testing

Tuesday, May 10, 2011

Homemade Steamboat

steamboat adalah makanan kegemaran saya... :D

sempena hari ibu ahad lepas, aku telah menyediakan menu simple tapi berbekas di tekak masing2..home made steamboat muahaha....

alaaa...senang je kan.yang susah nye nak buat stok dan pencicah...tapi bila dah buat senang je :)

arini aku nak share resipi kat sini.sebenarnya apa aku masak pasti aku tepek kat FB.siap step lagi.kat blog x rajin nak wat keje tu muahaha

ok jom...

# untuk penyediaan stok, aku pilih stok tomyam... #



i. rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..



ii. renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste biar sampai rasanya develop..perisakan garam dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan.. :D


# untuk penyediaan bahan mentah#


hanya ini je yang mampu aku cari.plan last minit.
bila nak udang, time2 tu la udang tak jual erkk....

penyediaan bahan mentah:
secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal
bahan2 yg biasa digunakan:
Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2
Kek Ikan, surimi, crab meat dll.
Udang - janggut digunting n buang uratnya
Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala
sotong kembang - dipotong
Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng
aneka Tauhu
Cendawan
kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan
aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu
aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini
telur

# untuk penyediaan sos steamboat#



8 biji cili besar*
2 ulas bawang putih*
3 sudu sos ikan*
2 sudu minyak bijan*
1/4 cawan cuka*
1/4 cawan air*
Garam & gula secukupnya*
1/2 sudu kacang tanah*
Bijan
Daun ketumbar

Cara:
Masukkan bahan bertanda * di dalam pengisar. Kisar sebati. Masak di atas dapur sehingga sos menjadi sedikit pekat. Sejukkan. Bila nak hidang masukkan bijan & daun ketumbar.

Memasak Stimbot
panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..
bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap
masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai

last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!


tadaaaa.......nyum nyumm...

jujur aku katakan, aku sangt2 vangga siapkan menu ni.mcm menu kasih sayang pon ye.adik-adik aku (hai na, hai adik) makan pon banyak.na lg la asyik puji kata ni la masakan aku paling sedap muahahahahaha

pasni lupakan je la nak makan stemaboat luar.aku pon dah pandai wat stok sebijik macam kat kedai.makan kat rumah leh repeat lapan puloh kali ngeh3...

resipi dari akak tempat keje lama aku.kak salehah.resipi terbaek la...wiieee

6 comments:

  1. homemade :)
    daebak..kak emy wat la masa raya
    ala teringn sangt dah ni haha

    ReplyDelete
  2. ika,
    ujung bulan ni i balik kite steamboat ok...heheh

    ReplyDelete
  3. wow nampak macam sedap.. healthy food..!

    ReplyDelete
  4. perghhh...terliur aku nok!!

    aku respek kat ko sbb ko rajin...mmg best kan kalau apa yg kita masak org suka pas tu puji lagi...

    ReplyDelete
  5. wahid,
    dah xde keje rajin la jadinye...kalo datang malas aku, mmg x masak pe pon :D

    ReplyDelete