testing

Thursday, March 12, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Shopping kat Bogyoke Aung Sun Market a.k.a Scott market

lepas letak beg, ktrang terus merayap ke Scott Market... ni la masanya nak membeli belah....ktrang repeat kat sini 2kali....so aku lumsum kan je la entry shopping ni.... :)



**updated dari komen Jea

kalau korang ke Scott market ni, memang akan tetiba muncul la lelaki tempatan nak tunjuk kedai mana yang ok la itu la ini la....kalau kt beli kat kedai tu, dapat la dia komisyen.....

awal2 lagi ktrang dah kene tegur & bawa ke kedai jade tu....tapi pastu ktrang usha kedai lain gak...ternyata kedai dia bawa tu batu lagi lawa dan rege lagi rendah......pastu ada orang bawa ktrng cari FM....kedai ni memang bagi harga macm ktrng nak....

yang lain ktrang jalan-jalan sendiri...lg selesa dan senang memilih :)

So... antara barang ktrang rembat.......

1. Bedak + sabun + bedak powder THANAKA

kat Myanmar kan cukup sinonim dengan bedak thanaka ni...so ktrang rasa best je bagi ole2 kat kawan/sedara mara....struktur bedak ni halus....best je pakai....kalau rajin aku memang pakai malam2...tapi b4 tdo aku cuci la..... :)


 
ktrng borong kat sini...kebetulan dia buat sale...beli 6 free 1...camtu la... +- rege murah banyakkk...ktrang memborong pon leh tahan masing2 membeli :)

ada macam-macam bau...original yang krim tu....yang hijau plak ada letak limau nipis....bau macam tak best so ktrang semua ambik krim - original je.

2. Kain pasang & kain sarung versi Myanmar

kalau perasan, ktrang ni memang suka betol beli kain pasang....mieza lagi best siap menjual lagi hehe....aku kali ni beli terlebih pastu dapat plak hulur kat mak sedara sorang selai..rezeki deme la....kebetulan ktrang beli memang borong kat 1 kedai tu je....pilih2 baru merayu murah.....

biasanya mieza kawtim sampai rege murah, baru ktrang serbu dan start memilih :)

 muka bengkek kene lipat kain hahahaha



habis ktrang kerjakan kedai ni



Harga ikut jenis kain.... ada yang $4... $5... $6...lebih kurang duit kt rm14 - rm21...harga kain saje tau....tak masuk baju kosong tu.....



tapi yang paling menawan mahal sikit..... $12 (rm42)....yang ni aku beli utk aku n ibu je...mahal kan...special la utk diri sendiri hehehe

 suka corak dia....sulam ni

 

menunggu mieza pilih kain, kebosanan kami......hehe


ktrang beli gak kain sarung orang myanmar tu....aku beli 1 utk adik ipar....1 utk pak lang....1 utk chenta kt hehe

3. Batu jade, ruby, saphhire dll....

Part ni aku tak ambik tau pon....miza n as yang beli...orang kirim...mieza plak buat jual....sana murah gak...murah banyakk....aku malas nak beli sebab jadi 1 hal plak nak kene tempah cincin ikat batu....so malas.... hehehe






tapi aku beli 1 gelang jade tu.....jade jual murah sbb ikut gred dia....kalo mahal, tu gred dia lawa...color pon shinning....kalo murah macam aku beli, $1 je....color biasa je tp not bad...kalau tau beli lebih sebab ada plak yang berkenan..... *kene rembat dengan chenta kt :p

4. Teh Royal Tea Myanmar

teh tarik ni....not bad untuk dicuba....rasa leh tahan....teh ni pon aku bagi ole-ole kat kawan-kawan :D

cilok google

5. Tshirt + fridge magnet


aku beli sehelai untuk aku....sehelai untuk anak buah muchuk macam tu hehe....comel je amat pakai baju myanmar....geram betol tengok hehehe

fridge magnet $1/seketul...... t-shirt $1-$3....

tu ABCDEFGH........ versi myanmar hehe

aku pon nak gak baju ABC hehehehe

dan hasil rembatan tak seberapa aku......... *gile x seberapa....ekekeke

kain tu bukan main tinggi lagi :D

kalau weekend, akan ada budak2 ni datang minta sedekah.....yang jadi tacing nye aku, setiap kedai pasti akan hulur....WAJIB bagi....saje tanya kedai tu, dia kata dengan bagi budak2 ni duit sikit, kedai diorang akan ada orang datang beli....budak2 ni dapat duit terus macam doakan kedai dia la....ktrang tny lagi...setiap group datang u bagi? yes...semua akan dapat.....furhhhh

dalam prospek Islam plak, lagi kt bersedekah lagi murah rezeki kita.....tol x? so sama je pemahaman nya :D

budak2 ni ada kot 10 group...sikit pon diorang tak merungut....terus hulur je tau.....



sekian kisah shopping di myanmar......dalam ni memang besar....kebanyakan kedai jual lebih kurang sama je...tapi nak mintak tawar tu jenuh...boleh dapat tp pastikan tawar pada harga yang ko pikir berbaloi......gituuuu....* tips shopping hehe

last day tetap repeattttt hehehe

2 comments:

  1. takde servis escort ke? mcm kitaorg kena kat situ? Tu novice monk. Dorg datang collect makanan, sepatutnya tak boleh bg duit (sebab kedunian) tapi tak tahu lah maybe ada kelas2 tertentu kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada2...siap bawa ktrang g toilet lagi.....pastu bawa ke kedai jed tu

      kedai baju kami jalan sendiri.....

      Delete