Tawan Utara : Kedah-Perlis

:Jumaat, 23 November 2007:.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~ni la gerabak yg bawa aku ke Perlis...~
naik keretapi pukul 9.45pm...terus cari katil kami...xbest sbb dok katil atas...katil bawah sold out huhu...bawah katil aku, ada couple...siap tido satu katil tu...tp beli 2 katil..rugi2...hehe...(couple itu bukn melayu...)
dok lepak jap lepaskn kepenatan aku td...pastu ktrang sambung borak kat kantin...punya la mahal harga yg dia letak...aku plak kelaparan..makan burger n 100 plus je dah rm6..kalo kat luar, baru rm3.50... :p
dr kantin - katil kami kene lalu 1st class nyer cabin...next time ada rezeki nk naik la..satu bilik 2 org jer..ada privacy ckit ..ehemm..ehemmm
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~ada sape2 kat dalam?~
kepala aku letak je ke bantal, terus aku lena di ulit intan....zzzz
.:Sabtu, 24 November 2007:.
sedar2 sudah kul 7.30am...tu pon sbb aku nk g toilet..kalo x, mata ni x terbuka nyer.. :p walaupn leh tido, tp x lena la sbb keretapi bergerak n bergegar2 tu yg wat tido terganggu...
kami sarapn kat katil jer..leh lepak katil bawah sambil tgk kat luar...pemilik katil itu dh nyah dr keretapi hehe
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~erk..kenyang...songeh lebih ckit..~
dalm kul 11am, kami selamat tiba di stesyen Arau...n kelihatan mak n adik2 tunggu ketibaan kami....
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~sampai gak akhirnya...~
balik umah, mandi manda pastu kami sarapan....borak x bape nk borak dgn keizinan aku pon menidurkan diri sehingga kul 4pm....ambik ko penangan keletihan dok dlm keretapi...
dlm kul 5pm, mak angkat aku bawa kami g beli tiket bas kat Kangar..time ni kelakar giler..aku g kaunter bas Ut*m*..n diorang kata ada bas 2 tingkat utk isnin malam rm38...kalo biasa/ekonomi rm33 je....mulut aku ni ringan tny "mahalnyer..xleh kurang ke?" abg tu pon mcm nk sengih tp dia ckp mmg tu harganya...time tu x rasa malu..tp bila dah blah, baru aku n azni tergelak2...malu nyerrr..lom pernah dalm sejarah aku mintak kurang kat kaunter bas...bak kata azni "ko ingat kite ni kat jalan tar ke" hahaha..hampeh...!
balik dr situ g makan laksa perlis kat Kedai Kak Su...sedap hingga menjilat jari..n mmg x jumpa kat KL ni...seyes sedap!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~tgk mak angkat aku makan..adik minta dia wat xtau je.. :p~
otw balik, mak angkat aku singgah beli belacan...dr umah tokey ni kecik sampai sebesar umah hanya wat business belacan...mak aku suruh aku bawa balik belacan  ke KL...mcm nk tolak tp org dh bagi ambik je la...(terus terfikir busuk wei beg aku hehe)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~pilih belacan...bape ni?~
balik umah ambik barang wai n terus g umah mak angkat wai...borak..borak..xla lama mana...ni wai mak angkat ko pesan...
"kirim salam kat wai na...suruh dia mai buln dua ka..time tu ada musim buah..." kakak ko dah ada 5org anak...n adik ko c eddy time aku g xde kat umah...g survey tempt interview kat Alor Setar... :)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~family angkat wai yg peramah...~
malam tu dinner sama2 dgn ayah angkat aku...owh ayah aku ni tgk bzyy projek kelapa sawit nyer...jumpa pon kejap je pastu dia kuar lg... :)
masuk bilik ...pe lagi aku n azni pon tido...badan letih la...hehehe
.:Ahad, 24 November 2007:.
arini bangun awal tp x sempat nk tolong mak angkat aku kat dapur, dia dh siap hidang pon...aku bangun dia baru nk masak, kuar bilik air dia dah siap masak... :p
hajat hati nk g wang kelian tp ayah angkat aku ada keje...so cancel la jawabnyer...emm lebih kurang kul 10, kami gerak ke Padang Besar...mahu shopping2...aku dh set kat otak, beli yg perlu..selagi leh control, sila control ayu dgn barang2 yg dijual...hehe..
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~cun giler tudung2 kat belakang aku tu...~
tp itu hanya kata2 aku je..utk adik aku belikn jeans xori satu...made in thailand hehe...ibu aku beli stereng kapal..kat stereng tu leh sangkut kunci...utk aku beli gelang silver, kemeja n tabung...maknan aku beli utk opis ckit...tu jer...berjaya gak la control ayu...padahal nk je ku rembat...tu pon kasut xde size n baju t-shirt polo colour oren xde...kalo 2 benda tu ada, melayang gak duit...kuikuikui
pastu lunch kat ctu...nasi ayam pattani + kelapa pndan...sedap!suka sup dia..mmg sedap :)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~angah paling suka bergmbar...azni tgh pening kepala sbb panas terik...~
otw balik singgah Gua Kelam...emm xde pe yg menarik melainkn ada air terjun kat ctu...tp kami x g..masuk Gua Kelam tu jer pastu ronda2 kat situ...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
pastu singgah Tasek Melati..tasek buatan manusia...besar sungguh...kalah tasek shah alam...sempat la aku berkayuh sampan tu...naik lenguh kaki...tp demi kanak2 riang, kak emy turutkan :p
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
pastu baru straight balik umah...dah xlarat...aku sudah penat hehe..balik lepak2 n tertido..hajat hati nk ikut tok wan g pancing ikan kat bendang...tp aku terlajak tido la..kul 6.30 baru sedar...tok wan pon dah berjaya dpt beberapa ekor ikan utk makan malam...rugi...rugi....
