testing

Friday, October 11, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Hong Kong -> Ladies Market

salam jumaat :)

arini ramai last day keje kan....next week dah raya haji...alhamdulillah tahun ni berpeluang korban lagi...so kene balik kampung la raya ni... :D

eh eh lupa plak nak tunjuk barang aku beli kat Senzhen.... ha ni dia

semua pon baju budak....dan wallet ibu :)

sambung lagi... :)

kami sampai di stesyen Mongkok East...tengok map, nak ke hostel pon tak la jauh sangat...

sampai je sini, aku terus topup octopus card kami... so masing2 aku topup kan HKD $50. senang esok nak pakai terus tab saje :) nak topup tak kisah berapa...janji ko pndai2 budget untuk next destination korang nanti...

tp masa nak turun tangga memang hazab...rasa nak maki je nape la tak de lif...haha...barang masing2 dah berat. nak tak nak kene la ktrang tatang beg dan troli tu...rasa macam nak patah pinggang oiii.....

dari stesyen ni ktrang kuar ke jalan besar....ikut map....syg nya tak jumpa wawawawa. dalam map dekat je...dah ikut sebijik2 dah ni tapi tetap x jumpa...sebb tu aku namakan trip ni lost and found...tu je la keje kami...kalo tak sesat tak sah!

aku pon lupa betol nak email tanya cara ke hostel kalo turun kat east railway station. dalam website dia ajar kalau kt naik metro/bas dari airport....dan seperti biasa, miza dengn as tinggal jaga beg....aku n pui je g cari...

jenuh ok tny org semua pon tak tahu....so ktrng try buat mcm direction dalam website kalau turun bas dari airport tu....akhirnyaaa.....sampai gak....

ktrang dah lalu pon kawasan tu...cuma tak dongak je hahaha...

hostel kat hong kong kali ni apartment yang di buat bilik2. aku pilih Ah Shan Hostel. kawan aku duduk sini dan dia la rekemen... tq mimi!


dan skang, aku nak rekemen kat korang...puas hati sangat...selesa...bersih....selesa....bersih.....hehe...lokasi strategik...nak ke metro mongkok dekat...nak ke ladies market, lintas jalan je....nak balik ke airport pon senang je ambik bas....

so hostel ni rekemen!!! terbaekk dari hostel aku stay kat guangzhou n senzhen muahahahahaa

 untuk 4 org...



yg penting leh solat macam biasa...tak perlu solat atas katil ekekeke

harga untuk 4h 3m = HKD $ 1935..convert jadi RM 794+-. hostel je kan...tp rege membunuh wawawwa...sehari lebih kurang RM 264++/nite/room...sorang dalam RM66++/nite...mahal tapi nasib baik selesa...so syukurrr :D

dah settle check in, ktrng turun balik n nak g ambik as n miza...kali ni ktrang plak sesat hahahaha....lupa lorong mana ktrang tinggalkan diorang...kuar masuk kuar masuk akhirnya nampak gak as n miza...

"lamanya...." miza
"ktrang sesat la... " aku

dan masuk je bilik ha apa lagi baring le seround ekekeke

pas semua siap2 mandi n solat, ktrang dinner dulu....kan dah tapau ayam goreng kunyit, so makan tu je la ekeke

bila dah panaskan, leh tahan sedap.....nyum nyum...

lepas solat ktrang siap2 turun ke ladies market...malam ni kira nak cuci mata je....esok2 baru shopping kaw2 nye...

sambil nak jalan ke Ladies Market, ktrang snap2 pic...asal leh bergmbar dan ada mangsa, laju je kami pose :D






 tu dia ladies market





 ni apartment yg ditukar jadi hostel. hostel kami tingakt 14 

terus ktrang lintas jalan nak ke ladies market...

Ladies Market ni memang tempat yang glamour untuk shopping. harga memula memang mencekik...so sebelum dia cekik korang, kt kene cekik diaa dulu ekeke

lokasi kat area Mongkok...macam aku cakap td bebetol depan hostel ktrang je....just lintas jalan...kalau yang tak duduk area sini, kene naik metro dan turun kat station Mongkok....

apa ada kat sini??

 fridge magnet

 casing hp

 beg

 kasut, aksesori dll

tshirt semestinya...

sepanjang jalan bila ktrng tny fridge magnet, kebanyakan offer seketul HKD $10..tshirt plak rata2 kasi HKD $ 20....so dari depan sampai tengah tu je la rege yg ktrng dapat....

sampai la kedai tshirt satu ni, lepas kawtim dia kasi ktrng selai tshirt HKD $15....mak aii murah ni...terus mintak nak tgk kain tshirt tu....not bad...mmg tebal tshirt standard ni....

ktrang pe lagi, terus la memborong...dari mula dia kasi ktrng ambik sorang selai...tu dia kasi HKD $15....last2 masing2 memborong...terus dia angin seolah2 dia rugi letak harga tu then kami borong byk...

sape suruh ko kasi masa ktrng nak...dengan kurang ajar nye dia campak2 tshirt ktrng nak....geramm je aku tgk...ko nak pikir nak beli bape helai lagi pon dia tak kasi...kalau bleh dia nak ktrang blah dari kedai dia...

memang celaka!

dari aku nak beli 10 terus potong mood...sempat pilih 6 je...so aku terus bayar...aku siap ajuk ckp cina lagi...tp aku ckp chongchengchongcheng je la....hahaha...

"cepat la korang....bengang plak dok kedai ni...nak hangin tak tentu pasal"

terus semua bayar...dan ktrang blah....tu pon kene bebel ok huhuhu

kat ladies market ni ko nak tny harga pon kene sergah....nak shopping tp dalam ketakutan hahaha....mcm harammm je...tp nk buat mcm mane kan...ni tempat diorang...elok aku tny bape harga tshirt ni, dia ckp HKD $25..tshirt budak lak tu....aikk mahal pehal kan....so dia plak tinggi suara

" how much u want?" sambil hentak tangan atas tshirt tu....

tak scary ko nak shopping???terus ktrng blah hahahaha

kiranya kalo ko nak usha, tengok je dari jauh...bila dh pegang mula la dia sibuk suruh ambik...letih nak dgr cacian lagi ekekee

tapi kadang2 aku nak gelak gak...mana la tak kene marah, rege ktrang letak semua tak masuk akal hahaha....conth dari rege asal hkd $100, ktrng letak terus hkd $20....mmg asyik kene maki je...hahaha...padan muka...ko ingat ktrang ni kaya ke????

kalau korang nak beli tshirt HK ni, masuk ladies market sampai ke hujung...ada sorang uncle tu jual 6helai hkd$90...sama macam minah kurang asam ni jual la...tapi aku saje nak diskaun then dia kasi la 7helai hkd$100...mana tau korang dapat 8helai $100 kan.....

uncle tu tulis dalam bahasa melayu...tp kedai dia hujung ladies market.... :)



walaupun kene sergah dan maki, ktrang tetap posing hahaha

oh ye ladies market ni buka kul 12 tgh hari sampai 11 malam...tutup awal ok...pukul 10 dah ada yg tutup kedai...

"ntah hape2 la deme ni....menjual mcm samseng tp tutup kedai awal..." aku
"ye la dah buka kul 12 tgh hari mana tak ngantuk meniaga..." as

hehehehe.....

sepanjang kat ladies market ni, ada la gak jumpa org malaysia...tapi kan org malaysia ni bila jumpa kat luar sombong bukan main.....boleh ktrng dah pndang mata ni dia alih kan mata tempt lain...apa salah nya senyum huhuhuhu

masa ktrng jalan2 kat sini ada la sorang abg-akak-anak deme....sekali jumpa abg tu tegur...dari kl ke...aah...dr mana? JB....ooo ok...

sat g jumpa lg abg ni...lama ke kat sini?flite bile? ktrng jawab n dia pon jawab soalan yg kami tny...

tp last sekali jumpa abg tu leh tny....study lagi ke?? ktrng gelak....keje dah. aku saspek ktrng ni selekeh mcm budak belajar...manjang la org ingt ktrng ni student je...badan masing2 kalah org bina badan tapi tetap dikata student....ekekeke

bini abg ni lawa....stylo ok..pakai selindang kalah zara ceta love you mr arrogant...pakaian color2 style kpop...yg berckp dgn ktrng semua abg tu....akak tu x kuasa nak ramah tamah ahhaa....last2 baru akak tu ckp dia penat shopping...mana tak penat bawa beg tarik besar ok....confirm kayo!ekekeke

balik dari ladies market singgah beli air kat 7e...masing2 nak air manis....total hkd$13.50...naik bilik tukar baju dan masing2...........

kat hostel ada free wifi....laju...so masuk je bilik hupdate FB ekekeke.....

dan tamat hari ke 4...

bila ktrng dah stay kat Hong Kong baru la rasa percutian sebenar....sebelum ni asyik pindah randah...so badan totally lembik dan penat...kalau tau aku tak pergi guangzhou...memang based kat hong kong then wat day trip je ke Senzhen...sebab badan kami rupanya tak la sepower mana....aku yg gagah pon lembik ekekeke....

nanti sambung kisah di Hong Kong....tak banyak entry dah....ktrang pon dah x sabar nak balik KL ekekekeeke

.....bersambung.......

Salam Aidiladha korang.... jangan banyak sangat makan daging ok! (^_^)

2 comments:

  1. bestnye jln2
    tumpang bace cni jom ke blog sy jgk ek,nk exchange bloglist ngan sy bgtau la :)

    Tak Mungkin Benar

    ReplyDelete
  2. Lawak baca part shopping dlm ketakutan tu hahaha faham sangat. I dah 2x pg, tp belom ada experience kena maki lagi. Tau mereka mmg kuang aja n garang. Tp ms tu kitorang pulak yg saikokan penjual tu. Mcm lepas tawar menawar dia degil gak taknak bg harga yg kitorang nak, kita pun action2 nak berambus, konfem dia akan panggil balik dia siap kejar lagi dan bg harga yg kitorang nak. Ms 2nd trip taun 2012, ada pengalaman dah kan, kitorang dah tau trick nya. Kita kena tunjuk kita yg garang. Muka mesti bengis. Ckp mesti kuat dan kasar wpun sesama kawan. Siap berlakon bergaduh lagi sesama kwn masa nak beli hahaha. Jd diorang pun takut hahaha. Bekesan tau cara ni. Mmg org kat sana kasar x berbudi bahasa mcm Cina Malaysia. Hjg bln ni pergi lagi. Tp nak shopping kat pasar mlm tu mmg tak lah. Anyway thanks for sharing info :)

    ReplyDelete