testing

Thursday, May 21, 2015

#Tripsakitnyatudipoket Part 1 : dari KL - Kuala Perlis - Langkawi

salam.....

sejak balik dari Koh Lipe aku dah mula jatuh cinta dengan pulau...means lepak pulau bercutii kan...kalau nak tau aku ni baru jejak Pulau Pangkor, Pulau Langkawi dan Pulau Pinang je....yang lain2 tak de ye....arap maklum :p

macam mana aku leh travel plak? kata tak beli tiket kan....

sebulan sebelum redah ni, aku macam tepu je rasa...nak kene ada gak vitamin ni....asyik la baca blog orang g jalan-jalan....ada 1 malam tu aku tacing sampai meleleh air mata baca blog orang g travel...senget kan aku?.. muahahahaha

aku usha bank aku dulu....ok ada la duit sikit tak usik so leh kot jalan-jalan....calling KKS diorang cakap nak ke mana? aku cakap nak lepak pantai...mana-mana pon x pe janji kuar KL....asalnya nak g kuala terengganu.....pung pang pung pang...last-last terbeli tiket flite ke Langkawi....asal nak lepak Langkawi je....aku usha2 jom la merayap ke Koh Lipe...beli tiket ferry...usha chalet kebanyakan nye full...tapi dapat gak la chalet ktrang dan pui plak nak beli tiket tren sold out....beli tiket bas....2hari sebelum trip aku g tukar duit thai....dah ready semua......tibalah ari nye... :)

oh ye Koh Lipe leh masuk melalui Satun, Thailand...means kene ke Hatyai pastu Satun....sana jeti dia panggil Pakbara....kot la kalau sape2 rajin nak g hatyai lepak2 leh gak kalo nk ke Koh Lipe :D

aku namakan trip sakit nya tu dipoket sebab kos aku all include shopping bagai +-rm1500....sayang betol duit kan...bukan senang nak ada duit tapi nak habiskan zasss je kuikuikui

dan trip ni bukan la semudah yang disangka...tapi Allah mudahkan semua nye....syukur sangat-sangat.....drama memang banyak dalam trip kali ni hhehehe

ayuhh jom baca!

***********************

30 April 2015-1 Mei 2015

Pui dengan as naik bas dari puduraya. elok pui sampai, drama pertama dah bermula...as dah sakit kepala. sampai x leh wat pe...duduk kat lantai pejam mata....sakit plak!


pui dok turun naik tengok bas...elok bas datang tu dia masing-masing serbu....nasib tu bas kami :)

Aku n miza tunggu kat jalan duta...malas nk g puduraya....sepatutnya gerak 11.15pm dari jalan duta tapi disebabkan jem melampau, kul 12.15am baru ktrang gerak.....

 rekemen bas etika sebab selesa sangat....

sebelum masing2 tido....as cuba utk senyum pastu dia pengsan......

aku up gambar ni kat insta....terus kawan aku komen...rupanya dia nak balik kuala perlis gak...tapi dia dah jauh ke depan....dan dengan baik hati dia offer nak belikan aku tiket ferry......

tq pah!! jasamu kami kenang ekekekeke

rupanya tiket ferry boleh beli online sajee.....dah kenapa aku terlepas pandang ni....tapi ada hikmah nya...kot la aku terbeli awal dan aku sampai lewat, tak ke naya plak nak rayu2 naik ferry hewhewhew....klik sini --> Online Langkawi Ferry Ticket

dan merasa la ktrang hadap jem 9jam atas jalan!!! wawawa...lari plan aku nak sampai subuh2 pastu g breakfast, beratur beli tiket ferry...harapan semua tu....sampai kuala perlis dah 9.15am...terus call pah sebab dia nak passkan tiket ke kami.....

 pah wasap pic...mak aii panjang nye beratur..

ktrang nak kejar ferry ke koh lipe 2.30pm...tapi dapat tiket ke langkawi 3.10pm...cmne ni weiii??? wawawa lagi sekali.....

tiket ferry 1 way rm18/pax
terus aku call fery ke koh lipe tu...
aku : sy nk tny, skang sy kat jety kuala perlis. nak naik ferry ke koh lipe kul 2.30pm...sy x sempat sampai ni...kalau postponed esok boleh ke
brother : eh lama lagi...sempat2...jgn risau....
aku : tapiiiii tiket ferry ke langkawi kul 3.10pm
brother : laaa ye ke....awk try pujuk abang2 tu...kot la dia bagi lepas...kalau x dpt naik ferry inform kami...kt tukar tiket ke esok pagi
aku : ok2...ktrng try.....

ktrang kene gak berusaha dpt naik ferry sebelum 2.30pm....sebab? kalau kene stay langkawi, burn bilik otel kat koh lipe...pastu kene tambah duit plak nak tido 1 malam kat langkawi...bertambah koyak la poket wawawa....

dan....terus la ktrang usaha nak lepas naik ferry....miza pon p la usha abg jaga pintu tu...aku xleh sbb suara aku kasar...dari org nak bagi terus x jadi hahaha

sedihnya....abg tu bising cakap-- kalau saya bagi awk, semua orang nak buat mende yang sama...so x leh...mintak maaf la....

ktrng lepak duduk dulu....makan bekal roti n minum air sambil discuss...

aku -- ok jom...skang 10.30am...kt usaha dulu...katakan x dpt naik, kt g langkawi petang....kt buat plan B....

semangat ni nak redah pintu hahaha.....dan sesi mengayat pon bermula....

as/miza : bang, bleh la...ktrang nak kejar tiket ke koh lipe ni....
abang: xbleh....ferry x leh naik lebih muatan
as/miza : ktrang x kisah x duduk atas kerusi...atas lantai pon xpe....
abang : lagi xboleh....kalo jadi apa2 kami yg kene....

aku tgk abang ni liat sangatttt ni.....terus nyampuk....

aku : ok cmni....kalau abg bg ktrang naik, ktrang belikan abg coklat...ok?
abang : bg sejuta pon sy xambik
aku : sebab tu sy bg coklat je...sy tau abg x ambik rasuah...tolong la...sy masuk eh....
*time ni kaki dah sebelah masuk sebelah kat luar hahahaha
abang : xleh....tunggu dulu
aku : ok sy masuk ni..sy masuk...kbai assalamualaikum....sy masuk eh sy masuk eh..k bai assalamualaikum.....

aku terus meluru masuk hahahaha.....semua pon ikut...lantak situ...abg tu panggil balik tp ktrang xnak....dia jerit jangan naik ferry....ada kosong baru naik....

imagine la dari 3 ferry nak gerak tu, 1 pon x kosong...wawawa...rasa nak meraung....tup tup ktrang lepak dengan sorang pakcik ferry ni

kami : ktrang nak kejar fery ke koh lipe pkcik...tiket fery je rm920....kalo x dpt g, rugi nye kami....ktrang naik berpecah pon xpe...janji leh sampai langkawi
pkcik : mmg cuti ramai org...ferry x leh naik lebih muatan....ferry kul bape?
kami : 2.30pm.....

time ni jam dah 10.45am....masih x nampak jalan.....semua ferry full....wawawa

dalam kami mundar mandir tu.....sekali abg ferry panggil -- 4org tu sini!!
laju ktrng datang.....

abang : boleh naik..tp xde seat eh...kene duduk atas...
kami : xde hal...janji leh sampai langkawi....

hapyyy giler...dah naik atas.....
abang : ok...masuk...buka kasut....duduk dalam ni

makkk!!!!!! duduk dalam kokpit driver ferry ok...rupanya pakcik td tu kapten ferry hahahaha

 posing la seround dua hehehe

 kat hujung sana tu pakcik tu la tolong kami

settle 1 lg hazab  kami mengejar ferry ke langkawi....tepat kul 11am, ktrang gerak meninggalkan jetty kuala perlis....tq la pah belikan tiket & abang tu kasi masuk gak....syukurrr......

ferry tu yang kami naik...

12.30pm ktrang dah sampai jetty langkawi....sampai sana p toilet dulu then terus ambik teksi...ktrang nak ke jetty Telaga Harbour.....pakcik tu kata charge teksi RM44...aku saje ckp aku baca kat blog rm30...pakcik tu x caye. dia kasi rm40 last....memang pon...rata2 aku baca rm40 ekekekeke
sampai jetty terus bg passport...lagi sekali masalah datang sbb aku x print tiket online hahaha....nasib baik aku sampai je abang tu terus teka dengan tepat --- ni yang sangkut kat kuala perlis tu ke? hahaha...dia tny la cmne leh dapt naik ferry....terus la flashback balik...tergelak la abang tu dengo ceta....nasib baik la abang tu baik hati nya printkan tiket balik sekali.....tq tq...

sementara tunggu dipanggil semula dalam 1/2jam, ktrang g solat jamak siap2...dapat kene air rasa macam nak mandi....badan belengas ok.....settle solat, ktrang g ambik passport dan kene g bangunan sebelah.....g imigresen....

 passport + boarding pas...

kalau nak tahu, walaupun naik ferry je tapi kita tetap kene sampai awal.....paling lewat 30minit sebelum ferry gerak....sebab bukan saje nk ambik tiket, tp kt kene jalan kaki ke imigresen bangunan sebelah plak..so kaunter dibuka 2jam sebelum ferry gerak :) dah macam naik flight kan....

beg tinggal tempat tadi...pergi lenggang kangkung je bawa passport :p

 sini ye nak stamp passport

settle hal imigresen, kami berjalan balik ke tempat tadi....sambil jalan balik baru la posing2 dengan kapal orang kaya.....




sebab ferry x sampai lagi, ktrang g lepak Petronas makan roti n air...wat isi perut...time ni dah lapar...tgk orang sebelah makan nasi pon kami telan air liur muahahahahaha. pesan dengan staff situ kalau ferry datang jangan tinggalkan kami...dia tanya nak g mana....ktrang cakap nk cari makan kat Petronas....tu pon nak tinggal pesan kan....hahaa bukann apa aku takut ada drama lagi ekekeke

ferry sampai moh la kita......

 

sebelum naik kene drop kan passport dan boarding pass tadi kat staff diorang.....


tata Langkawi....jumpa dua hari lagi ok.... :D

perjalanan ke Koh Lipe lebih kurang 2jam....masuk ferry posing sikit pastu masing2 pengsan....kepenatan :D

deme pasang movie Fast and Furious 7..sebab aku tak tgk lagi aku layan jap pastu pengsan.....ujung2 aku tgk ending dia...ala yang orang kata sedih tu kan....ekekeke..


nanti aku sambung lagi.........

Tips :
# elakkan merayap time cuti panjang.hazab sangat-sangat...kalau nak merayap, g jauh-jauh terus hehehe
# check n print dokumen penting....nak cari kedai yang leh print sangat susah
# kalau nak ke Koh Lipe, digalakkan sampai sehari awal di Langkawi supaya tak de la rushing macam kami :(

6 comments:

  1. waaa....koh lipe mmg dlm wish list!
    cepat update pliss

    ReplyDelete
  2. hahaha..best betul drama sebabak korang..giler nekad tu, terbaiklah emy :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengenangkn duit ferry ke koh lipe tu....mahal sgt...mcm beli tiket flite... :D

      Delete
  3. mmg kaunter feri ke langkawi ramai orang time cuti. apa yang kami buat ialah pegi kat imi perlis, ada bot pegi satun. dari satun naik feri pegi koh lipe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tau cara yg ni...next time kalo sangkut gak, leh guna idea ni :D

      Delete