Singapore is a DREAM city!

Lokasi : Singapura
Ahli : emy-mak-su-as-ana & epul
Trip:Sehari - 9am - 9pm
Budget : Budget selagi boleh...aku bawa $100...(currency $100=rm234) balik KL aku bawa balik $50..tukar RM balik :)

Transport : Bas (JB-Singapore-JB) - MRT & LRT (Singapore) - Jalan kaki hehe
*naik Bas ke Stesyen MRT --> Kranji...tambang rm1 ke singapore n $0.80 Kranji ke JB


@ Stesyen Kranji :)

Tempat2 Menarik yang sempat dilawati


a) Espalanade & The Merlion Park





kami naik MRT dari stesyen Kranji ke Stesyen City Hall...sampai sana ikut arah ke Esplanade dan kene melalui esplanade yang besar tu....keluar dari situ akan nampak merlion park...tp aku panggil singa keluar air liur hehehe

b) Pasar Geylang Serai



dari stesyen City Hall transit ke stesyen tak ingat pastu naik train ke stesyen Payar Lebar...berjalan kaki 10minit akan jumpa bumbung Minangkabau....situ la kawasan nya...berjaya gak aku rembat 6 blouse, 2 jubah, 3 tudung...kalau dh byk cmtu sah2 la kat sana murah....blouse aku rembat tu sehelai rm10....murah x??? :)

c) kampung Melayu singapura






sebelah je dengan pasar geylang serai ni...dah lalu singgah la kejap untuk bergambar :)

d) Bugis Street




kat sini pusat segala souvenier...bangunan ala2 sg wang je....penuh umat manusia...naik train n stop kat stesyen Bugis...aku beli 3 helai t shirt je kat sini

e) Orchard road







kalau ada duit syiok gak kot shopping barang branded kat sini..tengokla ada rezeki kami ke sana lagi aku nak beli handbag kuikuikui....ktrang berjalan kaki je...lotih jangan cakap...dan stop kat stesyen Orchard

# Corat Coret Singapura #

- plan asal nak ke Singapura datang nya dari mulut aku…sedar tak de duit tapi tetap nak berjalan.so aku tetapkan perbelanjaan ke sana seorang hanya RM250….

- Turun JB aku naik train senandung sutera…ambik 2nd class katil..coach ktrang tu penuh la india2…bangle…seriau nyer nak tido nyenyak ngeh

- Sampai stesyen JB kul 5.45am…konon2 kesian kat ana nak bangun subuh2 ambik ktrang, call lewat 6 lebih….tunggu2 x muncul2…sudahnya kul 8am baru dia sampai!tak tahu nak cakap cmne…nak marah ke nak gelak errrrr........

- Bekpes nasi lemak tersedap kata epul…kat Bandar uda…ermm memang la sedap..seharian aku lalok…letih..ngantuk…pening kepala…ntah2 pelaris dia x masuk dengan saka aku kot hahaha….tapi sedap la gak nasi tu :p

- Sempat beraya kat rumah kak salehah…thanks kak masak kan lunch untuk ktrang…su bertmbah sampai 3 kali…sedap nyer pasal muahaha

- Ktrang tukar duit kat JB…ingat lagi murah…rupanya lagi mahal…SD 100 = rm234.50….aku usha kat KL aritu baru rm232…padan muka aku kan…ingat JB lagi murah sbb dekat dengan Singapore…tak nak tukar kat KL.rupanya sangkaan meleset…bila dah puas jalan kat sana n balik JB tukar balik, epul dpt $100 = rm225 je…aku balik KL dapat tukar SD 100 = rm233…so tak de la rugi sangat :p

- System MRT n LRT diorang sangat la maju…I likeeeeee….ke mana2 ada je train yang menghubungkan diorang…eeii aku rasa kalo aku dok Singapore, aku x kan beli kete kot…naik MRT lg best ! eh eh..skang pon aku tak de kete gak walaupn duduk Malaysia hahaha

