10 Random Facts About Me — When I am Travelling

salam  :D

arini aku kene duty kaunter jap...sebab team mate kene attend training...so sangap2 terlompat blog kak mya...eh eh nak buat la walaupun tak de sape suruh hehehe

sebut pasal travel ni, hati aku macam disiat2 je...sebab genap 4bulan tak berjalan kan...pastu asyik la menatap pic travel (trip indonesia super best tu)...sedih tau macam aniaya diri sendiri je tak travel ke mana2 muahahhahahahaha

ok jom teruskan....10 fakta tentang aku bila aku travel!

1. I'm the boss....
Yap...terima la kenyataan yang aku ni kalau g mana2 trip memang ala2 boss...bosan x? hahaa...sebab nye diorang yang buat aku macam boss n ketua...boleh? semua plan ke apa aku yang decide...katakan...
"wei jom g bangladesh..."
"ok ke situ?"
"ok sgt.kawan2 aku kata sana ramai lelaki ensem...."
"ikut la...aku follow je..." kata A
"aku pon follow je" kata B
"eh bila nk g...aku ok" kata C
so secara tak langsung, aku telah menjadi boss kepada kawan2 sendiri hahahaa...time travel pon bangun je tido....
" A....ko masak air eh... B....nanti roti tu kuarkan letak kaya siap2.... C...tengok kan iltenary kt nak g mana arini..."

wakakakakakakakka... I'm the boss bebeh! sikap mengarah tu dah semulajadi kuikuikuikui

2. Budget kene ketat dan sendat
Sebut pasal budget, diakui aku sangat2 menitik beratkan perbelanjaan....sebab susah kot nak kumpul duit...lagi2 aku la...gaji ala2 je...kawan2 aku kaya2.....so sakit nak  menyimpan tu memang hazab kan....

kemana2 lokasi aku pastikan under budget...kalau boleh sorang spend rm300 utk trip 4h3m...rm1000 utk mega trip = seminggu travel....sebab tu ktrang x sampai2 lagi ke Aussie ke Japan ke mahu pon Korea...x dak budget!! ekekekke

3. Time travel makan kene catu
Alhamdulillah...geng aku leh trema catuan makanan sepanjang travel....biasanya ktrang akan makan berat pagi...mcm maggie + milo + roti + sambal ikan bilis....skip lunch....tapi dalm beg dah siap2 bawa biskut, coklat, air....malam baru pikir nak makan pe...tapau ke atau makan kedai...

tapi tak de la sampai tak makan apa2....try gak menu sana kalo jumpa :)

4. Baju bawa kurang dari harinya
ktrang ni pesen suka benor beli tshirt lokasi kami p.....so sbb kan suka beli, maka x payah la bawa baju complete trip...macam katakan 4h travel...baju last day tu biasanya ktrang sarung tshirt yg kami beli kat sana...space dah jimat...leh masuk barang lain....

tudung pon rotate dah skang...dulu ye sehari selai tudung...tapi skang ni pakai je selagi leh pakai....senang kata selagi leh jimat baju, memang jimat!

5. Seightseeing first, shopping second...
ramai backpacker x suka shopping tapi ktrang sukaaaaaaaaaaaa.....g la mana pon tetap nak membeli belah....tak de istilah kt jalan2 cuci mata je eh...tak deeeeeeeeeeee

bila balik n dapat bagi ole2 kat orang rasa happy....berbanding balik bagi keychain, mcm x syok....tapi tak de la aku belikan sorang 1...biasanya 1 family 1 barang....cth...table runner, hiasan meja....dll....janji ada kenangan....

paling syok p indon la....merasa kain pasang aku je 5 6 pasang....weeiii......

6. Queen Control
sepanjang trip aku la orang yang control semua benda....dari budget, iltenary, nak makan apa, menu kene bawa, esok nak gerak kul bape semua decide di tangan aku....refer no 1....i'm the boss kan....so kalo nak bayar apa2 akan make sure under budget....sebab kalo x cukup duit mana nak cekau....biasanya dan kalau boleh tak nak kene tarik duit shopping hahahaha

7. bila penat aku cepat NAIK ANGIN
ni la perangai aku yang tak boleh ubah....aku cepat naik angin bila dah letih...kesian kks kene sound setepek je...kadang2 mende tu lawak tapi jadi serius sbb aku xde mood....aku bukn jenis menyepi 1000 bahasa tapi jenis luah....

I'm sorry kks....what to do....ni la kelemahan saya.....cepat naik hantuuuuuuuuuuuuuuu wakakakakaa

8. Hostel didahulukan.... Hotel di kemudiankan
Sejak berkenalan dengn hostel, ktrang dah ucapkan selamat tinggal kat hotel....dok hostel syok!! tapi x sesuai untuk yang dah berkawen...hehehe....homestay pon not bad.....

selain menjimatkan, lepak hostel ni macam sempoi je....pastu nak berebut2 tido katil mana hahahahaha

9. travelmate...... KKS...
biasanya aku travel dengan geng yang sama....sbb?deme dah faham kehendak aku....bila iltenary keluar apa aku nak, diorang turutkan....pastu mesti ada soalan2 sakit hati
"nape nk kene g escalator ni?" masa kat HK
"kalo tak makan kat kedai tu x leh ke" masa kat Kuching

arghhhh macam2 lagi la.....

aku pernah g trip dengan geng lain....sudahnya balik aku yang sentap....hahahaha....ye la semua aku buat...dari iltenary sampai la booking membooking pastu asyik la menghentam aku.....ingat aku tak de perasaan ke? tu la 1st and lastttttttttttttttttttttttttt

10. just the way you are.....
bila travel ni, jadilah diri sendiri....nikmati la saat2 bersama kawan2 tersayang....kalo sentap tu padamkan je dalam bilik mandi.....hahahha.......

time travel benda susah pon akan jadi senang....kalau semua sporting....
masa nak gelak ketawa....
masa nak selami diri sendiri
time nak release dari dunia hiruk pikuk kotaraya....
masa nak tengok tempat orang...

dan

masa travel la kita bleh tau kt ni leh survive ke tak...
nak kenal kawan sebenar masa travel la kan

alhamdulillah.......kawan2 aku semua leh pakai.....kalau tak de duit pun ada la wallet sape2 kita leh korek hahahahhaa....

oh rindu travel!



Comments

  1. no 7 tuuu aku samaaaa...hahahaha kalo penat + panas = aku meletop!hahaha sebab tu skang kalo leh taknak pi summer dahh...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try nak berubah tapi tetaaaaaaappppppppppppp sama hehehe

      DJ dh buat ke?
      nak baca....buat pelissss

      Delete
    2. tu la psl....alaaa tak buat lg.....belum smpai seruu....nanti sampai seru, keluar la post gini...hehehe

      Delete
  2. akak last travel bulan 4. mmg menggigil2 rasa kaki nak naik kapalterbang ni haaa hahahha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahahahahha

      lg lama x naik kapal terbang....
      tapi kita tahun ni dah xde trip mana2 naik kapal terbang :(

      Delete
  3. Kita serupeeeeeee.....penat je hangin satu badan..pastu muka kelat.....kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe

      kesabaran kurangggg........ :)

      Delete
  4. No 1 mmg jauh beza dgn JM...coz JM ni seperti A, B dan C hihihhi
    No 2 tu sama..budget tight..tapi dek kerana follow trip dgn Diva i pun perlu lagak Diva jugak tdo hotel bukan hostel..klau travel solo mmg budget tight habis
    No 3 kita serupa...mkn apa aja janji kennyang kekadang sehari sekali je
    no 4 Yang ni bawak lebih dari hari yg pegi haha..sbb tu luggagee berkilo2 - cuba belajar kurangkan sbb harga luggage makin mahal sekarang
    No 5 stuju..sama
    N0 6 rasanya x kot
    No 7 yang pun tak sama hee
    No 8 mmg nak tido hostel tapi travel partner selesa hotel ..follow je lah..i kan A,B or C hihih
    No 9 Bab travelmate belum jumpa yagn ngam huhu
    No 10 setuju
    No 11 time travel baru tahu perangai sebenar..sabar jelah..lepas tu dh x nk travel sama2 lagi
    No 12..panjang tul komen...ni komen je jawab soalan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaaahhahaha....bagus JM....respon semua....

      Delete
  5. 1-10 , seme cam betul jer..no 7 tu tepat sgt2 tapi cuma xsampai hati nak marah travelmate..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak....kita sampai hati je nak membebel
      hehehhe

      salam kenal mazura :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz