testing

Tuesday, February 12, 2013

Cuti-cuti Cambodia 2013 : Part 3 -Velkommen Guesthouse - Central market - Riverside

gigih aku siapkan entry ni...arini dah last cuti...esok dah start keje...kalo hari keje, aku malas banyakkk nak online :p

ok sambung....

**************************

Soheap terus hantar kami depan guesthouse. tak habis2 dia tanya dah booking ke.kalau belom dia ada tempat lain....tak pe...aku tanya dulu....

aku bawa email yang aku print masa deal dgn diorang dan terus deme kasi kami check in....pergi balik ke tuk tuk ambik barang2 dan nak bayar upah Soheap...

masa nak bayar tu, aku kasi usd30...tapi soheap kata bagi la tips..dia x lunch lagi....so aku kasi la extra usd2..kesian tgk muka soheap tu kuikuikuikui...time ni kami tak tahu kami rugi ambik service Soheap sebenarnya.....wawawawa

so kami pon check in la kat guest house ni... Velkommen Guesthouse...harga semalam usd24 (rm72).bilik dia ok sangat tapi tu la mahal la kalo kami pergi bertiga.....plan asal kawan opis miza nak join...last minit sepupu dia kawen.so dia korbankan percutian cambodia ni...aku cuba gak nak tukar bilik, tapi tak de yang untuk 3 orang..tak pe la..bayar je la lebih...


dapat kunci, terus kami nak naik ke bilik...alih2 ternampak....


SD21 - Killing Fields - Russian market = usd15/tuk tuk...apakah????

kalau la kami dr airport ke hotel then ambik pakej deme ni...airport ke hotel usd 7 + usd15 = usd 22/tuk tuk...jimat usd8..convert rm 24!

tapi soheap kasi extra Wat Phnom + Independent Monument + Royal Palace???

dari guesthouse kami leh jalan kaki je...tak jauh mana ok...arghhh rugi kan...rugiiiiiii......

dah la rugi bilik bayar lebih, service tuk tuk pon kerugian gak...tapi nak wat macam mana kan....pasrah je la

masing2 terdiam.....sebab rugggiiii hahahaha

so naik bilik kami rehatkan diri...ada yg mandi n solat...lepak2...makan bekal roti n sambal ikan bilis..

then kami sambung round2 Phnom Penh...kali ni nak ke Central Market... :)

Central market ni pon tempat shopping gak..sama macam Russian market...tapi tempat dia besar dan cantik sikit....so tanya receptionist, dia kata dekat je kalau nak berjalan kaki....so kami jalan je....memang tak jauh pun...kalau naik tuk tuk usd 2 ....

sekangkang kera pon nak kene usd2! nyampah ekekeke


dan biasa la...posing itu perlu....ekeke


jom masuk dalam....


sini pon banyak pilihan macam russian market. kalau tanya aku, aku suka central market...cool je nak membeli...panas pon tak de la sangat...

ktrang jumpa gak kedai jual sutera kemboja...kawtim2...rayu2...last2 dia kasi la usd11 untuk sepasang...vavavava...aku n mak pui terus rembat sepasang dulu...sebab nye ari sabtu nanti kami akan datang lagi nak memborong :p

miza sempat rembat selendang...pastu ktrang  beli t-shirt phnom penh sorang satu...hard rock konon....haktuiiii ekekeke

then terus ktrang jalan balik...sebab nya deme pon nak tutup...central market tutup kul 5ptg :)

pikir2 jom la ke Night Market Phnom Penh....ktrng beli air dulu kat supermarket then tahan tuk tuk...dia kata ok, usd2...naik je la...

elok sampai Night market, tak de.kosong je..rupanya wekend je dia buka. so kami mintak la tuk tuk tu anta terus ke guesthouse. oh ye... night market ni berdepan dengan riverside....

elok dia kata dia nak charge lagi usd3...so total usd5...

wakkk luuu...ko ingat aku bodoh ke...guesthouse sekangkang kera je kot...terus aku cakap...
"its ok...we can walk..."

dia try nak kawtim....byk la ko...3 lorong je kot...ko nak charge...ha x payah....aku terus bayar then terus je jalan kat riverside tu....angin betol...ceh....

dah alang2 jalan tu, terus lepak sambil makan chokachoki hehhe



ada yang main bola, ada yang melepak bergelak ketawa...ada yang berdating...ada yang memancing...banyak aktiviti deme kat riverside ni...lebih kurang pukul 7, kami berjalan kaki balik ke guesthouse.... :)

sampai guesthouse, request air panas....balik bilik terus main macak2...hehe...masak maggie le apa lagi kan....up dengan air choc n roti n sambal ikan bilis....tak lupa juga hotdog segera.makan je terus.nyum nyum :)

1st day -> ni la lunch n dinner kami di bumi cambodia :)

trip kali ni kami sepakat nak bawa bekal je dari malaysia..alasan nak berjimat.semua setuju...nak tengok bekalan kami selama 4H 3M kat cambodia???

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
pasrah.....hahahahha

alhamdulillah...bekalan memang ngam2 sampai hari ke 4...sesuai la dengan duit poket kami...ngam2 gak ekekeke

lepas semua dah kenyang n bersihkan diri n solat, kami terus melandingkan diri.awal gak ktrang tido. sebab esok pagi nak sambung jalan jauh... 5jam dalam van..kematu bontot rasanya....

bersambung......

#entry Phnom Penh selamat aku habiskan....next...trip ke Siem Reap plak ok

#INFO#

Velkommen Guesthouse
Lokasi strategik.berhampiran dengn riverside
Bilik untuk 4 orang : usd 24/night
http://www.velkommenguesthouse.com/index-pp.html

Central Market
tempat shopping...

Riverside
Menyusuri sungai tonle sap.... :)

2 comments:

  1. Selalunya memang ambil dari hotel murah cik emy.

    ReplyDelete
  2. tp kalau ke vietnam, mahal plak kalo ambik dari hotel :)

    tak habis study gini la rupanya hehehe

    ReplyDelete