Besday Treat 2014 : Part 3 : Jalan-Jalan @ Kuching Sarawak II

sambung dari Part 2.....

dari Muzium Sarawak kami teruskan perjalanan. ternampak masjid jamek ktrang singgah nak solat siap2. nanti senang nak sambung jalan-jalan....

settle solat ktrang teruskan perjalanan ke Semenggoh Wildlife Centre... hajat hati nak tengok orang utan....

bayaran masuk rm5/pax...diorang bagi orang utan makan pagi dan petang.


pagi pukul 10am dan sessi petang pukul 3pm....


tapi sayangnya.....orang utan tak muncul tiba....ada sekor tu pon dia mengintai...tak layan nye pekerja nak bagi makan....kami kecewa wawawa

pekerja tu kata kalau dalam hutan tengah musim buah, org utan sombong nak datang makan....diorang dah kenyang makan buah2 kat dalam hutan tu.....huhu

semua pun pulang hampa to'ki ehehehe





perjalanan dari bandar kuching ke semenggoh ni lebih kurang 1/2jam :)

ktrang gerak balik ke bandar kuching. time ni perut dah pedih sebab lapar. hehe...saje ktrang nak makan petang2... :)

hajat hati nak makan nasi ayam penyet kat Rj Ayam Penyet Kopitiam tapi time kami sampai tu kedai nya tak buka lagi....so ktrang terus ke Topspot...time tu baru pukul 4ptg....smlm tny kedai buka pukul bape...staff tu kata 4.30ptg dah buka....

sampai Topspot terus ke kedai no 25....terus aku tny staff tu kedai ni halal ke....diorang kata halal..siap tunjuk lagi sijil halal yang akan expired July 2014....senyum2 aku...ye la aku wat live update...pastu kawan aku komen kat FB tu....rasa dosa n bersalah tu menebal...gigih datang makan :)

dan kali ni kami order.....


ketam masak telur masin
siput sedut masak cili
ikan siakap sweet sour
sayur masak pe ntah...

semua pon sedap.....ketam tu wallaaaa......

 licin!

 

ktrang suka order fresh orange kedai sebelah...sedap terasa2 ni ha...pesal ntah fresh orange dia sedap hehe....total hangus rm81

settle makan ktrang jalan2 kat waterfront kuching tu....saje cuci mata....



ktrang sambung jalan sampai hujung dan naik sampan untuk ke seberang.. one way 50sen....

saje nak jalan2 tengok kek lapis...nak beli esok...arini saje nak makan free ekekeke

kat seberang ni ada dua kedai yang business...mira kek  lapis dan dayang salhah....kami singgah masuk mira tu...kek dia ok tapi tak kene tekak la....macam x sedap je hehe

pergi kedai feveret dayang salhah, macam2 ada...banyak kek baru dia buat skang ni....adoiii dap dap dap....ada kek lapis red velvet, kek coklat...ishh banyak la....

dan paling win kek lapis sisik ikan . kalo korang suka kek lapis masam manis skang kene try yang ni plak...lagi banyak duit syiling tu.staff situ suruh beli..

harga?ada yang seketul rm10....nak sedap sikit rm20....apa bezanya? yang murah dia pakai majerin...yang mahal dia pakai butter....ni semua staff tu layan ktrang....service diorang pun bagus :)






aku dah makan kek banyak siap terberak lagi hahahaha....perut meragam plak hohooho

balik tu baru posing dalam bot....wieee.....



turun dari bot ktrang menyusuri waterfront. cuci mata tengok orang meniaga tepi2 tu....pastu sampai la kat kedai brother ni...manis tau abang ni...suka sgt tengok.... :)


goda punya goda dapat gak la beli tshirt harga rendah sikit...kain batik sarawak dapat rm10....tshirt rm15...FM beli 10 free keychain....kira rezeki dia la kami memborong kat sini je...pastu orang mula meramai...beli macam2...rejeki abang tu la kan....xsia2 dia bagi ktrang harga murah....yang datang lepas tu ramai sampai tak terlayan......padahal tadi dia relax je... :D

kalau nk jumpa abang ni pastikan cari pangkalan haji omar ni...abang tu meniaga situ je hehehe


kalau dah sampai kuching kene try banana cheese ye? aku tak tau yang banana cheese ni. kalau tak jun asyik suruh pergi je, tak kuasa kami nak layan....jun memekak2 kat fb asyik tanya "dah try banana cheese ke blom?"


tu la tujuan nak ke Rj Ayam Penyet Kopitiam... nasi ayam penyet tak de la teringin mana tapi kerana banana cheese tu kami redah juga. perut memang FULL...senak dah pun...kali ni call kedai dulu tanya buka tak...dia kata kedai buka pukul 5.30ptg....tu yg pergi tadi tutup lagi :p


sedap melampauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!

tq jun...kalau dia tak suruh ktrang g memang tak sampai rasanya....wallaaaa sedap nyaa...masih tercari2 rasa krim ala2 caramel tu...rasa nak buat sendiri hehhe...memang rekemen banana cheese ni....

disamping tu ktrang order gak nasi ayam penyet....ni makan main2 je...nak rasa punya pasal....miza order ayam goreng ayam penyet tu....ternyata sedap...dap dap dap.....

 ayam bakar....

dengan senak perut ktrng teruskan perjalanan balik ke hotel....parking hotel ni free...kene masuk basement...tp kene ambik kupon dulu kat receptionist hotel :D

balik bilik...mandi..solat...packing beg....dan ready untuk lenakan diri....malam terakhir kami di bumi kuching.....

INFO
1) Masji Jamek Kuching Sarawak

2) Semenggoh Wildlife Centre
Entrance : rm5/pax
10am & 3pm - feeding Orang Utan

3) Kek Lapis Dayang Salhah...
Kampung Gersik
Rm10 - RM20 / seketul

4) Sampan ke seberang kampung melayu
50sen/way/pax

5) Topspot - Seafood
Restoran Batu Mata 25

6) Rj Ayam Penyet Kopitiam
banana cheese + nasi ayam penyet - ayam goreng + bakar

Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz