testing

Monday, March 9, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Circular Train, Yangon

salam isnin.....

kejap sangat masa bergerak kan....skang dah bulan 3...so baki 2015 ada 9 bulan lagi...cepatnyaaaa :p

jom sambung kisah di Yangon....

16 January 2015

arini ktrang plan nak jalan2 sekitar Yangon je...setelah di list kan mana nak pergi, moh la kita try naik Circular Train....

siap2 semua, terus turun nak mintak air panas...rupanya ada breakfast...ayoooo mcm mana la aku x perasan ni....tu pasal stock ktrng terhover hehehe

 bawa turun gak roti vanilla....kang x habis :)
teh myanmar layaaannnn



diorng sediakan 2 keping roti + telur goreng + buah2an.....boleh la breakfast mcm tu utk 2 ari....janji perut terisi... :)


settle breakfast, ktrng terus keluar....konon nak jalan kaki tpi aku cakap tak yah la...kang kaki sakit semua tak de mood...moh tahan teksi....

dari ocean inn ke stesyen keretapi 2000kyatt....



teksi stop betol2 depan stesyen keretapi....g tukar duit dulu sebab driver taxi xde tukar...settle bayar terus ktrang naik ke platform 6


melalui jejantas ni la aku terbelahak....wawawa....tak tahan mucuk....serius tak tahan....sorry org myanmar.....gigih la telan gula2 nak bagi ilang mual n loya....uweekkkk

beli tiket circular train kat sini

kene bayar dalam kyat ye....untuk foreigner pon sama....sorang 1000kyat....circular train ni dia nye route dalam satu bulatan dan akan berakhir kat stesyen sini gak....

cilok google

perjalanan ambik masa 3jam complete dia pusing :D


ok train dah sampai....jom kita naik :D

mula-mula ktrang naik yang style macam ni...tapi semua orang macam pelik je pandang....tak selesa tapi buat bodoh la kan....tak lama lepas tu, inspektor naik tengok2...tunjuk tiket dia bawa ktrang tukar gerabak....


yang ni utk local....foreigner gerabak lain...tapi kalau nak duduk sini pon tak jadi masalah :)


tukar gerabak yang betol dan selesa banyakkk :D



 merenung nasib.....hehehe
tgk pipi diorang ada bedak thanaka....style gadis myanmar ok :)

tengah ktrang sembang2, tetibe ada minah salleh nak ambik pic ktrang....sebabkan dah biasa peminat ramai kat tempat orang, ktrang ok je.....hahaha....pastu ajak selfie sekali....jom la kt selfie sama2....

ktrang pelik gak kadang2....org suka benor ajak begambar.....kat malaysia xde sape pon tegur ajak begambar ekekekekkee


sharing moment kat Myanmar....
epas myanmar dia nak p laos - bangkok - malaysia - australia

keunikan circular train ni, dapat la kt menghayati kehidupan diorang...ada kawasan-kawasan yang diorang beniaga  kat tepi stesyen tu....3 jam tu memang la sangap...siap tertido sekejap hehehehehe







bila tengok kehidupan orang camni, baru la terasa insaf...insaf banyakkkk sangat....kat malaysia aku dah cukup bertuah....kat sana, susah je tengok diorang.....tapi tak tau la sebenarnya diorang kaya raya....biasa nya macam tu....real orang kaya dia x tunjuk luaran.....serius ni....ramai jutawan senyap ok :D

habis je trip circular train, ktrang sambung jalan2 kat bandar Yangon ni.......


kalau dah ke Yangon, sila la cuba circular train ni ok..... :)

11 comments:

  1. aritu aku byr 300 kyat je. 1000kyat tu utk 4 org ke? mmg naik train ni utk tdo je la..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesal ko bayar 300kyat je?

      1000kyat seorang hohohohohoo

      Delete
    2. ntah2 dorang ingat Jea org local tak?

      Delete
  2. 3 jam tu mau kematu bontot...hehehe untung laaa ada peminat nak bergambar bersama...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekekke

      mana2 g akan ada org tegur ajak bergambar...paling x leh blah masa g macau....beria2 kata ktrang cute la....padahal dia pon lawo :D

      Delete
  3. Weiii jea...muka ko mcm org Myanmar ke sampai dpt murah cengitu? Ke dorg kesian kan kwangsoo yg ko bawak tuh?

    ReplyDelete
  4. haruslah jadi retis di sana sbb susah nk jumpa org bertudung rasa nya..bila lagi kan heeeee..pastu semuanya cute miut kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat malaysia xde sape heran kan
      hehhehee

      Delete
  5. eh..kiranya naik tren tu 3 jam tanpa henti atau akan stop di beberapa stan utk ambil gambar or mcm mana..3 jam tu mmg kematu bontot

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3jam non stop...snap pic atas train je...bila train brenti kt snap pic :)

      Delete