Penang 2007 : Part 1

salam... Big Smile
aku dh balik KL…n dah keje pon…aku n the geng dh berjaya melepaskn hajat nk berjalan utk tahun ni...walaupn mcm2 dugaan n ntah pape cobaan, smua ktorang redah jer...mmm…

pd mulanya, ktorang plan nk g tempat yg kami x pernh smpai...kalo ikut aku sabah n sarawak je kaki ni x jejak lagi...pkir nyer pkir, Penang @ Terengganu...aku pernh baca kat blog KD pasal dia n kawan2 ke Penang...so aku suruh la bebudak ni g baca...so memasing ON nk ke Penang...tp aku pon satu, print la story kd wat rujukan…ni hampeh…semua nk redah tp x berjaya mcm KD…utk KD n the geng..cayalah korang hehehe…..

pastu ktorang booking flight....tp hotel x booking...apa kesss???.x la..org hotel tu silap wat kn ktorang x dpt bilik....nk x nak, kitorang nk redah jer...cari la mana2 pon, asalkn leh tido....kat sini je dh ada problm!

Dan prblm ke 2 ....mimi n miza xlepas cuti utk ari isnin...miza sbb baru masuk keje gomen...so bos dia x kasi dia cuti mahupun MC....mimi ada keje last minit...sape x angin kan...xkan aku n aishah nk ikut diorang balik ari ahad...kami dah tekad...biarpun tinggal ber-2 jer, kitorang tetap balik isnin.....  

dan …percutian kami bermula…

Sabtu, 28 Julai 2007

janji berkumpul kat KL Sentral kul 8am…aku dh sms diorang sape lewat blnja breakfast…sharp kul 8am…memasing sms dh sampai KL Sentral…cari port kat McD n breakfast….dlm kul 9 naik bas ke LCCT..smpai sana lebih kurang kul 10, kami check in…g toilet sat…terus masuk dlm…alih2 flight delay sejam…tension!!!

Lebih kurang kul 1, kami selamat tiba d penang…aku ckp tune kene tukar…smua kene speaking Penang…hehehe.. lalu depan kedai2 jual perfume…n mimi sangkut beli miracle..terbang rm293 heheh….pastu kuar nk g ambik taxi…tetiba kami di datangi sorang uncle Cina..dia ni ala2 prebet sapu ..dia kata leh hantar n harga murah dr taxi airport tu..aku takut benarnye…tp miza terus ON…so ktorang ikut la Cina tu..dia tahu yg ktorang mcm takut2….sampai dia ckp 

"trust me okey…" okey la uncle hehehe…

Bila dia tny nk kemana, aku pon x tahu nk ckp g mana sbb kami xde hotel…so terus ckp dgn uncle ni…dia suggest Peking Hotel…ktorang kata ok la dr xde…harga RM80 utk satu mlm…bilik ok..ada 2 katil besar…ada tv..ada air-cond…tp satu je..menakutkan sbb ramai sgt cina dlm tu…ngeri tau…mcm ala2 umah tumpangan pon ada.. hahha..pas check in, solat jap pastu kami nk g makan…perut sudah lapar……

b4 smpai hotel, uncle tu dh tunjuk satu kedai nasi padang..dia kata sedap…kami pon patah balik n g kedai tu…dpt je nasi, smua makan x ckp2 dah….tp mmg seyes sedap…makan ctu mahal!mentang2 la kami x pndai ckp Penang..hangpa kenekan kami na…hehehe…

Pastu perjalanan bermula ke Bukit Bendera…leh tahan gak le nk jalan kaki ke Komtar..nk ambik bas…dapat naik bas, berdiri plak tu..adooii..siap aku wat lawak bangang lagi…tiba2…

"sapa nak p bukit bendera turun sini!" 

Terkedek2 la 4 org budak turun bas…hahhaa..lawak la…kelakar pon ada..jauh giler kami berjalan…wawawa…sampai tempt tiket kul 4…tp train yg ada kul 5.30…kene tunggu lagi…sambil tunggu, posing2 sat…train sampai je kami terus naik…sekali dgn pelancong yg berbagai bangsa, agama dan negara hehehe…sampai kat atas posing mcm x ingat..turun dr Bukit Bendera ambik cab …n terus gerak ke Padang Kota Lama….

Uncle teksi ni bg la info kat ktorang…dia suruh ktorang jalan kaki balik ke hotel…sbb dh dekat…so cuci mata mlm2 kat Penang…sgt la cantik…pastu ktorang beli 1 rojak n 2 air kelapa…time ni aku rasa sgt sweet…sbb?dh la sama2 penat pastu makan rojak yg satu tu…muka plak memasing kepenatan…pastu ktorang lawan minum air kelapa n habiskn isi dia..aku n mimi…miza n each…x tahu sape menang hahaha….

Ktorang balik ke hotel jalan kaki…smpai kat stesyen minyak, mcm dh sesat xtahu nk kemana…tny pekerja kat situ…dia kata jalan terus…pastu miza nk g toilet…pekerja tu ckp kat belakang….tiba2…
"lu nk p penang road terus ma…belakang mana ada jalan…" cina bengong menyampuk

"ktorang nk g bilik air…" miza  terus nk jalan ke belakang…

"mana ada jalan ma!..situ jalan mati…" cina tu  lg

"kami nk g toilet…nk buang air…td dia kata toilet belakang..so?"

Cina tu membebel x sudah…aku tarik tangan miza ajak balik…miza dh bengang…

"nasib baik kat tempat org…kalo kat KL, aku gaduh…"

Tp kelakar la gak…cina tu menyebuk je…ktorang bkn tny dia…dia dengar ktrng tny jalan…pastu nk marah2..apa hal plak….uhuhu…

Sampai hotel, tukar baju (x mandi k..hehe), wat pape yg patut b4 kuar dgn kawan aishah, arm..terus g gurney drive..happening mlm2…sbb ramai org lepak…pastu singgah sat restoran kapitan kat gurney plaza semata2 nk memenuhi keinginan mimi nk mangolassi…minuman masam2 mcm yogurt….leh tahan kemasaman nyer hehe….pastu baru ke night bazzar kat batu feringghi…aku n mimi memborong dvd…byk ceta2 best aku rembat…(bila aku nk beli dvd?) mimi plak beli semua cartoon jer…adooii susah ada member yg giler cartoon ni….hehehe

Pastu g makan char kuey teaw….rasa ok tp aku sedap lagi NZ wangsa maju…hahhaahha..lepak sampai kul 12 lebih…n balik hotel kul 1am..time ni kelakar sbb hotel tu siap ada jaga yg dh nk kunci pintu pagar…so terus rasa selamat lepak kat budget hotel tu…Wink 

Tp..suasana situ tetap happening sbb byk pub n bistro la n disco…x lupa gak awex2 pondan……..ahaks!

Sampai bilik, mandi n solat…siap kira budget aritu…pastu tahu2 dh kul 3am..pe lagi time to sleep….zzzzz

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~1st day @ Penang~

Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz