testing

Wednesday, May 6, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Shwedagon Pagoda

Salam.....

Sebelum aku sambung entry pasal latest trip, baik la aku khatamkan trip Myanmar ni....kasi settle then xde dah nak ceta lagi hehe

ok jom sambung....
v
v
v
v
v
v
v
v
bersambung dari entry --> Fresh Seafood

ktrang ajak Ms Lele ke Shwedagon Pagoda. ni kira paling glemer la kat Yangon ni.. dan kategori must visit...so setakat 1 pagoda ni kira ONCE jeee....


sampai tempat parking, Ms Lele suruh ktrang tinggalkan kasut dalam kete...

aku-- dah tu nak naik atas berkaki ayam?? memang tak arr...kotor kottt

selamba dia suruh ktrang berkaki ayam...tak mooo....then ktrang kene masukkan kasut dalam plastik....arghh x kisah la dari berkaki ayammm ekekeke

sampai depan pintu nak naik lif, kene buka kasut dan berkaki ayam....situ ok lagi sbb lantai pon marmar dan bersih.....

sampai atas kene beli tiket.... harga tiket masuk usd5/pax lebih kurang rm17.75. agak mahal tapi pejam mata je la hewhewhew

dan bermula la lawatan kami di pagoda ni...tak de bahan bacaaan sejarah ke apa...just round2 je la...mulanya aku ingat semua tu diperbuat dari emas...rupanya Ms Lele kata atas tu je emas...yang lain tampal kertas ala2 kuning keemasan....panjang ktrang -- OOOOOOOO ehhehe...ye la negara ko pon ramai orang susah...suka2 ati plak kan buang duit letak kat pagoda....nasib baik sikit je emas hehehehe


sikit tu je emas nya....


 pondok coklat tu tempat beli tiket masuk

dan......nah depan mata ha pagoda yang cukup besarrr...........





kebetulan ktrang sampai rembang senja. so terserlah la warna keemasan nya tu....memang lawa sangatt......

time tu plak, ada upacara keagamaan....so ramai la monk ni tengah duduk beramai2 kat tengah2 tu.....


dan ktrang jalan kawasan sekitarnya




 
 last pic sebelum balik.....


overall ok la untuk visit....boleh tengok sendiri kesenian diorang kan....memang halus sangat ukirannya...macam mana la diorang buat kan....gigih sangat....

time ktrang datang tu diorang tengah wat minor renovation...jangan la dah siap esok harga untuk pelancong naik...kalau mahal sangat alahai tak berbaloi plak nak datang visit ehehehe

habis melawat Shwedagon Pagoda terus ktrang balik hotel.....

nak info lagi klik sini --> http://www.theshwedagonpagoda.com/

next entry --- last tempat makan dan budget trip :D

No comments:

Post a Comment