aku ikut mood..ada masa giler, asyik la membeli...ada masa xde selera memang berzaman x beli :D
di hari yang aman, aku saje nak try resipi YTF ni....
#bahan untuk direbus#
pilihla apa korang suka...aku pilih ketam, udang, bebola ikan, bebola ketam, sosej, sayur kangkung dan tauhu
#kuah#
10 tangkai cili kering - buang biji cili terlebih dahulu
gula melaka
bijan - digoreng terlebih dahulu
garam
belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50ml air
caranya
1. masukkan minyak kedalam kuali.goreng cili kering sehingga garing dengan api yg kecil.angkat dan asingkan
2. blend - cili + belacan + sikit air..kasi sebati
pilihla apa korang suka...aku pilih ketam, udang, bebola ikan, bebola ketam, sosej, sayur kangkung dan tauhu
#kuah#
10 tangkai cili kering - buang biji cili terlebih dahulu
gula melaka
bijan - digoreng terlebih dahulu
garam
belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50ml air
caranya
1. masukkan minyak kedalam kuali.goreng cili kering sehingga garing dengan api yg kecil.angkat dan asingkan
2. blend - cili + belacan + sikit air..kasi sebati
4. masukkan bahan yg telah di blender tadi
5.masukkan sedikit gula jika kurang manis nye..sedang2 je manis...masukkan garam
6. kacau sehingga betol2 masak...
7. masukkan bancuhan tepung jagung tadi.kacau sehingga sebati...
8. masukkan bijan goreng...kacau....siap untuk dihidang :D
#penyediaan kuah ni semudh abc je ekeke...total kos rm15 untuk beli bahan2...makan leh repeat banyak kali..sedap pon sedap....puas hati la...kalo beli, harga YTF la paling membunuh....ambik sikit tapi rm5-8...huhuhu
selamat mencuba!
nampak resepi mcm senang. tinggal lagi rajin tak rajin je.. nnt le kalau dpt seru, sy try resepi ni. hehehe
ReplyDeletekd,
ReplyDeleteselamat merajinkan diri ehhehe
cm sng je..bhn pn sng cr..kt kk ssh nk cr yong tou fu yg sdp,ley la try..tgh mngidam ni...
ReplyDeletecm sng je..bhn pn sng cr..kt kk ssh nk cr yong tou fu yg sdp,ley la try..tgh mngidam ni...
ReplyDeleteHai q...
ReplyDeleteNanti leh try.wat sendiri jimat kos.tp makn leh byk kali