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~yeahh...aku dh pndai makan ikan sungai :p~
hanya jalan2 kat bendang....memula pakai kain batik..tp xselesa la...tukar pakai seluar plak hehe
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~indah pemandangan di sawah padi~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~kami nk terbang mcm burung...~
malamnyer, makan sama2 dgn ayah angkat..cam biasa dia tny p mana, beli pe..dan lain2..arghh bosan la ayah x join...asyik tny je :p
malam ni nyer plan, nk follow adik n anak buah mak angkat aku g mancing kat kuala perlis...ayah angkat aku x join...1st time aku memancing...seronok la sgt...tp aku tabik spring kat sape2 yg suka g mancing...tahap kesabarn mmg tinggi...aku ni ntah bape kali merungut...alih2 dpt sekor je ikan..jadi la..mak angkat aku hebat 7 ekor...n yg lain2 pon byk gak dpt... ada ikan duri, ikan semilang n ikan gelama... :)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~mak n adik2...~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~xbape clear la pic ni...tp tu pic diorang tgh memancing...~
sambil diorang mancing, aku makan burger+minum2+dgr mp3..lepak atas batu..laayyaann.... :)
dalm kul 1am, ktrang pulang dulu...adik n anak buah n along stay lagi..xtahu la sampai kul bape....yg pasti sampai umah aku terus pengsan......
.:Isnin, 26 November 2007:.
arini terlewat bangun...pastu tolong mak wat hidangan...nama breakfast, tp makan nasi terus...senang x yah lunch lagi.... :) mak masak asam pedas ikan yg dpt malam td...goreng ikan kasi garing cicah dgn sambal belacan...wawawa...tu je dh wat aku makan byk!
pastu dlm kul 11, ktrang kuar..sambng jalan2...1st tempat kami g Muzium Kota Kayang...muzium ni simpan khazanah pasal negeri Kedah n Perlis...aku baca hmpir semua kisah sejarah nyer....tp kalo tny balik aku sudah lupa :p
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~puteri GONG~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
pastu gerak ke Kuala Perlis....beli ole2 lagi nk bawa balik KL...singgah makan lagi kat Kedai Kak Su tu...mak angkat aku ni  xubah mcm mak aku...walaupun aku kata sedap n aku suka, xbermakna aku nk makan byk kali...wawawa...bercinta aku makan laksa tu tau...sbb baru makan kelmarin n masih terasa kat tekak ni...emmm....
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
pastu ktrang g ke Muzium Padi...kat Gunung Keriang, Jerlun...dlm byk2 muzium yg aku g, muzium padi paling best n ada daya tarikn dia sendiri...dgn lukisan yg ala2 hidup tu, material yg kite leh guna utk posing...n muzium ni ceta pasal sejarah padi...dr awal hingga jadi beras :)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~pesawah yg di import dr KL...mak emy n pak azni hehe~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~mari kite membajak sawah..kerbau cepat sikit...~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~pastu tumbuk beras..pisahkn beras dr kulitnyer...~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~fuhh...rehat jap kat pondok ni...~
pastu kami pulang ke rumah...otw balik dpt tgk ladang dragon fruit..projek kwan ayah angkat aku...tp xde buah skang ni...xdpt kami singgah...lalu je tepi ladang itu :)
sampai umah, lepak2...mandi2....n ready nk pulang...mak angkat aku nk ajak makan ikan bakar kat Kuala Perlis..medan ikan bakar yg glamor tu...dalm kul 8 kami gerak...sampai sana ramai nyer org....nk tunggu order punya la lama huhuhu
dah habis makan, baru ayah angkat aku sampai...tgk....ktrang jumpa mmg time dinner je..selebih nyer x jumpa...aku buka mata, dia dh g keje....emmm
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
pas makan, g stesyen bas Kangar...bas kami kul 11pm..saje ambik last bus..konon2 biar sampai pagi...alih2 kul 5am dh sampai...ni nk ceta...time kami sampai, yg ada bas executive coach...bas 2 tingkat...tp kami beli tiket bas ekonomi jer..xkisah la...dah kul 10.30, org kat kaunter tu announce yg bas kul 11 adalah bas 2 tingkat...aku punya la seronok....sbb hajat hati nk naik bas 2 tingkat dgn harga murah tercapai...hehehe...mak angkat aku n azni gelak2 tgk aku nyer perangai..sbb??aku siap g kaunter tu tny betol2..punya la excited nk naik bas 2 tingkat tu hahahaha
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~sblm meneruskn perjalanan dgn executive coach.. :p~
n time nk naik bas...aku peluk adik2 yg byk mulut tu...mmg peramah...salam mak...say gudbye kat along n ayah angkat aku....bas gerak je aku leh tahan mata lagi...masuk je highway...belayar la aku dgn lenanya hehe
selamat tinggal perlis indera kayangan....next time aku akan dtg lg...Insya Allah Wink
dan ada sesuatu menanti wai...
time aku kat perlis tu, aku terjumpa sesuatu..mmg aku hadiahkn utk ko...pe dia....Tongue
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
walaupun aku tahu ko kat negeri ikan patin, tp kg ko ada di perlis heheh...siap aku suruh mak angkat aku brenti kete semata2 nk snap signboard tu..utk wai, jgn marah ek..nanti kite g umah mak angkat kite sama2...n leh kite g kg ko tu hehe....
percutian kali ni mmg aku rasa puas walaupn sekejap..arap2 pasni ada lagi percutian yg leh meninggalkn kenangan manis utk aku kenang....mana ek..sabah?sarawak?brisbane?owhh.....hehehe
ok...next time ceta lagi...bubuiii
p/s;teringin nk wat umrah..... Smile

Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz