Jom Masuk Dapur : Nasi Kerabu Emy Takeshi

assalamualaikum....

salam rabu...
salam 1 blog!
ekekeke

arini aku kene duty kat setapak. so macam keboringan plak, laju2 aku update blog hehe...

konon nak sambung entry trip aritu, gambar plak tak de...gali2 draft ada ha sekeping gambar nasi kerabu :p

dah kenapa dengan nasi kerabu???

ok saje nak share resipi. ni kira versi Mek Dah..ex-classmate zaman dip n umah sewa. dia la ajar aku wat nasi kerabu versi dia ni....bagi aku n family kene sangat dengan tekak kami....nyum...nyum....

jom....



Step A : Nasi Kuning
Bahan :
Beras 
daun pandan 
serbuk kunyit
-tanak beras ikut bape pot n sesuai dengan family. dah sukat air masukkan sedikit kunyit serbuk dan daun pandan. kemudian dah boleh letak kat rice cooker tu. jangan lupa tekan ok muahahaha

Step B : Isi Ikan
Bahan :
Ikan kembung - 4-5 ekor
- selepas disiang ikan tu, pilih sama ada nak rebus atau pun bakar...dah siap masak, asing kan isi dan tulang...isi kita nak pakai, tulang tu kasi kucing meow meow hehe

Step C : Kerisik ikan
Bahan :
Kelapa
Isi ikan
bawang merah - dihiris
serai - dihiris
garam
gula
minyak masak
- masukkan sedikit minyak..layukan bawang. kemudian masukkan serai. sampai dh naik bau masukkan kelapa.masak sampai kelapa kekuningan.dah nampak kuning coklat tu masukkan garam...masukkan isi ikan dan kacau sebati..letakkan sedikit gula..jgn lebih nanti manis sangattt
- pastu blend pakai blender kering...jgn hancur sgt...sikit2 je... :)

Step D : Sambal Ijau
bahan :
cili padi - 5-6 biji
gula
sedikit air
- dengan menggunakan lesung batu, tumbuk cili padi bersama gula..tumbuk sampai agak lumat dan masukkan sedikit air. jgn byk sgt nanti x likat :)

Step E : Budu
Bahan :
budu
cili padi - dihiris
bawang - dihiris

-masukkan budu dalam mangkuk dan satukan bersama bawang dan cili padi

Step F : keropok ikan
Bahan :
Keropok Ikan
- gorengkan saja

Step G : Ulam-ulaman
Bahan :
Timun
Bunga Kantan
Limau Nipis
Daun Kesom
Kobis
Taugeh
Kacang Panjang
- semuanya dihiris halus dan letak dalam bekas :)

# tambahan : kalau nak solok lada / ayam bakar / daging bakar boleh la tambah. tapi ikut aku yg kosong ni pon makan x cukup pinggan ok heheh

so semua bahan dah ada, maka hidangkan....makan bersama keluarga tersayang....

selamat mencuba (^_^)

 baru last week buat. up daging bakar...
musim korban ni merasa la makan daging...kalo tak makan tulang je hehehe

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz