~HCMC Vietnam 2010...Day 3~

ok...sambung ceta :)

hari ke 3, ktrang sambung lg 1 trip....kali ni menyusuri Sungai Mekong...Sinht Cafe tu offer 2 trip ke Sg Mekong ni...ada 2 trip mahal n murah...tp trip ktrang ambik ni...murah sikit....rm30 seorang :)


seawal 8am ktrang dah gerak n sampai Sinht Cafe dlm kul 8.15am..dekat je jalan kaki dr hotel...then 8.30am bas gerak meninggalkn Ho Chi Minh...tempt yg nk di tuju tu x la jauh mana...tp kelembapan driver bas memndu wat kan perjalanan menjadi 2 jam....mmg diorang x bawa laju la...so sangap la dok dlm bas sampai 2 jam :)


sampai je kat jeti, ktrang naik bot besar....menyusuri Sungai Mekong.....pe la yg ada kan....tgk pemndangan je la..... :)


then ktrang turun kat satu jeti kecik utk ke tempt membuat rice paper....yg ala2 popia kat sini :)


pas tgk diorang tunjuk cara wat rice paper, ktrng meneruskn perjalanan ke depan....tempt cenderamata yg dibuat dr pokok kelapa.....aku beli sudip n senduk kat sini....arap2 kalo masak keluar la santan secara otomatik hahahaha

pastu, ktrang dibawa ke tempt makan...free lunch...*mmg ada dlm pakej..then ok la...ktrang tunggu pe la yg free tu...sekali dia hidang ktrang daging b*bi!giler busuk....eeiii xleh kenang sampai sekrang...terus ktrang blah....geram je rasa dia hidang daging tu wawawawa

sambil yg lain lunch-free tu, ktrang lepak tepi sungai sambil makan roti + sambal ikan bilis ibu...nyummm....nyummmmm :)


angin sepoi2 bahasa...............


sempt berposing gak :p

pas semua dah kenyang, ktrang sambung perjalanan dgn bot lg....kali ni menyusuri sungai yg lebih kecik..... :) dan ktrang di bawa ke tempt madu...original madu la kiranya....dia hidangkan teh + madu...xleh blah sbb manis sgt....duduk kejap n melawat sekitar kawasan....pastu ktrang berjalan kaki....dan di hujung jalan penunggang kuda udah menanti kami :)


ktrang naik kuda ke next destinasi.....yg ni ter suprise sikit pasal xde dlm pakej :p pastu ktrang stop kat satu kawasan.kene jalan kaki ke dlm hutan....dan stop kat Sinht Cafe nyer port....dan diorng  hidang kan teh + buah2an tempatan.....sambil ktrang makan, ktrang dihiburkn persembahan masyarakt temptan....diorang nyanyi2....ktrang layan makan buah...owh buah2 vietnam manis2...kat sini pon x semanis tempt diorang :p pakai baja apekah??????muahahha


buah-buahan tempatan-->betik, nenas, longan, nipah, nangka..+ teh o tnpa gula


nyanyi lagu bahasa diorang :)

selepas beristirehat, ktrang sambung perjalanan dgn menaiki sampan kecik ni....sgt la teruja....mmg la teruja sbb b4 ni x pernh naik kan....tp sg mekong tu bukn la bersih sgt pon...mmg kotor habis...nk cecah tangan dlm air pon geli ekekeke


dlm sampan kami -> Boey...kenalan dr Hong Kong :)



sampai kat satu jeti kecik, ktrang tukar naik bot besar balik utk kembali ke jetti memula tadi....maka berakhir la trip sg mekong ni + sambung balik naik bas dgn kelembapan yg sama....2jam dlm bas ekekeke


sempat bergmbar kenangan....
kami semangat 1 malaysia tu :)

sampai Ho Chi Minh, sempat la kami bergmbar bersama2... :) then ktrang terus pulang ke hotel... :)


malaysia + hong kong.....
nk g disneyland dah ada geng muahahha

rehat kejap....solat n isi perut pastu ktrang kuar balik...nk wat last shopping.....su n as memasing beli helmet!kat sana helmet diorang stylo habis...aku beli gak tp utk na la...aku mana la pakai moto...minah tu g kelas naik moto...so leh la melaram helmet vietnam :p


pastu ktrang g night market.....kali ni beli souvenier yg x complete lg....malas dah nk nyopping esok nyer....mcm2 la aku rembat sampai x mampu dh nk tawar menawar...letih x hengat...yg aku pelik, t-shirt standard kain kat malaysia 3 helai rm10 tu, kat sana selai jual sampai rm15!mahal betol.....aku nk kurang dapt la selai rm5....tu pon marah2...ntah pape la kan...kalo leh aku nk rege rm3...baru puas hati :p

dan, auntie ni la yg paling baik sekali....ktrang letak harga yg x logik, sudahnye dia mengalah....then dia kata "no profit" hahaha....su mmg hati kering...siap belakon lg ekeke....memula ktrang try pujuk rayu nk rege tu....dia berkeras gak, ktrang pura2 la angkat beg...last2 dia tahan then kasi rege ktrang....hehe...pikir2 kesian auntie tu tp nk wat cmne....customer always right.... :p


auntie : miss, how much u want...
ktrng : 50 dong (rm10)
auntie : cannottt..... * comel sgt time ckp cannot ekekeke
pas settle semua benda, terus gerak ke hotel...ala hotel depan mata je..muahaha...naik bilik masak maggie n dinner terus packing barang2...scary weii berat giler...takut over access...huhuu....

dlm kul 1am baru lending tido....letih!!zzzzzzzzz

bersambung............


 

Comments

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz