Seharian di Pusat Service Kereta...letih!

arini nak ceta pasal kereta :D

aku start bekerjaya 2005..tapi time ni sambilan je... 2006 baru officially jadi pekerja tetap..
keje..keje..keje...tapi harta nan ado!ekekee
sehinggala 2011 aku tekad nak memiliki kereta sendiri...bukan x sanggup bersusah payah tapi memikirkan mak aku...family aku kereta memang tak ada... :(

dah ada kereta harusla standby duit kan...ni la benda aku takut...rasa x mampu kot nak reserved duit service n renew insurance-roadtax..tapi alhamdulillah..setakat ni ada je duit nak wat service.....

memula service 1000 kilometer....

pastu kete wat hal....hehe

disebabkan aku beli kereta auto, memula aku dah ada problem....tengah aku drive laju, simbol D hilang ok...aku drive lagi hilang lagi....lama2 terus aku brenti tepi jalan....call pakcik aku...terus kene sebijik...
"beli lagi auto...mcm tu la..gearbox dia x ok"
call lg pakcik aku yg lain, dia suruh aku main2 gear tu...dah ok baru jalan...

bayangkan dari kampung ke KL yang selama ni 45minit-1jam menjadi 2jam setengah...sebab nye asyik brenti n main gearbox...

balik KL esoknya terus g bawa ke pusat service kete...then dia check ada la benda tak ganti...nasib baik under warranty so FOC.....

pastu service kali ke 5000 kilometer....

pastu problem datang lagi.....wawaw

tak tahu la mana silapnya ada plak lampu kat meter tu...terus g refer kat pusat service...deme cakap ada kaitan dgn gearbox n enjin...adoii pening oii...

terus shoot ke pusat service then deme kata kene tunggu la 3-4minggu utk barang sampai.lagi2 nak claim waranty kan...so kene tunggu....tapi x sampai 2 minggu barang dah sampai maka aku cuti semalam semata2 untuk bertapa kat pusat service kereta je...


elok aku sampai, kete dah banyak...aku sampai kul 11pagi..untuk service kete aku ambik masa 3-4jam...pikir2 baik la aku balik rumah je dulu...tinggal kunci terus aku balik.aku tanya mana tempat bas..deme tunjuk belakang tu saje...

naik bas..singgah bayar bil kat pejabat pos dan 11.45 aku dah selamat sampai rumah :D su kata aku mmg manja kan kereta...tuan kete sanggup naik bas balik rumah muahahahahaha

entah kenapa rajin plak semalam, terus aku godek2 dapur...bahan2 pon ada..apalagi meh main macak2...

tiramitsu....
resipi bakal menyusul nanti hehehe

siap tiramitsu aku terus la ngap...xleh sabar tau...xsejuk lagi aku dah makan hehe..sumpah sedap!rasa nak buat lg...nanti la aku beli barang2...ni setakat nak habiskn bahan2 je...buat dia senang sgt...nanti aku share ok...

siap semua pukul 4ptg aku gerak nak g ambik kete...deme kata siap dia call...tapi tak pe la...baik aku pergi awal...lewat2 kang susah plak nak sampai sana....

owh ye...aku anta kete kat bandar baru selayang...jauhhh...ni tempat feveret kak kin n cik somi :D

sampai sana kete x siap lagi...wawawa.....masa aku sampai dah pukul 5ptg...aku tunggu je la...dengan kesabaran...aku tak kisah pukul berapa nak siap..janji berbaloi aku bercuti...tak mo cuti lagi... :p



nasib baik ada WIFI ...dapat le aku berwasap dan online dgn hp ni..kalo tak sangap oi...sambil2 baca paper n tgk tv ...

 time ni dah kul 7ptg...tak nampak ciri2 dah siap pon...

akhirnya.....kereta aku siap jam 7.30malam....sangat bersabar aku tunggu kan...mekanik tu siap minta maaf sangat2 sbb lewat sgt kete aku tu...tak pe la...janji semua settle...kalo aku tunggu sampai malam tapi x siap gak, time tu aku memang hangin :p

dan service ni pon FOC...under warranty...

pastu terus shoot g ambik adik aku kat lembah pantai...then tapau McD...balik rumah....pengsan! :(

letih x? ke korang baca pon dah letih muahahahahaha

# dulu masa beli kete ni aku x suka...mungkin sbb tak suka dan selalu kene kutuk dia asyik wat hal je...hahaha...ok2 tukar slogan...sayangilah kereta anda (^_^)


Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz