Ronda-ronda Singapura 2012 : Part II

sambungan entry sebelum ni.... Part I


usai makan, kami singgah solat di Masjid Hajjah Fatimah.rehat luruskan kaki.sebelum keluar kebetulan ada bacaan yassin sempena tahun baru.kami dihidangkan air susu badam.sumpah sedap!yang hidang pon leh tahan.....seorang anak muda agak manis rupanya :) kan pui kan ekekeke


kami meneruskan perjalanan ke...

4) Singapore Flyer.

tak mampu nak naik tapi mampu bergambar je :)

cara ke sana
kami naik train semula di Nicol Highway dan turun di Promenade.

plan nak naik water taxi untuk keseberang sana.ada muzium art.tp syg nye perkhidmatan dah ditutup awal.disebabkan persediaan untuk countdown new year.tak pe.kami pasrah.


so, hari semakin petang kami ambik keputusan untuk balik ke JB.

berpatah jalan kaki untuk ke stesyen Promenade.jalan sudah mula ditutup.sehinggakan untuk melintas pun, polis tu buat tak tahu je.kirikanan jalan ditutup...

tak pe....

ktrang berjalan ke perhentian bas...tengok bas mana yang akan ke Orchard Road.alhamdulillah dapat driver bas yang happy-go-lucky.seronok naik bas dia.bila kami sampai di Takasyima mall, dia suruh turun situ dan sempat wish dengan happy nye....

"ok..Enjoy!!!happy new year!!!"

rasanya kalau kat sini, xjumpa kot driver macam tu.driver sini semua garang2 ekekekekeke
masuk dalam takasyima mall dan menyusuri jalan sampai ke stesyen Orchard.singgah di ticket office nak tau stesyen mana kami boleh refund deposit. staff tu kasi idea untuk ke Stesyen Woodlands.

selain Bugis, orchard dan woodlands pon boleh tukar.

kami naik train dr Orchard dan terus ke Woodlands. sampai sana return tourist pass dan dapat balik refund SD10/seorang.

dari Woodlands kami turun bawah dan naik bas 950 untuk ke JB. tambang dikenekan SD1.30 seorang.

sampai di imigresen Singapura, turun dan dapatkan cop keluar.
naik bas untuk ke JB Sentral...melalui imigresen malaysia dan selesai.

turun bawah untuk dapatkan bas ke Pasir Gudang.harga balik RM4.10.murah la plak...

so tamat la day trip kami ke Singapura.....

#harga tiket setiap train tak tahu sbb kami pakai pass
#best nye kalau malaysia ada bas 2 gerabak macam kat singapore
#setiap kami tukar SD50 = RM125..siap ada balance lagi bawa balik kl. dapat la sorang rm 41.80. :D
#percutian jimat di hujung tahun
#Insyaallah jika ada rezeki kami, next visit fokus USS je...

#singapore best!

Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz