testing

Wednesday, February 26, 2014

Besday Treat 2014 : Part 2 :Jalan-jalan @ Kuching Sarawak I

sambung hari kedua di Kuching Sarawak....

Ahad 19 januari 2014

Disebabkan ktrang nak santai2, so tak de la rushing2 nak g mana2. janji dengan orang kete nak pakai kete kul 8.30am... so lepas subuh layan mata seround pastu baru siap2 nak keluar....

en ali - tuan sewa kete sampai kami turun. kat sana aku sewa kete Viva rm95 sehari. minyak kami isi rm30... tapi sebenarnya rm20 dah cukup nak pakai sampai esok pagi hohoho....

kami comey naik kete comey ekeke

gerak dari hotel terus aku minta miza on kan dia nye waze. ye la aku mana reti. aku ni kampung sikit...suka baca signboard...follow waze manjang tak berjaya.

so lokasi pertama ktrang nak pergi breakfast @ Ramai Cafe. tak sesat just follow waze alhamdulillah sampai :)

kat Ramai Cafe ni dia macam ala2 stall. macam2 menu ada. nasi lemak, roticanai, mee kolok, rojak singapore, laksa sarawak. sekali ko datang macam2 menu leh try. sebabkan kami nak rasa pelbagai, so kami try 3 menu lain2...
rojak singapore special
mee kolok
laksa sarawak
semua sedap!


rasa puas sangat makan kalo dapat yang kene dengan tekak...pastu sedap...dap dap dap hehehe.....puas hati...harga pon tak mahal. rm4-6 sepinggan...rojak singapore tu memang layan....kuah dia tu bila dihirup adoiii rasa nak lagi dan lagi hehe

settle ktrrng gerak ke Pasar Satok. saje nak beramah mesra tanya acik kedai tu macam mana nak ke sana... dari ramai cafe ni dah dekat sangat :)

sebelum ni Pasar Satok memang beroperasi di wisma satok tapi dah tukar lokasi ke Kubah Ria. tempat lagi besar. dan macam biasa parking susah sikit. tapi rejeki kami dapat parking dekat.....

ktrang g sini nak tapau ikan terubuk masin! jom....


aku rekemen kedai ni sebab ikan masin dia sedap. lg satu kan ikan diorang fresh. beli 5ekor yang besar free 1 ekor. tips nak ikan masin terubuk sedap kene beli yang besar. kalo saiz kecik tu tak bape umphh sangat

aku x suka ikan masin, beli pon utk ibu je. tapi bila layan ikan masin deme ni, terus suka ikan masin terubuk ekekekee

hasil rembatan ikan masin :p

aku beli gak udang kering....tapi 1/2kilo je. wat perencah kata mak aku :)




settle menapau ikan masin, ktrang teruskan perjalanan ke Muzium Kucing. dulu datang tak masuk pon. so kali ni saje la cuci mata tengok kucing walaupun aku x suka meow meow....





tiada bayaran masuk. cuma kene charge utk HP rm3 dan camera rm3...tu je :)

masuk muzium memang penuh dengan kucing...yang paling comey adalah kucing ni...garfield....hehehe



 ktrang teruskan perjalanan lagi ke Muzium Negeri plak.....

masuk dalam muzium memang tak boleh ambik gambar. bayaran masuk adalah percuma :)


dan....ktrang teruskan jalan-jalan kami......

sambung next entry eh :p

INFO

a) Sewa Kereta @ Kuching Sarawak
Viva auto rm95/day
019-8193559

b) JJCM @ Ramai Cafe
breakfast - mee kolok, laksa sarawak, rojak singapore, nasi lemak ayam,, roti canai

c) Medan Niaga Kubah Ria Pasar Satok
setiap sabtu dan ahad

d) Muzium Kucing
free entrance. rm3 untuk kamera dan HP yang ada camera

e) Muzium Negeri Sarawak
free entrance

2 comments:

  1. 1. JM pun dah install waze kat TAB Ni konon senang nk jln2..sekali hampeh..tak pandai guna hahaha
    2. mm betul ikan masin terubuk mmg sedap..goreng garing2..wlpun byk tulang
    3. Sewa kereta RM95 sehari..ok lah tu ke ada tempat lagi murah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sewa kete tu yg kt jumpa rege ok...ada lg murah tp kete manual..rm70 sehari...kt plak x reti manual :)

      waze failed hehehe
      ikan terubuk thumbs up

      Delete