Say No to NASI........


aku dah naik pening kalo nak makan...

kalo breakfast, x nasi lemak n behun goreng aku makan tosey...tp kalo pekena tosey mengadap la ko kuar masuk jamban...perut menggelabah kot makan masam2 pepagi...

roti canai aku baru beli sekali je wat sarapan....mee goreng aku banned...dah tu pe la aku nak makan pepagi....roti n cicah nescafe pilihan aku yang terakhir....



lunch lak tengok mood nak makan...kalo nak layan fastfood, merasa la ke pizzahut, kenny rodgers mahupon subway :)


kadang2 beli kunyah2 sudah...tapi kalo mood nak makan nasi datang, ari2 leh layan nasi..........

ni kunyah2 aku...
kos kunyah2 je dah rm4.50 hehehe

tapi semalam entah hantu sape masuk dalam badan, aku makan nasi gile mual!balik rumah semalam pon mual x ilang lg....sampai x lalu nak makan...

semalam aku makan nasi + ayam goreng + tempoyak + timun + kuah lemak...pas makan perut senak...rasa mcm nak muntah kan jeee...tp x leh plak :(

malam aku minum air limau....pon tak lega gak...arghhhh....

selamat tinggal nasi....aku nak coba hidup tanpa mu selama 3 bulan....huhuhu

tapi aku teringin la nak makan burger-air-tangan-sendiri :)

naik 2kg kot pas makan burger ni :p

aritu balik kampung, aku beli burger mentah...pastu layan anak2 acik ada yg nk special la...double la...enjoy je diorang tgk aku masak kat dapur...

"kak emy nak meniaga burger ke?" jidi

"ye la..leh tak kak emy meniaga depan sekolah jidi.." aku

"boleh..nanti jidi tolong" jidi

"tak malu ke kak emy jual burger?" aku

"tak la...mesti orang ramai beli nanti" jidi

sedapnyerrrrrrrrrrr....

hehehe...aku kalo balik kg, budak2 ni mmg aku suka layan...tu pasal nama aku sering disebut2 bila nak balik, bila nak balik...muahaha.....kesian sepupu aku ila tu...selalu belnja diorang macam2 tapi diorang xde pon seru2 nama kak ila...yg selalu kene seru..."kak emy..kak emy..kak emy" hahhhaahaa

so segala jenis NASI, selamat tinggal la yer...i nak hidup tanpa u selama 3 bulan....tapi kalo sape2 nak bagi NASIhat, aku terima (^_~)

Comments

  1. ehh hye;)

    kalau pagi, u boleh ambik big breakfast.. contoh telur, wholemeal bread, cheese, vege.. kalau nak makan jugak kat kedai mamak, i rasa better u makan capati kosong.. hehehe melampau..

    untuk subway, nak murah ambik sub of the day.. takyah laa minum pepsi.. minum je air kosong.. pastu u boleh taruk cili sos ngan black pepper je.. jangan letak mayo or 1000 island..

    kalau boleh tinggalkan terus roti comel2 u tu.. biskut rimau serta kacang sekali.. u ambik breakthru or wholemeal bread yang lain..

    air manis takyah minum laa.. gula pun jangan pandang.. malam2 u ambik makanan dari sumber protein je.. makanan berat2 kalau u terliur jugak nak ambik, u makan awal2 hari so ur body tak simpan sebagai lemak..

    yang penting hati and otak u kena kuat.. kalau u betul2 komited, u boleh buat punye.. kalau u rasa benda2 ni semua macam drastik sangat, u buat laa slow2.. lama2 dah jadi macam sebahagian dari hidup..

    fyi, daging ramly tu adelah lemak semata2.. so baik jangan makan burger kalau u betul2 nak turunkan berat u..

    i hope u boleh terima ape yang i tulis.. i tak pandai nak tulis gaya lemah-lembut-sopan-santun..

    ok then.. gud luck.. pesanan i satu je.. "eat healthy, clean diet, exercise and don't forget to rest".. jangan buat YO-YO diet tau;)

    -KuraKura-

    ReplyDelete
  2. kura-kura,
    pertama2 sekali macam x caye kura2 tinggalkan komen :)

    saya sedia menerima segala NASIhat..terimah kasih...explain cukup bagus :)

    dan tak percaya sebab bahasa u pakai sopan santun...tak mcam di blog sana ekeke

    any, thanks!

    ReplyDelete
  3. hahaha.. i cuak tau nak kasi my opinion kat orang.. pasal i takut orang terkecik hati walau niat i sekadar nak membantu.. hehehe

    ReplyDelete
  4. eh i x kisah....walaupn blog u suka kutuk org tp kelako...suka je baca... :0

    janji g blog org pas baca kite enjoy!

    cuma satu je la...x ikut lak cara u berdiet
    hehehe

    ReplyDelete
  5. ni betul2 nk diet ni emy...muza pun kene diet tapi....:)

    ReplyDelete
  6. muza,
    kalo nyusu kan baby x yah diet lg
    hehe

    tp dulu time kite g kedah
    ingat lg singgah kedai makan tepi jalan
    kene tapau lunch
    muza x makan nasi langsung pon kan
    :)

    ReplyDelete
  7. Sokong cik kura-kura punya tips..

    Gud luck emy..say no to nasi..iols say Yess je manjang haha

    ReplyDelete
  8. meen,
    tgh mencoba utk ikut tips kura-kura...

    ibu ngandung mmg ken YES kalo tgk nasi
    hehehhe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz