Cuti-cuti Cambodia 2013 : Part 1- dari KL ke Phnom Penh --> Killing Fields

salam....

tadaaa....entry cambodia telah mula ditulis...ekeke...poyo x? tengah cuba nak siapkan tapi macam tak dapat je....janji tinggal janji la gamaknya...ekekeke

nak update blog ni bila kene letak gambar, tu yang malas.kalau tak de gambar, xsampai plak ceritanya...so gagah la gak letak sekeping dua...

nak tengok banyak picca, add sy kat FB ye ekekekeke

************************************

30 January 2013

Setelah hampir 6bulan menunggu, akhirnya tiba la masa kami plak menawan Cambodia.aku beli tiket ni masa balik dari bercuti di Bali bulan 6 tahun lepas. terus rodger kks, nak ke pergi Cambodia tak. mak pui n miza ON tapi as reject.so kami tinggalkan as :p

flight seawal 7.05am. gerak dari rumah 3.30am.adik miza hantar kami ke KL Sentral. naik bas dan kami selamat tiba di LCCT pukul 4.45am.terus cucuk duit-tukar duit sebab sehari sebelum aku gerak ni, aku terbaca kene sediakan usd25 untuk airport tax. aku macam eh betol ke ni.nape mahal sangat. duit kite lebih kurang rm75 tau...

dan takut duit tak cukup nanti, kami terpaksa tukar di LCCT.mahal  :( rate kami dpt usd 1=3.04 tapi kat lcct usd 1 = 3.29.huhuhuhu......

lepas tukar duit tax, terus kami isi perut. breakfast dulu pastu lepak surau solat subuh then baru kami masuk departure hall.dah web check in ni senang....kami kalau kemana2 memang tak beli luggage :) 



elok masuk terus naik kapal terbang dan flight meninggalkan malaysia......kami apa lagi terus zzzzz.......pengsan!miza lagi tak tido malam tu sebab takut terlajak.aku dapat tido 2jam...pui lagi la tido sejam je ekekekee



perjalanan lebih kurang 1 jam 50 minit....elok kami melepasi imigresen, kami terkagum kejap.selain kene senyum pndang kamera, jari pon kene scan.memula 4 jari.pastu thumb plak..dan settle :D

terus tuju ke toilet...arghh stress nye toilet deme tak de pili air...aku dah la perut memulas2...terpaksa la ku tahan jebat.penangan tak reti nak basuh lap2 ni wawawawa

*vietnam pon sama ye.tak de pili air :(

dari seramai2 orang sampai dah tak de orang kami melepak kat airport hehe...time tu baru pukul 8.50am...cambodia lewat sejam.so kat malaysia dah 9.50am mcam tu....

kami keluar dari lapangan terbang dan disapa pemandu tuk tuk....

pung pang pung pang...tak dapat kawtim murah pon...konon nak tiru supermeng malaya usd20 bawa jalan, kami leh dpat usd30 je....nak lagi murah nak lagi murah.....diorang tak nak bagi...aku pandang miza n pui...entah la tengok muka deme macam dah ONCE je...tapi aku rasa mahal...eekkeke

diorang offer usd 30 untuk 1 tuk tuk leh pergi ke Killing Fields - SD 21 - Russian Market - hantar balik hotel...last2 aku pikir kene tambah lagi 1 tempat ni..aku cakap aku nak pergi Wat Phnom....dia kata tak boleh n dia bagi independent monument...ek eleh..independent monumen tu tepi jalan je....dari dlm tuk tuk pon leh ambik gambar...

last2 ok la...tambah 1 lg tempat Wat Phnom....so deal usd30 utk 1 tuk tuk dan sorang usd10 

*tapi sebenarnya kami rugi tau...wawaawa.nanti aku story eh...


kat sana digalakkan pakai mask.sebabnya jalan berabuk,so kalau tak pakai memang bersin je le...nasib baik aku saje nak bawa.rupanya berguna ye :)

driver kami tu nama nya Soheap...layann hehehe


1st lokasi dia bawa kami adalah Choeung Ek Genocidal Center atau senang sebut Killing Fields.


bayaran masuk adalah usd 5 (rm15). dia akan kasi perakam suara ni. nampak je kami terus dia kasi bahsa malaysia.belum sempat kami memilih.kot la ktrng nak bahasa korea ke kan ekeke....


masuk dalam dari satu station ke satu station akan ada nombor. so sampai station tu berhenti la sekejap untuk mendengar penerangan...

sampai stesyen mcm symbol 13 tu, sila tekan perakam tadi.dia akan ceritakan sejarah nye :)

Killing Fields ni tempat pembunuhan yang paling terkenal.sebabnye banyak lagi tempat pembunuhan cuma yang ni dijumpai dan dijaga. rakyat kemboja di bunuh disini. sebelum tu mereka di penjarakan di Genosid Tuol Sleng. tu nanti kita tengok entry lain k :D

nak cerita lebih2 pon aku tak reti...tapi sedih la...perempuan di bogel dan dirogol sebelum di bunuh...kanak2 pon sama....kiranya kekejaman Polpot ni memang tak de tolok banding la....furhhh............



kat dalam ni ada 18 stesyen. so stupa yang ada tengkorak ni merupakan stesyen yang terakhir. seram2 gak la tapi kami kejap je kat stupa ni....huhu

kat depan tu, ada museum....ktrang tak singgah pon masuk sebab dah tau kisah nye...so malas nak tau lagi muahahahhaha


hampir sejam setengah kami habiskan masa, kami keluar cari driver tuk tuk...dan terus ke russian market....

bersambung......

#Info#
Choueng Ek Killing Field, Phnom Penh
Entrance : usd 5 + perakam audio
http://www.cekillingfield.com

Tuk tuk
Airport - Killing Fields - Russian Market - SD-21 - Wat Phnom
usd 30/tuk tuk


Comments

  1. salam. pengalaman melancong ke kemboja memang tak dapat saya lupakan. group saya dari uitm baru balik 24/4/2013. kami semua datang sana melalui Seorang Ustaz. al-hamdulillah kami dapat layanan terbaik boleh dikatan 5 star laa. Ustaz ini Fasih bahasa melayu boleh dikatakan 99.99% he he.. Kawan kawan berminat boleh datang melalaui beliau di ustazcambodia@gmail.com call +85517889234 anda boleh tawar menawar dengan beliau.insya allah group kami akan ke Siem reap pula tahun depan. dan melalui Ustaz Yahya Cambodia ini juga....

    ReplyDelete
  2. Bagusla kan ustaz ni.tq sharing contact number.. :)

    ReplyDelete
  3. Ass"kum, masa Emy di PPenh duduk hotel mana?

    ReplyDelete
  4. Ass'kum Emy. saya nak pg PPenh minggu depan.saya masuk dgn family dr HCminh. kt PPenh u duduk hotel mana? makan ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke....dari segi makanan sy tak pasti...lokasi makanan halal sebab kami makan bekal...tapi kfc dia halal... :)

      Delete
  5. Waalaikumsalam khalil...

    sy stay kat Velkommen Guesthouse..rekemen gak guesthouse ni.walaupun berstatus guesthouse tapi bilik tak mengecewakan :)

    bila nak pergi PP?

    ReplyDelete
  6. Holiday Villa pun ok..makanan halal sbb M'sia yg punya. so blh breakfast sblm nk jln2. masa saya pg bulan 3 aritu USD40 semalam.

    ReplyDelete
  7. salam . . Kak emy. Juz nk tny, if dh blik dr kemboja nk ke malaysia, ad tak charge ape2 dr pihak imigresen or airport kt phnm penh tuh ? ? Ke jz blik tros tggu flight mcm biase, sy nk taw if ad ke cukai2 tmbhan b4 blik malaysia . Btw , thankz 4 us story ^^

    ReplyDelete
  8. Salam dik...

    sebnarnya tak charge pape dari Phnom Penh ke KL...akak yg baca ntah hape2 kot hehee

    tapi kalo nak balik dari Siem Raep ke KL tu akak x pasti...

    bila nak ke sana?

    ReplyDelete
  9. agent ustaz ni pilih bulu..kalau setakat sorang dua dia tak nak layan..dia tamak nak pelancong ramai sahaja...ptuihhh!!!

    ReplyDelete
  10. Betul tu...saya juga telah hubingi ustaz ni... dia tak layanlah kalau hanya dua org..

    ReplyDelete
  11. emy...mane best?? phnom penh ke siem reap?? excited aku tgk ko g sana..mcm best je..

    ReplyDelete
  12. kalau ko tanya aku, dua2 best..tp turun la siem rap balik dr phnom penh...cebong cun

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz