Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Introduction

Salam...... :)

Alhamdulillah....permulaan tahun 2015 ni semua nya dipermudahkan.... keadaan ibu semakin baik, keje pon ok, family kawan2 chenta hati semua masih di sisi :D

Trip pertama aku tahun ni, ktrang ke Myanmar....lebih specific ke Yangon je... setiap kali beli tiket, aku akan tengok 1 2 tempat yang mana offer tiket murah....ikut bajet semasa.....pastu rodger KKS....kalo ok, ktrang rembat....kalo tak, dok diam2 hehe

Januari mesti nak travel....sebab?? bulan 1 bulan besday....so nk treat la diri sendiri kan...tapi silapnya aku g time besday ibu plak...selama ni x pernah clash hoho...so deme celebrate tanpa aku la kiranya....hadiah aku dah beli siap2 sebelum aku terbang lagi :D

************************
Syok ke Myanmar?

soalan yang susah nak jawab....hahaaha....apa aku bleh kata aku tak kan repeat Yangon lagi...maybe kawasan2 di Myanmar...sepanjang 4h 3m kat sana, aku sangat x selesa....selama ni aku rasa aku ok je..style aku lek lu lek pess dah x leh diguna pakai kat sana ekekeke

Myanmar semua ok...orang2 dia tak menakutkan, hostel dan hotel semua best, tempat n bangunan2 dia mengekalkan zaman colonel lawa2....jem memang jem....jauh lagi teruk dari KL tapi aku x kisah sangat......cuma 1 yang buat aku tak tahan....life diorang dengan makan sireh + tahap kebersihan diorang....tu je....kat sana berapa kali aku asyik nak termuntah/terbelahak bila tengok sireh kene ludah tu....tahan x tahan aku gigihkan la gak....x tau la nak kata....tak de tempat bersih pon aku rasa..... :(

bila balik KL, tengok gambar balik pesal bersih je dalam gambar......hahahahhaha

tapi ni pandangan aku....lain orang lain caranya....kalo rasa nak try boleh pergi....tengok sendiri budaya diorang kan....mat saleh paling ramai g sana....orang Malaysia tak terserempak plak...bak kata abang malaysia yg keje kat sana -- tak ramai orang malaysia nak datang sini :p

Dah beli tiket aku biarkan peram je....mana2 blog yang hupdate pasal Yangon aku baca gitu2 je...malas la nak wat iltenary awal2.....tup tup dah hujung bulan 12/2014 baru aku menggelupur nak study hehehe

Lagi best, masuk bulan januari 2015 tetibe bz...minggu last before cuti internet connection tak ada....pastu sehari sebelum pergi, kene attend interview...padan muka la kan hehe...bila plan trip ni? malam sebelum pergi baru baca balik ekekeke...

Aku refer 3 blog ni je...credit utk mereka............ :)

1. blogmaya
2. supermeng malaya
3. isabellaidura

INFO -- Yangon, Myanmar

1. Tiket Flight KL - Yangon - KL
tiket ni aku beli bulan Jun 2014...masa tu AirAsia wat promo FREE SEAT...so aku rembat la Yangon, Myanmar ni....return tiket tanpa luggage dan makan RM126/pax.

2. VISA
Untuk ke Myanmar, kene buat Visa ye..aku bagi task ni kat Pui sebab dia doc controller kan....so bab2 ni sila buat :) aku bagi dia link macam mana nak apply VISA...


Visa siap dalam masa 1 hari je....sangat mudah dan pantas...cuma sediakan 2 keping gambar (background putih) + rm140 dah boleh pergi apply visa kat Jalan Tun Perak...under travel agency.............


utuk dapat gambaran jelas, sila ke SINI..... credit to blog kak maya.....

dah siap visa :)

3. Hotel
aku pilih 2 hotel...saje nak tukar angin ehehehe

i. Ocean Pearl Inn (2 malam)
- booking by email ke website diorang --> http://www.myanmarhotel-budget.com/
- bilik triple $38 + extra bed $5 = $43/nite
- lokasi jauh dari pekan, service tip top, ada sediakan breakfast, tengah bandar ke hotel jalan kaki 25minit...naik teksi 2000kyat/way..bilik ok n attached sekali bilik air..bersih dan selesa....
- Free airport transfer (diorang tunggu kat airport)

ii. 30th Corner Boutique Hostel (1malam)
- website --> http://www.30thcorner.com/
- booking thru agoda.com. bayar $88 + $1 booking (guna credit card)
- dorm $22/pax tapi diorang upgrade bilik kami 1bilik 2orang..rezeki
- tengah bandar, lokasi strategik, cantik dan  bersih...tapi bilik air kat luar kene share....dekat dengan tempat shopping. sebelah blok je  :p

kalau korang jenis nak jalan kaki ke mana2 saje, leh stay kat 30th corner...kalau jenis nak murah n naik teksi leh stay kat ocean pearl inn...dua2 ni rekemen n ok sangat :)

4. Duit collection
aku tengok setakat nak cover Yangon je, tak de la besar sangat belanja...so aku mintak sorang $100 + rm30 nak beli stok makanan....ktrang kan rajin bawa makanan dari KL hehe...currency masa kami pergi $100 = RM355....kat sana pakai kyat dan usd...senang je nak kira 1 usd= 1000kyat = rm3.55

5. Transport
kat sana kami banyak gunakan teksi...sebelum naik ktrang mesti tanya orang tempatan/hotel berapa harga teksi...takut sangat kene tipu kan ekekeke....sekitar bandar rata2 ambik 2000kyat (rm7.10)....dari bandar ke airport 7000kyat (rm24.85)

semua dah complete, ktrang mulakan percutian ktrang dengan bismillah......hehe

aku ada gunakan hashtag kat insta...kalau nak view bleh je...
#takuttapipergi2015
#tripyangonmyanmar2015

...............bersambung

Comments

  1. tahniah !!!! 4 hari 3 malam kenapa x lepas ke bagan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai malam.....kalau smpai pagi memang nak lajak gak g bagan...sbb tau dah x kan repeat nya :(

      Delete
  2. Wah myanmar!ni wishlist aku nih...hehe bab mkn sireh n kotor tu mmg xleh dipisahkan la kan..hehe tp ok lg tu xde org berak tepi jln mcm kt yindia!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wawawawa.....kalo gitu DJ memang x g la....cukup la hadap myanmar...xleh nk hadam makanan kalo g india hehehe

      Delete
    2. Xsbr nk baca entry mynmar ni...hehe jea pun br balik dr mynmar..ada jumpa dia x?hehe

      Delete
    3. gambar tak dapat lagi...xleh nk hupdate hehe....

      pergi balik dalam flite kami je 4 org, org malaysia...xde plak terserempak dengan orang lain...ke ktrang xperasan hehehe

      Delete
  3. We were in Myanmar jugak. Sama dgn Jea. Coincidence jumpa dalam flight and so happened Jea sat next to us on flight. 4 hari ni di Yangon sahaja ke? Bagan and Inle mmg terbaik sangat! Seriously!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la ada baca kat blog Jea....hehe...sy ni style beli tiket flite suka x wat research....tup tup x sempat nk kuar dari yangon...so relax2 kat yangon je aritu....tgk gambar2 n blog yg ke bagan n inle lake lawa2.....nak repeat memang x sanggup heheheh

      Delete
  4. nampaknya lepas ni kalau nk ke Myanmar tambah 1 lagi blog sbg rujukan dari 3 kepada 4...blog Emy!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz