testing

Monday, April 2, 2012

Miri-Brunei 2012 : Ada apa di Brunei

sambungan entry Miri-Brunei 2012...klik sini utk day 1 :D

19 February 2012 - Ahad

Seawal pagi kami dah meninggalkan bumi Sarawak.plan asal nak bermalam di Brunei.tapi setelah discuss dengan teliti kita pulang je la ke Miri..tapi incase la kan kalo tak dapat balik, kami angkut sekali baju semua...

check out dari Metro Inn...tata...

kami dah tukar duit semalam...untuk perbelanjaan semua aku tukar BND200 je..(rm480) dan utk perbelanjaan sendiri utk shopping aku tukarkan BND50 (rm120) setiap org...su n nuril share BND50 je..

perjalanan diteruskan ke Imigresen Sungei Tujuh...dari bandar Miri ke Sungei Tujuh ni makan masa 45minit....

akan jumpa tol rm10 pastu baru la melepasi kawasan imigresen :D



isi form kejap terus melepasi negara brunei darul salam...



dan jumpa satu tol n bayar BND3...

sebenarnya kunjungan aku ke brunei ada sebab...sebb nak berjalan tu utama tapi aku nak singgah umah ex-classmate zaman uitm dulu kak ina..dia duduk sana sebab ikut husband dia keje dengan Shell...best kan merantau negara orang...b4 ni depa 1 family stay Perth, Aussie..ok aku jeles!ekekeke

dari awal lagi aku dah minta kak ina sms aku cara nak ke rumah dia kat kuala belait...elok nak sms balik aku dah melepasi malaysia...maka hp maxis x aktif terus....




dari direction dia kasi sgt clear, alhamdulillah kami selamat sampai tanpa sesat...

kak ina sambut kami dengan senyuman hahaha....tu pon nk bgtau...kak ina maintain selim dari dulu sampai skang...dah anak 3 pon badan maintain je...ok jeles lagi!

kak ina masak lunch terus...menu : sup tulang versi kelantan + udang sambal + sayur....seyes sedap betol sup dia...1st time aku makan versi kelantan punya...wallaaaa.....







kak ina kat brunei duduk rumah rakyat...tapi rumah rakyat depa banglo ok...diulangi banglo!

umah kak ina @ brunei....

toilet dia sikit punya besarrrrrrrrr.....mcm luas bilik tido aku!ekekeke

disebabkan husband kak ina rajin, maka depa follow sekali kami jalan2 ke brunei...ho yeahh senang la ada org tunjuk jalan kan....


sepanjang jalan ada tulis bacaan-bacaan zikir...

lebih kurang sejam lebih, kami selamat tiba di bandar seri begawan.....ktrang lalu je tamu kianggeh ni...dia macam pasar basah tu...


plan asal nak ke kampung ayer...





dua kali pusing tapi xada parking maka kami cancel plan nak naik sampan...hahha..orang lain syiok kan naik sampan keliling kampung ayer tu..kami tgk dari jauh je hehe

tak jadi hal la...terus ktrang ke Yayasan Complex Brunei....dia mcm ala2 shopping complex...saje cuci mata...





me & kak ina :D


pastu kami ke masjid Omar Ali Saifuddien.....singgah jamak zuhur-asar... :D

















dan jalan2 balik kat yayasan nak beli souvenier...ala kedai ni je pon yang jual hehehe..anak2 kak ina pndai paw duit mak pui..semua dpt mainan sorang satu ekekeke





dan kami bergambar kenangan..kak ina n husband with KKS...ehem..ehem....hahaha



dan terus kami pulang ke Miri balik...menghadap 2 jam perjalanan.....




ari ahad jalan jem kalo nak masuk brunei...depa suka ke miri kalo weekend


otw nak kebandar miri, kami singgah di E-mart...kat sini macam pasar borong ala2 NSK la...macam2 dia jual..barnag kering, basah, kain baju, semua ada...







dan kat sini juga kami tukar balik duit brunei yang tak habis pakai...aku tukar balik duit collection BND167 = rm400...aku rasa kuar duit bayar tol n isi minyak je...hehe..

duit collection sorang BND50, aku guna BND15 je..balance BND35 tukar balik...dapat la rm84 semula :D



sampai je miri terus call Metro Inn balik....ada x bilik kosong.dia kata ada...ok kami check in balik kat situ hahaha...wat penat je bawa beg kuar ....

then terus dinner...repeat lagi nasi lelapan...kat restoran muara gak tapi cawangan lain...semua order lelapan ayam...up dengan laksa sarawak :) otak2 pon ktrang order...seyes la otak2 sana mmg sedap...rasa sgt ikan nye walaupn mahal ekekeke


mummy & daddy hazel....


laksa sarawak....

elok je masuk bilik, mandi2 lepak2 dan terus tido...aku la tido awal...depa layan ceta astro...entah mcm mana malm tu aku hampir2 jatuh katil...nasib baik mak pui tarik tangan aku...tu la size queen tido 3 org...mcm la selim kan ekekeke

dan sekian hari kedua.....hehehe

23 comments:

  1. bestnya ko ni nok...jalan sakan...pegi brunei tu yg aku jeles tu...

    kelakar aku baca ko nak jatuh katil tu...ekekek...

    ReplyDelete
  2. wahida,
    ekekekeke...nasib baik x jatuh..tp sakit gak la tangan menahan badan dr jatuh tu :p

    ReplyDelete
  3. singgah sebentar melihat entry terbaru emy. oh sampai ke brunei dah. orang kata not bad kat sana kan...

    ReplyDelete
  4. DG,
    ye ke not bad...tp kite rasa boring la plak hehe

    ReplyDelete
  5. interesting....

    akan ke Miri bulan depan...day trip to Brunei pun dalam perancangan

    ReplyDelete
  6. hairaul,
    kalo nak ke brunei, elok la g sehari je..lama2 nanti boring :d

    ReplyDelete
  7. itula...sb tu nak gi day trip je...btw lama kat Miri nanti...5 hari 4 malam...tu yg tgh pk apa nak buat...

    ReplyDelete
  8. 5hari??
    lamanya....
    keje ke kat sana....

    tp byk tempt leh g..trip ke brunei sehari, trip ke gua niah sehari...trip jelajah bandar miri sehari...2hari lg santai2 je :D

    pergi la gua niah :D

    ReplyDelete
  9. itula....member la yg book masa promo airasia 10 sen last year...nak booking krabi/phuket tak dpt harga murah last2 pilih domestik je tu yg member angkat miri....

    itula 5 hari full...so maybe 1 day pegi Gua Niah...1 day pegi Brunei...3 hari lg santai la kat Miri...nak ke Mulu kena beli tiket flight plak kan...

    ReplyDelete
  10. eh sama la kt beli brunei ni pon tiket 10 sen :D

    nanti up la story pasal gua niah...tgk blog tu pasal bola je :)

    ReplyDelete
  11. haha ok...

    my blog? haha mmg cite pasal bola je....itu pun dah malas update..hangat2 tahi ayam je...

    tp tgkla nanti maybe akan 1 satu blog cite merepek2 haha

    ReplyDelete
  12. kalo ada blog merepek, rodger ok :D

    merepek pasal gua niah ye

    ReplyDelete
  13. sepatutnya besok flight pegi Miri...tp terpaksa cancel...sebab takleh dielakkan..tp my 2 frens pergi..takpe hopefully next time boleh jejak Miri....

    ReplyDelete
  14. nape cancel??keje ke??

    tak pe la..miri xde pe...tp rugi oii hehehe

    ReplyDelete
  15. tiket murah je....kawan beli last year promo zero fare...kire burn RM47 je la...hahaha

    kensel sebab kaki injured susah nak jalan..tak enjoy kalo pergi berjalan gak haha...

    tp dah lepas geram beli tiket ke KK next year nya

    ReplyDelete
  16. ooo ye ke...betol gak cmne nak gerak bebas kan...xpe la rm47 je kan...aritu sy pon burn tiket ke kk rm38 hhehhee

    sy rembat gak free seats aritu hehehe

    ReplyDelete
  17. Nak masuk brunei tu kene Passport jugakan?

    ReplyDelete
  18. anonymous,
    betol...kene ada passport..

    selamat bercuti ke brunei :D

    ReplyDelete
  19. Ape yg boring nye kat brunei tu? Boleh saye tahu :)

    ReplyDelete
  20. tak byk tempat leh pergi...tu yg boring sikit :D

    ReplyDelete
  21. Anda dan keluarga bercuti di Miri ? Kami dar HRB Car Rental Miri menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Miri dengan harga yang berpatutan . Sewa untuk kegunaan di Miri-Brunei boleh di atur
    Hubungi kami di 019 233 6923 / 013 883 6923 untuk mendapat harga yang terbaik di pasaran!
    www.hrbcarrental.com

    ReplyDelete
  22. Assalamu’alaikum.. maaf Tuan / Puan kami numpang Promotion ^_^
    Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp, Email dan kunjungi blog sahaja dekat
    ( http://ww.dhanitourbandung.blogspot.co.id/ )
    ( http://melancongdibandung.blogspot.co.id/ )
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Tour Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete
  23. Assalamu’alaikum.. maaf Tuan / Puan kami numpang Promotion ^_^
    Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp, Email dan kunjungi blog sahaja dekat
    ( http://ww.dhanitourbandung.blogspot.co.id/ )
    ( http://melancongdibandung.blogspot.co.id/ )
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Tour Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete