Trip Bersamamu IV : last day @ Hatyai

Ahad, 27 November 2011

last day @ Hatyai...

ktrng ni kejap nak stay, kejap nak balik sudahnya balik je la ahad ni...

membuatkn kami nak balik sebab kondisi bilik terlampau sejuk.as siap baju berlapis2 tapi x mampu menahan sejuk.aku yg kulit tebal ni pon sama.dah pakai stokin n jaket masih x leh tahan sejuk.memang tido-tido ayam la!

tekad...kita balik je penang :)

pepagi aku n as berjalan kaki ke stesyen keretapi...nak beli tiket balik ke butterworth.tapi tak de.dari lompat2 blog ada plak yg balik butterworth naik train...aku pon x faham.tapi kat kaunter kata train ada 7.30am setiap hari...huhuhu

kuar dari stesyen keretapi, nampak orang jual tiket ke penang...kami kalo boleh tak nak naik van dah sbb kaki aku lenguh...kaki x leh nk menjulur n space kecik...tapi apakan daya van je yang ada utk ke Penang.kalo nak balik KL memang ada banyak bas...nak tak nak beli la gak tiket van...

xde pilihan kami beli tiket Van jam 3pm...




pagi di hatyai

balik bilik kami lepak2 sbb nye ptg baru nak balik.aku tapau air panas..balik terus bancuh 3in1 kopi n makan roti krim yang aku bawa dari KL...sambil melayan tv...

miza plak panggil tukang urut..sejam lebih orang tu gayakan miza..sambil2 ktrang pon bersiap nak check out..siap layan jalan2 cari makan & melodi...entah akak thai tu faham ke x, dia pon layan sama....tgk berita thai ktrang tny dia ni lokasi mana blablabla...dia pon jawab confident je hehehe

tepat kul 12pm, kami kuar.....dan mintak izin nak tinggal beg.. :D


posing depan bilik....


baju sepesen bebeh!

kami menyusuri ke pasar kimyong tu lagi...nak pekena nasi beriani makcik tu lagi.sini jadi pilihan sbb murah..ekekeke


rasanya kalo datang hatyai, makan sini je la....jimat ekeke..nasi + ayam + air = 50baht...rm5!




betol kata fatt, teh ais depa terbaek...rasanya serbuk teh diorang tu yg sedap!wallaaa

sebelum gerak aku tanya akak kedai tu...

aku "kak, zuhur masuk pukul bape?"
akak tu bertanya kawan dia dlm bahasa thai...terus bagi jawapan kat aku

"lima..."sambil buat aksi tangan 5

aku "ha korangggggg.....tgk aku x salah kan...."

ktrang gelak besar ok...muahhahahahahaha

*ceta sebenar kat bawah


kemana pergi dia tetap RATU shopping!duit habis...

sbb nak membunuh waktu, posing je la kat mana2....muahaha...


berlatar belakangkan pasar kim yong



aku sempat rembat selipar rm6 je ni tapi sedehnye cicir la plak...rugiiiii

pastu kami berjalan sampai ke lee garden...kali ni nak singgah central...semalam nye kami jalan2 ada nmpak surau cantik giler!!

ok kat sini kelakar....

flashback kisah semalam.....

aku baca jadual solat kat luar surau tu.as tanya
"mi zuhur kul bape?"

aku konon2 pakar baca tulisan thai jawab...
"5.."

as terkejut..."ko biar betul zuhur pukul 5?"

aku dgn yakin dan garang "yee...zuhur kul 5!"

as "dah tu asar n maghrib kul bape?"

terus ktrng gelak terbahak2...betol gak?sikit nye bodoh kan....

dan arini akak kedai tu pon cakap zuhur kul 5...tgk..semalam depa gelakkan aku..ekeke...rupanya 12.30 dah leh solat ekekekekeke





pestime tgk surau cantik.dulu kagum surau pavilion.rupanya surau ni jauh lg cantik.nak bancuh kopi n teh pon bleh.ada sofa..mmg terbaekk laaaaa

lepas solat ktrang balik ke hotel.ambik beg dan bergerak meninggalkn pekan hatyai yang kecik betol ni...hehehehe

disebabkan hujan, ktrang sarung la baju hujan.as beli kat penang.elok siap pakai hujan pon brenti.depa x nak kecewa, sarung la juga ekekeke







tepat pukul 3pm van sampai.kali ni kami berebut2 naikdepa x mo duduk blakang sekali.sakit badan...aku n miza tgh...as n mak pui barisan kedua....kali ni semua penuh mat salleh...kesian depa pasal ktrang bising.... :p

bukan bising benda lain pon...bising memuji awat mat salleh ni ensemmmmmmmmmmmmmmmm.....ekekeke





tepat 7pm kami selamat sampai bukit kayu hitam....on je hp bertalu2 sms masuk...yg sedih ucu lahirkan baby x cukup bulan.berat 1kg je.patut la hati aku mcm x sedap time kat hatyai.bila kawan2 ajak balik awal, aku terus setuju...rupanya ucu yang tgh berdepan dgn masalah...

yg kelakar, terus call mak aku update ceta...mat salleh lain relax je...bak kata as wat malu je muahahahaha

kami selamat tiba di Penang jam 8malam...terus kakak as ambik.kali ni kami tumpang tido umah kakak as...sampai2 je abg as sediakan sup kambing + nasi + kambing masak blackpaper...memang terbaekkkk..... :D

dah makan kambing, ambik la...tido semua kepanasan!hehe

tu je kisah trip aku ke Hatyai Thailand.tak de pe yg menarik pon.shopping pon beli tshirt selai, jam tangan comel, beg duit, FM...adik2 tshirt sorang 1, utk kawan2 keychain je aku mampu beli.maaf percutian bersamamu mmg tahap miskin tegar...

dengan kos rm200...
1) Van Penang - Hatyai = 30
2) Van Hatyai - Penang = 30
3) tuk tuk floating market = 10
4) tuk tuk 1st day = 2
5) hotel 1 malm= 12.50
6) makan2 = 20
total = rm104.50
balance = rm95.50 memang aku habiskan shopping souviner!

betol2 trip bersamamu ekeke...Insyallah ujung tahun depan aku nak wat mcm ni lagi :D

tamat


Comments

  1. aku pun rasa serbuk teh tu yg menjadi faktor teh ais tu sedap.

    erk, akak tu ckp zohor kul 5, dia tak semayang ke? *pitam*

    van yg ko naik tu mmg laju cam pelesit ke bawaknye? aku penah baca pglmn seorg mat saleh yg naik van camni dari sana ke sini. dia komen rasa cam nak naik roller coaster, berpeluh2 tak senang duduk sebab dorg merempit. betul eh?

    ReplyDelete
  2. van dari penang ke hatyai mmg laju...rempit betol...tapi dari hatyai ke penang biasa2 je...

    cuma xleh lunjur kaki..kebetuln kaki aku pnjang sikit hehe...

    ReplyDelete
  3. Trip macam ni la best, kan? Adventure :)

    ReplyDelete
  4. siti R,
    yap...bajet ketat...semua redah..nasib baik dah baca beberapa blog yg redah gak..

    bila ntah kite nak ke beijing...nak redah mcm siti gak :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz