Azam 2015

salam tahun baru......

arini dah 8hari kan masuk tahun baru....kejap je :p

tahun ni aku macam tak nak letak azam...tp bila tak de azam macam tak best plak...so nak ON gak azam hehe

1. Kerjaya....
aku kalau boleh sementara muda belia ni, nak challenge diri aku...nak rasa kepuasan bekerja...bukan la skang tak puas tapi rasa nya dah sampai masa explore tempat baru.....

tukar bidang pon aku rasa ok.... :p

2. Nak target saving 10k....
susah gak sebenarnya...tapi tak salah berangan kan hehe....saving ni yang aku tak usik langsung....betol2 terdesak je baru aku g bank ambik sambil nangis2....nak selamat saving kat tabung haji :D

so kalau nak repair rumah, saving lain....nak travel, saving lain...nak kawen saving lain.... 10k ni utk saving kecemasan je....

selamat menabung!

3. Tambah harta - rumah sewa/kereta sewa
dari last year lagi aku dok usha rumah murah....nak beli melabur sikit utk buat rumah sewa....rasanya kene ada la side income camni....sekurang2 nya bekap kan utk masa depan.

nak ada rumah sebiji pon bukan senang oi.... so kalau rumah tu rege 60k-80k leh la usahakan....lebih dari tu memang perit le

tak pon beli kete murah, wat sewa kete.... *menarik gak

4. Kawen - will you marry me
ekekekekke......kalau boleh nak disegerakan...tapi kalau Allah tak izinkan, maka aku tetap akan teruskan hidup ni bersendirian...wakaka....poyo kan....tengok macam mana...:)

5. Minimakan hutang
sekarang ni aku ada 2 hutang je yang sakit hati kalau pikir -- PTPTN & Personal Loan....walaupun personal loan tu sbb nak bayar duit rumah, tapi tetap la sakit hati tgk baki yang susut sikit je....tak sabo nak hidup tak de hutang....

aku berjanji tiada lagi hutang dengan mana2 bank...melainkan beli rumah tu lain ceta...harta tak pe...good debt

6. Jadi muslimah yang lebih baik lagiiiiiiiiiiiii
rasanya dalam banyak2 mende paling susah nak tinggal -- mengumpat/cakap pasal orang + bangun malam solat sunat.....nape ntah....suka sangat cakap pasal orang....tau benda tu berdosa tapi tetap nak mengumpat hehehhe

tahun ni try ubah sikit....pose sunat pon aku dah lama tak buat.....mengaji pas solat pon ikut mood huhuhuu

7. Banyakkan membaca buku ilmiah.....
aku skang suka baca buku2 ilmiah ni...rasa cool je...positif tau hidup kita jadinya....pedulikan orang nak kutuk ke, x suka ke hapa ke....pedulikan....hidup lagi tenang, hati pon senang....

kawan dengan orang yang trema kita seadanya....lagi bagus...life aku pon alhamdulillah lagi baik dari tahun2 sebelum ni.....dari nak pikir pasal orang, menyakitkan hati....pastu ada rasa syak wasangka lagi la jiwa tak tenang...arghhh lupakan semua tu....

aku nye prinsip senang je....ko nak kawan ke suka aku ke tak, terpulang...sikit pon duit aku tak terluak....ko ada ke xde sama je...cmni gak life aku.....

tapi goodbye novel cinta cintun...tak leh hadam dah hewhewhew

8. jaga kesihatan....jaga makan.....jaga diri.....jaga body
Muahahahahha.....best x azam no 7...saje aku letak bawah2 sikit ekekeke

tak de la...seyes sebenarnya nk kurangkan apa yang terlebih selama ni....sejak ibu jatuh sakit tu, aku macam scary plak....kalau aku kene macam mana....tetibe jatuh sakit kan...ibu yang jaga makan pon sekali kene terus collapse...aku plak spesis nak makan sedappppppppppp je...tak sedap rela x makan tau huhuhuhu

so kene ubah sikit2....aku cuba...aku cuba....

v
v
v
v
v
v
v

cukup azam ni.....ni pon tak tau berapa yang lepas target.....

selamat merealisasikan azam!

Comments

  1. umak aiiiii, banyaknya azam ko nok...
    harap boleh capai lah...

    tengkiu bg jawapan pasal eagle ranch tu...
    muah ciked!

    ReplyDelete
  2. Wahhh! Azam 2015, yang penting niat.. congrats. Akan ade jalan nanti, InshaAllah..

    Tapi part yang no.3 tu, saya nak bagi pandangan sikit.. memang betul orang kata kene ade harta tambahan tapi from my opinion is better utk kukuhkan your financial dulu. Nanti bila financial dah kukuh, boleh beli rumah tu dengan cash and bagi sewa, so baru nampak keuntungannya setiap bulan.. kalau beli rumah utk disewa dengan loan, banyak tahun lagi baru u dapat nikmati keuntungan tu.. and kereta sewa lak, takes time jugak tu nak dpt pulangan modal.. just my point of view..

    Btw, congrsts on your wish

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang harga flat dah x munasabah...flat usia lebih 20thn + rege dah naik 200k.....tu memang tak mampu.... :( nak tunggu cash, lambat lagi ni intan hehe....xpe2...still tgh kumpul info dan pndangan.....

      thanks bg idea :D

      Delete
  3. Wah...good luck...semoga tercapai semua azam tu :)

    ReplyDelete
  4. in sha Allah semoga impian dan azam tercapai...tak dapat semua separuh pun dh kira ok tu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz