santai kat taman....kt kat KL ni macam taman tasik titiwangsa tu. tapi idak la ramai couple lepak dating..tp lebih pada aktiviti keluarga...kat sana ramai sgt couple-couple :)

yang kelakar...dari depan ko pandang 1 1 couple, ujung2 mesti nampak couple bercium...kelako...ada la lalu 2-3 kali...last2 kawan2 pon gelak n perasan kot...memula duduk rapat...pastu 1 lg couple rapat lagi...pastu couple lain peluk2...pastu ujung2 couple tgh bercium plak hahahahaha


ktrang makan kat mana?

 Fresh Seafood, Inya Lake Yangon


masa mula sampai, aku macam telan air liur nak makan kat restoran macam ni....tapi bila Ms Lele kata sini pork free, then ok la cuba :)

ktrang order apa yang di suggestkan oleh Ms Lele ni.....lepas semua dah order, waiter akan hantar sup ikan ni.....

sumpah sedappppp....

ni FOC...nak tambah lagi pon tak jadi masalah...aduhh sedap betol sup ikan ni...tapi ada rasa manis ketam gak....mmg licin kami hirup...sup ni free flow...kalau nak lagi panggil saje waiter hehehe


Antara makanan ktrang cuba.....

1. Rakhine Traditional Rice Noodles & Fish Soup


yang ni aku bagi 4 bintang...sedap...rasa yang ringan je...pastu noodles tu dia buat sendiri kat situ...depan kedai tu....furhhh....sedap2....balik KL as plak tiru cara diorang wat sup ni...ternyata mengiurkan kata as hehehe

2. Glass Noodle Salad with Seafood


yang ni not bad...tapi dia nye pedas tu berdesing....hehe...penuh seafood dia...kalau kat sni macam soun kt masak n buat goreng tu...layan gak menu ni :)

3. Salad rice with prawn (spicy)


furhhhh....pedas dia leh sampai menangis ok...pedasss sangat tapi sedap....makan lagi pedas lagiiiii.....habis la air mineral kene teguk sebab nak ilangkan pedas tu hehehe....ni rekemen kene try sebab rice dia lain...bukan nasi biasa kt makan tu

dah kenyang makan main dish, ktrang order plak desert...nak gak rasa kan desert diorang camne.....

4. Mon Hat Saung


nama nak grand tapi aku mudahkan...cendol ok...jangan main-main, cendol ada kat sana hehe...tapi diorang hanya letak cendul + air gula dan hirisan kelapa....mana la org myanmar x selim melim, makan santan pon ala-ala je....kalo cendul malaysia??? rasa sendiri ekekekekke

5. Khaw Pyin

ni pon sama....putih tu ala-ala pulut di curah dengan air gula....pastu hirisan kelapa....kalau kat malaysia seakan-akan kuih lompat tikam...tapi myanmar nye sedapppp...... seyes sedap..rekemen untuk di cuba :)

6.Mount Paung

tau ni kuih apa??

kat malaysia putu piring ekekeke....tapi kat sana putih tu tebal sangat...dalam dia inti sedap...walaupun gula merah gak....tapi kuih ni aku suka style malaysia lagi....yg ni not bad utk dicuba :)

licin ok!

overall ktrang puas hati sangat dapat try makanan tempatan.....rasa dia sedap dan puas hati....total utk semua makanan kat atas + portion Ms Lele dalam +- RM76...Ms Lele belanja hehehe.... Ms Lele makan 3 pinggan ok....badan selim je...tapi selera beso muahahahahah

kami dengan Ms Lele... :)

so kalau dah terjejak Yangon, apa kata cuba makan kat sini...banyak lagi menu lain yang boleh di cuba....ni aku rekemen ok... :D

pastu dia bawa kami melawat opis dia sebelah dengan Inya Lake.....tak boleh masuk tapi dia bawa ktrang g toilet opis dia....hahaha...dia kata public toilet tak bersih...ktrang ok jeeeeeeee.......

 depan opis

dan ktrang ajak dia bawakan kami ke satu tempat yang wajib datang kalo dah sampai Yangon......

next entry ok.... :D

17 comments:

  1. menarik ne utk dicuba..

    emy, senang tak nak cari kedai ne dari main road?

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sbb dia mmg tepi jalan je...berdekatan dengan university yangon....

      yg kt perasan tempat makan ni kawasan parking...belakang kawasan taman tempat org lepak tu....

      try tau zilla :)

      Delete
    2. baiklah, emy..nanti saya try cari tmpt ne..harap2 jumpalah hehehe...

      Delete
    3. bila nk jejak Yangon ni...

      kt doakan zilla jumpa kedai ni ok :D

      Delete
    4. beberapa minggu lagi, emy...ne yang dok kalut nk susun iti dan cari info2 yang berkaitan huhuhu...

      Amin...kalau tak, kita makan "mee maggi cepat dimasak, sedap dimakan..." :D lupa pula, kedai ne buka pukul berapa ya emy? sorry na byk tanya hehehe

      Delete
    5. dari lunch dah ada...sbb ms lele kata time lunch dia jalan kaki je ke kedai ni dari opis dia :)

      kami p minum ptg...layan gak...

      maggie kalo kat luar memang seeeedaapppp hehe

      trip zilla mesti best...akan ada je challenge nanti...tak sabar nak baca trip zilla :) confirm jejak bagan x pon inle lake ni hehe

      selamat jejak myanmar :D

      Delete
    6. Emy,

      part paling penting (entah mcm mana bolh lupa) p mynmar kena visa lagi ke? tgk Jea, dia ada apply visa

      Delete
    7. kt pon buat visa...

      tp baru2 ni baca kat paper kata malaysia myanmar nak mansuh visa..tp bila dia start tak tau...leh refer travel agency kt g tu...

      http://aldyst.blogspot.com/2015/01/trip-takuttapipergi2015-myanmar.html

      Delete
  2. amboi entry kali ni menggoda perut aku nih...hehehe

    ReplyDelete
  3. aku pun kalau pi travel wajib try local food dorang...
    nampak lebih kurang je kan nok food dorang dengan food kita..nampak sedap betul noodle fish soup tu...

    kat sana majority penduduk dia beragama apa nok? dorang pakai mata wang apa nok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry beb....komen ko x masuk email hehe

      majority tak sure tp org islam ramai gak...masjid pon byk....

      matawang kyatt... usd pon bleh guna :D

      Delete
  4. untung la ada kawan myanmar..

    Aku nampak lake ni otw dr epot & ke epot sahaja. driver taxi aku cakap ni tmpt org dating..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan hehehe

      aah...ni jalan nk ke epot. merata2 org dating sajeee

      Delete
  5. eiii kenapa komen2 aku dlm blog ni hilang ke....ke ko tak approve lg...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ....xmasuk kat email pon ko komen....ni baru aku tgk ada plak :D

      sila try makan sini k

      Delete
  6. eh, aku rasa aku ada komen kat entry ni, mana pegi komen hakuuuuuu???
    ada soalan kat komen aku tu...aku menanti jawapan dari ko...tapi mana hilang komen hakuuuuuu??????

    ReplyDelete