testing

Thursday, April 17, 2014

KKS Reunion : Kota Kinabalu Sabah Part 4

hari ke tiga kami di Kota Kinabalu Sabah.....

arini ktrang plan nak Island hoping...tapi pergi 1 pulau je...berkelah mandi manda...tgk2 ikan.....

lepas je subuh, su dah ketang ketung kat dapur....ktrang nak bawa sarapan n berkelah kat sana....bahan2 ada bawa dari KL, ada beli kat sana..

menu --> nasi lemak + hotdog rebus + ayam kari

bahan2 nasi lemak macam daun pndan santan kotak serai bawa dari KL....sambal nasi lemak bawa dari KL...beli yang kotak Brahim tu...sedap tau....hehe....lain2 beli kat sana....

ikan bilis dah beli kat pasar fillipino...so pagi ni semua bahan2 ni di siapkan je kecuali nasi lemak su kene masak....

settle packing kul 7.30am, kul 8 ktrang siap2 kuar rumah....janji jumpa en amran kat depan hotel Le Meridian....

biasanya korang kalau nak island hoping naik dari Jetty Jeseltton kan....dulu pon aku naik sana gak...tapi kali ni nak jimat tax, kt naik dari belakang pasar fillipino je....sama je macam naik kat sana cuma dapat jimat tax tu :)

en amran charge rm20/seorang n sewa barang snorkeling rm15/set...ktrang sewa 2 set je...nanti kongsi2 je la kan.....


kul 9pg ktrang naik boat terus ke Pulau Manukan....sampai pulau, kene bayar entrance rm3/pax...dan terus cari meja nak melepak.....



ktrang berposing dulu sebelum masing2 basah....




 


 




 

memula berendam seround.....dah puas berendam, naik makan dulu....pastu berendam lagi hehehe...gigih bawa bekal sbb kalau smua nak beli, ermmmm over budget nanti....ni dah jimat sikit belanja...kenyang pon kenyang :D


nasi pack dalam bekas...bekas bawa dari kl 
telur rebus + hotdog rebus + ikan bilis goreng + timun
biskut2 + kuih cincin
air masak + air soya kotak
ayam kari dalam tin....

syok gak pulau manukan ni....ikan relax2 je kat ktrng...berang dengan ikan ok....lagi2 duduk bawah jmbatan tu, lagi banyak ikan :)



ktrang janji dengan boat tu kul 12.30 nak balik.....so moh la kita balik.....


balik dari pulau, lunch ktrang order McD je....senang...ringkas....cepat....ekekeke....aku-as-pui turun berendam lagi kat swimming pool marina court....layan la...sbb nya ktrang bertiga je bergelak ketawa hehehe....



naik rumah, mandi2 pastu solat dan terus aku membuta sejam....nagntukkkkk.....

kul 5ptg ktrng kuar ke Pasar Fillipino....shopping kasi terakhir kali ekekeke.....

terus serbu kedai adik semalam tu....beli lagi sikit brooch....aku plak gatal tangan beli cincin mutiara...murah je....seketul rm5  hehehe


 
 dua ni je brooch utk diri sendiri :)

pastu pergi kedai tshirt...ada satu kedai ni dia jual tshirt rm14...xleh tawar...dan aku tgk dia la paling murahhhhh......FM kat kedai dia seketul rm4...yang lain semua mahal2 jenis getah tu...kalo plastik 3ketul rm10...keychain pon dia jual 6 rm10....so borong je la situ :)

time ni kak kin n fahmi dah lari balik....su mmg tido anak beranak kat rumah....ktrang ber3 je masih teruskan shopping hehe.....

shopping last barang2 makanan plak....beli amplang kuih cincin kopi tenom dan ikan masin nipis tu...sedap nye...rasa nak lagi...makan rangup2 ikan masin tu....dan suruh abang tu packing dalam kotak siap2....


settle membeli belah, plan asal nak kuar makan malam...tp su n kak kin nak kirm je sbb anak2 tido....n malas nk kuar....en don dah janji nak bawa ktrang g makan malam....tu la aku kata en don ni baik sangat...terima kasih byk2....

ktrang tunggu en don kat pasar fillipino, dia datang ambik ktrang kat situ...terus ke kedai semalam......

 nasi ayam penyet...
biasa2 je

 behun tomyam
leh tahan rasanya

 udang goreng butter basah

 sotong goreng tepung

tapaukan nasi goreng untuk diorang kat rumah n tomyam....singgah speedmart beli roti n mayonis untuk breakfast esok.....

balik rumah terus melepak packing beg....esok ktrang dah nak balik KL....

bersambung.....

2 comments:

  1. Jm suka pegi pulau...Pulau Manukan mmg best air jernih betul TAPI yang tak best bila balik je sunburn...tggu berminggu baru nk cerh sikit heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol3...

      tpi skang kt x kisah sunburn....sbb nanti org tau la kt baru balik bercuti
      hehehhee

      Delete