testing

Tuesday, March 10, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Tempat menarik di Yangon

sambung entry semalam.....

dari stesyen keretapi, ktrang meredah tengah panas tu nak ke tempat menarik sekitar bandar Yangon...tapi time aku g ni xde la panas menyengat....panas dia lebih kurang kat malaysia....ktrang beli air mineral sorang 1 botol....masing2 bawa sendiri punya dan jangan gaduh kalo x cukup air....

kat sana air mineral dia 1 liter....so botol comel je....rugi plak aku x bawa balik...kat sini mineral besar 1.5 kan :D siap peluk air mineral lagi hehe

Stesyen keretapi Yangon

tengah berjalan kaki, ternampak bangunan lawa....so suruh pui stop dan posing sepam dua :p



ktrang sambung jalan kaki lagi.....

Antara tempat ktrang singgah melawat cum bergambar adalah......

1. Masjid Bengali Sunni Jameh  





Hajat di hati nak tumpang solat jamak kat sini. tapi masjid ditutup selepas waktu zohor. kalau nak datang pukul 4 waktu asar.. jam kat tangan baru 2.30pm. tak pe la sempat ktrang solat kat hotel je :)

Masjid ni berdekatan dengan Sule Pagoda.......

2. Sule Pagoda




Lokasi dia betul-betul di tengah-tengah bandar Yangon. kira dah macam landmark kat Yangon ni. nak kemana-mana pon mudah hanya berjalan kaki. Nampak tak kepanasan melampau kat belakang tu hehe...redah saje.kata suka berjalan kan....

kami tak masuk dalam sule pagoda ni. tak terasa nak masuk....bayaran usd5 ye....

3. Yangon City Hall

sekeping je ktrang snap....buat cukup syarat hahahahha

4. Independent Monumen

kat sini memang pusat anak muda melepak....tengah panas terik still penuh dengan orang melepak...tapi diorang lepak kat celah-celah pokok la kan.cari port redup...

ada mat salleh offer nak snapkan pic kami....tapi tengok la...tiang monumen tu tak nampak langsung hohohoho


tak pe la...kami cuba lagi dan lagi....



dengan panas nya...terus ktrang malas nak begambo dah....

dan......sibuk gak cari port redup sebab nak melepak ekekekeke


kuarkan bekal - roti,coklat, buah dan makan kat sini....dapat la alas perut sebelum makan nasi kat hotel nanti hehehehe

tengah ktrang rehat-rehatkan diri, ada sorang mamat ni tegur... dia terpesona dengan pui sebab dia minat awek putih melepak ala cina ni...tapi memang kelakor la....tu yang keluar ayat -- u three three same....aku + miza + pui = GEMOK.....wakakaka....


beria benar dia nak ajak ktrang naik bas sekitar Yangon....nak bagi rasa macam mana jadi orang local....tapi tak kuasa la aku....malas pon ye gak...xkenal ujung pangkal, pastu xde hati....sekadar bersembang gelak2 je la....

budak ni bagus....respect gak la...dia tengah belajar + sukarelawan kat sekolah....banyak gambar2 dia tunjuk....tapi belagak tak mo keje kat malaysia....gaji kat myanmar dengan malaysia x beza jauh...kalau keje kat obersea lagi wow...

ek eleh...belagak ko kan.....podaahhhhh muahahahhahaha


5. Yangon High Court

bangunan ni betul-betul berdepan dengan monumen tu....lawa sangat...tergoda kami....so harap maaf sebab banyak gambo kat sini hehehe

 

 
 suka pic ni 200juta kali....


 ada plak mamat korea nak berposing...layan kan ekekeke

dari sini terus ktrang tahan teksi ke 

6. Bogyoke Aung Sun Market a.k.a Scott market


1st day ni ktrang usha-usha je....balik bilik leh berangan nak shopping apa nanti ekeke....pusing dalam ni sejam je....sbb x solat lagi kan...so dah usha sikit terus tapau nasi kat kedai halal bedepan jalan ni....

nak singgah solat kat masjid depan market ni, tapi deme syiah....so dia awal-awal dah cakap tak boleh solat kat sini :(

tahan teksi terus balik hotel.....malam ktrang makan nasi + ayam dalam tin + sambal ikan bilis...sedap betol hahaha....pastu lepak2 sembang tapi masing-masing ngadap HP layan wifi...ngehngehngeh

dan diakhiri sekitar gambar di bandar Yangon......


.
 berani duduk?
aku takut patah je ekekeke

 sila la beli strawberi yangon ni...sedap haih....manisss....
tapi strawberi tu diorang import tapi sedap...camne tu






banyak tempat kami tak pergi di Yangon...padahal tak tahu nak kemana kan....sebabnya ktrang tak ambik driver/private car untuk jalan-jalan...so memang merasa la banyak tempat tak dapat touch n go :)

plan asal nak ambik tour usd30/pax...tapi macam 50-50....so tak jadi...tapi kalau korang berminat, boleh la usha sini --> Yangon Heritage Trust

kalau nak FREE pon ada...klik sini --> Free Tour Sabtu, Ahad, Isnin 4pm + Rabu 9am

antara tempat menarik lain di Yangon klik sini --> http://www.visit-mekong.com/myanmar/yangon/attractions.htm

to be continue............

4 comments:

  1. Aku pon memula nak ikut free walking tour tu tapi last2 jalan sendirik je dgn penuh yakin (pastu sesat2 gak)..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. g yangon ni aku x sesat plak...sbb byk naik taxi wei hehehe

      Delete
  2. susah juga eh..masjid di tutup selepas usai solat...agak sukar lah bgi tourist kan huhu

    u three three same....aku + miza + pui = GEMOK? ayat ni paling kelakar ahaha

    jelezz tau ada mamat koya di myanmar nk pose2...JM yg g korea pun x de yg offer diri sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. ktrang siap2 bawa telekung ingat sennang la kan...alih2 x leh plak tumpang solat....

      mamat koya tu pon not bak....hehe

      Delete