- Dalam train kiri kanan orang melayan iphone4…so mak rasa nak nangis tak??sila la ke singapura utk dapatkn iphone4 tu…I phone skang meh kasi hakak utk hadiah besday ekekekke

- Trip kali ni aku namakan trip nak berjalan tapi xde duit…mana x nye, dah mcm kene sponsored je...penginapan free…1st bekpes epul blnje…lunch umah kak selahah n dinner nuril tunang su belnje….2nd day pagi org KL bayar, lunch skip sbb turun singapore…dinner pon kul 11 malam kat rumah nuril…mak dia wat open house…last day b4 balik KL pagi beli n lunch g makan kat rumah mak ana…so percutian ktrang dah macam fully sponsored lak hahaa…tu pon x dapat nak singgah umah julet n kak erin…kalo lama lagi leh je terjah rumah diorang plak :p

- Nak balik KL jalan kat JB jem…adoii tension2…bas kul 3.30…ktrang sampai 3.40…elok sampai platform A9, ramai umat manusia tunggu bas…so ktrang lepak la…gelak mengilai2 kat situ…kul 4 bas sampai…ktrang tunggu bas Mara Liner…yang datang bas Maju….semua orang naik bas tu….ktrang ber 3 je x naik bas…time tu baru la tahu yang ktrang dah ketinggalan bas…huhuhuhu

- Tiket bas balik KL plak, kawan as kasi diskaun..happy la kan semua benda leh budget…rege seorang rm31.20…tp kitorang bayar rm25.70…rezeki2…TAPI…ktrang tertinggal bas…so nak naik bas petang kene top up rm10…total seorang rm35.70…. wawawa

- Time management ana memang hancur!!..dari aku sampai JB sampai aku nak balik KL...sebab ana aku ketinggalan bas wawawawawa

- Su plak time nak g umah nuril leh lagi cakap kat phone yang dia tak nak basuh pinggan..sudahnya sampai sana memang kene basuh pinggan pun ekekeke

- Kat Singapore asyik la teguk air…air mineral, 100 plus n double choc ice blended coffee bean….ha satu aku nk ckp…kat KL berkira2 nk lepak minum coffee bean…kat sana macam x bersalah je lepak coffee bean…padahal sama je harganya muahahhaa

- Sepanjang hari kat Singapore x makan….breakfast kul 9am…lunch skip…dinner 11 malam…itupon makan kat rumah nuril….time tu semua makan bertambah kecuali mak pui2…hehehe

- next time kalo nak g singapore aku nak pakai sport shoes...pakai kasut sarung biasa kaki dah mcm x rupa kaki...hodoh dengan kesan melecet je...mencikkkk.... :(

- kalau pergi singapore lagi aku nk terjah sentosa island atau pon universal studio + shopping musatapha center....adalah rezeki tergolek ujung tahun ni kuikuikui

- kalau dapat pergi singapura lagi...................hahahaaha...aku x nak g singapore dah...nak masuk hatyai plak...budget harus sama rm250.... :)

itu je percutian sehari aku ke bumi singapura :)

Comments

  1. kiri kanan depan belakang pakai ipon....menangis meleleh tgk ipon4.....~mak pui pui~

    ReplyDelete
  2. Singapore segala benda memang haram jadah mahal... pastue org dia memang ramai sombong lah payah nak jumpe yg friendly, tgk org mesia nie pakai hp cikai terjelir lidah... kiasu memang no.1 semua nak dia aje yg menang... takat duniawi tue tak heran lah... ada aku kesah??? anyway baca tips nie semua memang menarik... dah lama tak gie SG, dlm 6 tahun mana tau segala nya berubah atau masih sama segala2x nyaa.... hehehehe....

    ReplyDelete
  3. tu la kan...dh perangai deme cmtu...wat x tahu sudah :D

    i baru repeat kali ke 2 dec 2012 aritu...so far singapore sgt ok..for me tau :)

    hai anonymous

    ReplyDelete
  4. layan iphone je tapi....aku tengok depa duk layan kpop..puiii kpop bukan dari korea ke dah tu nak rare sangat x nak guna phone samsung hahahah

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz